V medicíně se dnes cení novátorství. Lékaře, a především ty nejchytřejší a nejzvídavější, láká výzkum. Pacienti s povděkem hltají zprávy o nových "kouzlech", která pomohou chránit jejich zdraví, a my novináři o nich rádi píšeme.

V rostoucí složitosti se tak mohou snadno ztratit jednoduché a účinné recepty. Například nedávný průzkum na vzorku zhruba čtyř a půl tisíce onkologických pacientů ukázal, že možná až 60 procent českých pacientů s rakovinou je ohroženo podvýživou. Dvě pětiny nemocných dokonce trpí podvýživou už při zjištění nemoci.

Nechtěný úbytek váhy přitom není malá komplikace. "Již pokles váhy nad pět procent hmotnosti zhoršuje vyhlídky, a úbytek nad deset procent váhy před operací může být dokonce rizikovým faktorem úmrtnosti," tvrdí předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček. Podvyživení lidé více trpí, a to kvůli zdravotním komplikacím i hladu. Co to je za život, je těžké si představit. A cynicky řečeno, nejde jen o pacienta, ale i o systém.

Každý pátý umírá na podvýživu

Pobyt špatně živených pacientů v nemocnici se prodlužuje až o polovinu, a stoupá i riziko dalších komplikací. Kvůli podvýživě bývá protinádorová léčba přerušena, klesá účinnost léků, a tím stoupají i přímé náklady. Nejde však rozhodně o ryze český problém.

V USA umírá zhruba pětina pacientů s nádorovým onemocněním na podvýživu, byť rakovina by většině z nich brzy vzala život i tak. A důvodem není "špatné jídlo v nemocnicích". Pacienti s rakovinou často ztrácejí chuť k jídlu. Mají také poněkud jiné požadavky na stravu než běžný člověk.

Obecně se říká, že potřebují více bílkovin a také o něco málo více kalorií. V některých případech je navíc polykání obtížné a bolestivé. Potřebují pomoci nejen při přípravě jídelníčku, ale často se jim musí dopravit nutné živiny jinak než běžným způsobem. Samozřejmě, lepší výživa pro pacienty něco stojí, hlavně v případech využití speciálních přípravků. Jeden z výrobců také financoval zmíněný český průzkum. Nutriční specialisté by také měli zaručený vyšší odbyt svých služeb.

Josef Janků
spolupracovník redakce


Když nemocní procházejí náročnou chemoterapií, často jejich tělo odmítá přijímat dříve oblíbená jídla a nápoje. Lékaři by měli do jejich těla dopravit potřebné živiny, především bílkoviny, včas a v potřebném množství. Foto: Shutterstock

Související