Recept na chřestové rizoto

Připravil: DUŠAN JAKUBEC, šéfkuchař Ristorante Prosecco

Suroviny:
400 g chřestu, sůl, citronová šťáva, 50 g šalotky, 40 g másla, 300 g rýže Arborio nebo Carnarolli nebo Vaialone Nano, 1/4 litru bílého vína, 1/2 litru chřestového vývaru, pepř, 60 g parmazánu, 50 g másla

Postup:
- Spaříme oloupaný chřest ve vodě s citronovou šťávou
- Šalotku orestujeme na másle, přidáme rýži, víno, vývar a dusíme do změknutí
- Nakrájíme povařený nebo orestovaný chřest, přidáme do rýže, přidáme polovinu parmazánu, zjemníme máslem a ochutíme cukrem, citronem, solí
- Podáváme zdobené chřestovými hlavičkami a hoblinami parmazánu

Tipy na víno ke chřestu

Asparagus
- Produkce: Nové Vinařství
- Cuvé z veltlínského zeleného a odrůdy sauvignon blanc se považují ke chřestu jako nejvhodnější.

Blanc de Blancs
- Produkce: různí výrobci
- Směs svěžích bílých vín v šumivé úpravě. Jejich delikátní chuť a svěží aroma se doporučuje k zeleninovým jídlům.

Veltlínské zelené Green
- Produkce: Arte Vini
- Moderní veltlínské zelené z hroznů viničních tratí Mikulovska.
- Hlavním poznávacím znakem je typické odrůdové aroma po čerstvých jablkách a exotickém ovoci.

Ještě pár týdnů potrvá jarní gurmánský svátek - chřestová sezona. Zatímco labužníci vyrážejí za čerstvým chřestem přímo na farmu, některých se při pohledu na dlouhé bílé nebo zelené stonky zmocní panika.

»Namísto pochoutky vnímají někteří lidé chřest jako tenké vláknité neukousnutelné stonky bez chuti,« říká foodbloger a známý propagátor dobrého vaření Martin Kuciel z odborného serveru Scuk.cz.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.