Připravil: DUŠAN JAKUBEC, šéfkuchař Ristorante Prosecco
Suroviny:
400 g chřestu, sůl, citronová šťáva, 50 g šalotky, 40 g másla, 300 g rýže Arborio nebo Carnarolli nebo Vaialone Nano, 1/4 litru bílého vína, 1/2 litru chřestového vývaru, pepř, 60 g parmazánu, 50 g másla
Postup:
- Spaříme oloupaný chřest ve vodě s citronovou šťávou
- Šalotku orestujeme na másle, přidáme rýži, víno, vývar a dusíme do změknutí
- Nakrájíme povařený nebo orestovaný chřest, přidáme do rýže, přidáme polovinu parmazánu, zjemníme máslem a ochutíme cukrem, citronem, solí
- Podáváme zdobené chřestovými hlavičkami a hoblinami parmazánu
Asparagus
- Produkce: Nové Vinařství
- Cuvé z veltlínského zeleného a odrůdy sauvignon blanc se považují ke chřestu jako nejvhodnější.
Blanc de Blancs
- Produkce: různí výrobci
- Směs svěžích bílých vín v šumivé úpravě. Jejich delikátní chuť a svěží aroma se doporučuje k zeleninovým jídlům.
Veltlínské zelené Green
- Produkce: Arte Vini
- Moderní veltlínské zelené z hroznů viničních tratí Mikulovska.
- Hlavním poznávacím znakem je typické odrůdové aroma po čerstvých jablkách a exotickém ovoci.
Ještě pár týdnů potrvá jarní gurmánský svátek - chřestová sezona. Zatímco labužníci vyrážejí za čerstvým chřestem přímo na farmu, některých se při pohledu na dlouhé bílé nebo zelené stonky zmocní panika.
»Namísto pochoutky vnímají někteří lidé chřest jako tenké vláknité neukousnutelné stonky bez chuti,« říká foodbloger a známý propagátor dobrého vaření Martin Kuciel z odborného serveru Scuk.cz.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 70 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.
Beru na vědomí, že budu dostávat obchodní sdělení, týkající se objednaných či obdobných produktů a služeb společnosti Economia, a.s. Odmítnout zasílání
Můžete si prohlédnout kompletní nabídku,
která obsahuje i tištěné vydání.
Pokud potřebujete poradit, napište nám, nebo zavolejte na +420 233 071 111
Pokud potřebujete poradit, napište nám,
nebo zavolejte na +420 233 071 111