Nadšenou kritiku, ale i dávku skepticismu si vysloužila nová, velmi očekávaná šestisvazková kuchařka Moderní kuchyň: Umění a věda ve vaření od Nathana Myhrvolda s 1500 recepty a cenou 625 dolarů (asi 10.700 korun). Řada kulinářských kritiků podle agentury Reuters chválila kuchařku bývalého technologického šéfa firmy Microsoft jako nejdůležitější kulinářskou publikaci v historii. Osmnáctikilová kniha má 2400 stran.

List New York Times ve své recenzi uvedl, že "se nepřestává divit, jak může být kuchařka nudná, strhující, poučná, nesnesitelná, frustrující a fascinující zároveň".

Myhrvold, multimilionář a bývalý technologický ředitel firmy Microsoft, známý pro své vědecké zásady a gastronomické nástroje vesmírného věku, setřásl kritiky tento týden při představení knihy. "Víno není hroznový džus, sýr není smetana," řekl Reuters s odkazem na historii a tradici tříbení a přeformulování přísad, které považuje za základní.

Autor knihy opustil firmu Microsoft v roce 1999, aby se věnoval svému celoživotnímu zájmu o vaření a vědě o potravinách. Na kuchařce pracoval pět let s dvěma spoluautory Chrisem Youngem a Maximem Biletem, spolu s týmem 36 lidí, mezi nimiž byli kuchaři, editoři, fotografové a technici. Kniha byla vyprodána dříve než vůbec mohla být odeslána do knihkupectví.

Někteří odborníci byli přímo nadšeni. Například Tim Zagat, spoluzakladatel impéria kulinářských průvodců kuchařku popsal jako "nejúžasnější knihu, kterou v životě viděl". Jiní, jako například Alain Sailhac, výkonný viceprezident a emeritní děkan francouzského kulinářského institutu, byli skeptičtí. "Čím méně se jídlo upravuje, tím je lepší," uvedl.

Většina se ale shodne, že mladým šéfkuchařům a těm, co vaří doma, pomůže porozumět základům a principům vaření. "Kniha je pro lidi, kteří opravdu milují jídlo a jsou zvědaví," uvedl její autor. A i když se kniha vyznačuje hi-tech přístupem, Myhrvold v ní vychvaluje jednu již poměrně zastaralou pomůcku - tlakový hrnec. "Prostě ho miluji," řekl a dodal, že "jde pravděpodobně o nejvíce nedoceněnou věc v současné konvenční kuchyni".