Společnost Eastern Sugar ČR, která v Česku provozovala tři cukrovary a kvůli reformě cukerního pořádku EU je uzavřela, sníží základní kapitál o 844,5 milionu korun z 846,5 milionu korun na dva miliony korun. Peníze firma vyplatí svému jedinému akcionáři, kterým je nizozemská společnost Eastern Sugar. Společnost Eastern Sugar ČR toto rozhodnutí řádné valné hromady zveřejnila v posledním čísle Obchodního věstníku.

"Důvodem snížení základního kapitálu společnosti je utlumení aktivit společnosti a s tím související uvolnění volných zdrojů společnosti výplatou jedinému akcionáři pro realizaci jiných projektů v rámci skupiny Eastern Sugar," uvedla Eastern Sugar ČR.

Společnost Eastern Sugar, která je společným podnikem britské Tate & Lyle a francouzské Saint Louis Sucre, před koncem roku 2006 oznámila, že v souladu s plánovaným omezováním cukerné výroby v EU uzavře všech pět závodů ve střední Evropě, tři v Česku a po jednom na Slovensku a v Maďarsku. V ČR se uzavření týkalo cukrovarů v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku, Hrochově Týnci na Chrudimsku a Kojetíně na Přerovsku.

Náplast v podobě restrukturalizační podpory

Cukrovarnická společnost Eastern Sugar a tuzemští pěstitelé cukrové řepy poté dostali z restrukturalizačního fondu EU bezmála 75 milionů eur (1,94 miliardy korun). Z restrukturalizační podpory připadlo zhruba 71 procent společnosti Eastern Sugar a zbývající část si rozdělí pěstitelé cukrové řepy. Firma Eastern Sugar dostala společně se zemědělci navíc i zpětnou restrukturalizační podporu 340,3 milionu korun, která zohledňuje to, že nyní jsou podmínky pro výplatu podpory za vrácení cukerné kvóty výhodnější než v době, kdy o kompenzaci požádala tato firma.

Vláda pak loni v dubnu rozhodla, že bývalí pěstitelé cukrové řepy, kteří byli dodavateli Eastern Sugar, by měli získat více než 11 milionů eur (283 milionů korun) na nákup nových zemědělských strojů.

Česko přišlo po odchodu cukrovarnické skupiny Eastern Sugar o povolenky na produkci více než 100.000 tun řepy. Předloni tak tuzemská produkce klesla o čtvrtinu na přibližně 340.000 tun z dřívějších 450.000 tun. ČR, která byla dosud tradičním výrobcem a exportérem cukru, jej nyní musí více dovážet.

Základem reformy cukerního pořádku EU je pokles zaručených cen cukru v EU během čtyř let do roku 2010 skoro o 40 procent a obdobné výrazné zlevnění cukrovky. To má vést k odchodu nekonkurenceschopných výrobců z trhu. Produkce cukru v unii tak má během čtyř let klesnout asi o 25 procent, tedy asi o šest milionů tun.