Nadační fond proti korupci má k dispozici řadu anonymních výpovědí o rozkrádání peněz ve zdravotnictví a jeho ředitel Petr Soukenka se v minulosti podílel na vytvoření rozsáhlé zprávy o privatizaci zdravotnictví v Česku.

Momentálně je však v centru jeho zájmu aktuální kauza Nemocnice Na Homolce, na jejíž management podával trestní oznámení už před dvěma lety kvůli finančním nejasnostem spojeným s pronájmem nemocničních skladů. Letos předal policii informace k podezřelému nabytí majetku bývalého ředitele Vladimíra Dbalého. O kauze v létě mluvil i v DVTV.

Jak se to podepsalo na jeho soukromém životě? "Lhal bych, kdybych tvrdil, že obavy nemám. Sám o sebe se nebojím, ale o rodinu ano. Samozřejmě různé pokusy, jak mi naznačit, že bych měl těchto aktivit zanechat, byly a jsou. Před domem mi parkovalo auto s černými skly, chodí mi divné SMS a poslední pokus byl ze strany Ivo Rittiga, který v srpnu otevřeně v rozhovoru v rádiu vyhrožoval vendetou, a nikoliv pouze mojí osobě," píše Soukenka v on-line rozhovoru se čtenáři.

Ne všechny dary pro lékaře je podle něj nutné považovat za korupci. "Předně je nutné se zbavit představy, že když lékaři daruji nějaký alkohol nebo lístky na koncert, tak že se již jedná o korupci. Nejedná. Lékaře tím k ničemu nezavazuji a nechci žádnou výhodu. Je to pouze lidské poděkování za nějakou službu," je přesvědčen šéf protikorupčního fondu. V okamžiku, kdy by ale lékař pacienta požádal o 20 tisíc korun výměnou za lepší místo v pořadníku při čekání na nový kyčelní kloub, o korupci už podle Soukenky jde a doporučuje obrátit se na Útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

2obalka Ekonom 2014 39"Kdyby mi umíral syn nebo manželka a lékař chtěl 20 tisíc za to, že mu pomůže od bolesti, tak bych mu těch 20 tisíc dal a situaci řešil následně osobně přímo s lékařem. Neexistuje univerzální řešení," dodává Soukenka.

Celý on-line rozhovor s Petrem Soukenkou si můžete přečíst zde. Šest fíglů, kterými ze zdravotnictví mizejí desítky miliard, pak najdete v aktuálním čísle týdeníku Ekonom, které přináší velké téma o krádežích v českých nemocnicích.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
magda
Dobrý den, prý jste slyšel spoustu svědectví o rozkrádání peněz ve zdravotnictví v a nemocnicích. Jaký příběh vás osobně nejvíce šokoval a jak jste s jednotlivými zjištěními naložil? Můžete uvést příklady některých svědectví? Díky
Dobrý den, děkuji za dotaz. Opakovaně jsem konsternován z toho, že uznávaný lékař s vysokým společenským statusem si zcela otevřeně řekne o peníze firmě, která dodává zdravotnický materiál, se kterým daný lékař pracuje. Mnohdy se jedná až o absurdní situace. Aby lékař mohl dostat od firmy zaplaceno, vymýšlejí se různě více či méně sofistikované způsoby, jak celou obchodní transakci realizovat. Tak např. nejmenovaný lékař prováděl v dané společnosti osvětu v oblasti PO a BOZP nebo v oblasti bezpečného nakládání s dokumenty. Za tato školení inkasoval statisícové částky. K druhé části Vaší otázky. Např. v případě kauzy Nemocnice Na Homolce jsme podali trestní oznámení. V jiných případech jsme postoupili dílčí informaci policii.
P. Soukenka
Magdalena Novotná
Pane Soukenko, přispěl jste i k podání trestních oznámení v kauze Homolka. Přeci jen šlo o obrovský byznys, z něhož možná nyní vidíme jen nepatrnou část. Jak klidně spíte? Nemáte strach, že se vám aktéři kauzy nebo lidé na ně napojení jednou pomstí, nebo vám prostě nějak znepříjemní život?
Dobrý den, lhal bych, kdybych tvrdil, že obavy nemám. Sám o sebe se nebojím, ale o rodinu ano. Samozřejmě různé pokusy, jak mi naznačit, že bych měl těchto aktivit zanechat, byly a jsou. Před domem mi parkovala auto s černými skly, chodí mi divné SMS a poslední pokus byl ze strany Ivo Rittiga, který v srpnu otevřeně v rozhovoru v rádiu vyhrožoval vendetou, a nikoliv pouze mojí osobě. Na druhou stranu při takové rétorice Ivo Rittiga vím, že kdyby čistě náhodou se cokoliv stalo mojí rodině, byť by na přechodu do mojí ženy drclo auto, tak vím, koho činit odpovědným.
P. Soukenka
ola
Dobrý den, není vyjádřeno, co nadpisem autor mínil. Jestli když si řekne ředitel nebo jinak postavený manažer o peníze, aby jeho nemocnice dala zakázku jemu? Anebo když si lékař řekne o něco, aby pacient přeskočil v čekací lhůtě jiné čekatele? K tomu druhému: Jelikož socialismus v českém zdravotnictví přetrvává ( na zdrav. služby nemá smlouvu pacient, ale lékař), když pacient tlačí na lékaře, že ON potřebuje rychlé léčení, a ne být na nějaké čekací listině, tak toto by vyřešilo připojištění. Ale to politici nechtějí. Pokud si lékař taky o nějaké peníze řekne, tak srovnává cenu svojí práce s jinými. V médiích se uvádí, že prům. plat lékaře v nemocnici je cca 55 tis. Kč hrubého, ale neřekne se, že je to za 300 hodin měsíčně v práci. Moje otázka: Co děláte, aby byla možnost připojištění, tak jak existuje všude v záp. Evropě? Děkuji
Děkuji za otázku. Odpověď je jednoduchá: jako fond neděláme v oblasti zdravotního připojištění nic. Důvod je prostý: tato oblast nespadá do působnosti našeho fondu. Dokonce se dle zakládací listiny a statutu fondu takové oblasti věnovat nemůžeme. Zkráceně lze říci, že nadační fond může zpracovávat výhradně podněty, které mají přímou nebo nepřímou vazbu na korupční jednání, resp. úplatkářství dle § 331-333 TZ, nebo kauzy, které mají vztah k nehospodárnému vynakládání veřejných prostředků. V případě, že by fond postupoval v rozporu se schváleným účelem, vystavuje se případnému zrušení z moci úřední.
P. Soukenka
Jiří Hromádka
Dobrý den, myslíte si, že MUDr. Dbalý byl při smyslech, když prováděl, co prováděl? Děkuji. Jirka
Dobrý den, jsem přesvědčen, že ano. Je ovšem možné, že jeho právníci budou tvrdit opak. Moci peněz se odolává těžko, obzvláště když peníze bezpracně samy přibývají.
P. Soukenka
Jindřich Kopečný
Co říkáte na kauzu Protonového centra? To musela být korupce, nebo ne?
Nemáme důkazy o tom, že by vyjednávání o smlouvě mezi VZP ČR a zástupci Protonového centra v roce 2006 provázela korupce. Můžeme pouze konstatovat, že chování nuceného správce VZP ČR Antonína Pečenky bylo nestandardní. Jinak mediální výstupy zástupců Protonového centra vč. ředitelky Nadačního fondu pro protonovou terapii Mirky Čejkové je etalonem absolutního dna etického a morálního chování. Tito lidé zcela otevřeně využívají lidského utrpení k vydírání VZP a záměrně lžou veřejnosti. Jinými slovy říkají: Ty, Soukenko, umřeš, protože VZP ČR s námi nechce uzavřít smlouvu. Skutečnost je podle odborníků taková, že existuje velmi málo případů, kdy by jedinou nebo poslední možností léčby bylo využití protonové technologie. A tyto případy je samozřejmě možné léčit v zahraničí, a to i s úhradou VZP ČR. Z chování představitelů PC je mi fyzicky nevolno.
P. Soukenka
Jindřich Kopečný
Podle Vás figuruje i jméno Ivo Rittiga ve Vámi prezentovaném případu Nemocnice Na Homolce?. Myslíte si, že i na něj jednou dojde?
Jméno Ivo Rittiga figuruje hned ve dvou kauzách. V jedné kauze nepřímo, v jedné přímo. V kauze tzv. konsignačních skladů šlo o to, že si firma Alseda pronajala od Nemocnice na Homolce (NNH) konsignační sklady a ty následně za milionové částky pronajímala dodavatelům zdravotnického materiálu. Problém je, že jedním z dodavatelů je i dceřiná společnost NNH Holte Medical. Ta musela platit přes milion korun měsíčně společnosti Alseda. Právě společnost Alseda je spojena se jménem Ivo Rittiga. Druhou kauzou byla smlouva na poradenské služby, kterou uzavřela společnost Holte (další dceřiná společnost NNH) se společností RIBEN. Předmět smlouvy byl neuvěřitelný, např.: budování dobrého jména společnosti HOLTE. Holte nemá ani vlastní webové stránky a zajišťuje servisní služby NNH. Nic budovat nepotřebuje. Smlouvu za společnost RIBEN podepsal Rittig. Za poradenské služby si účtoval RIBEN cca 180 tis. Kč měsíčně. Tímto způsobem se fakticky z NNH vyváděly peníze.
P. Soukenka
Lukáš Hudeček
Má korupce ve zdravotnictví podle Vás nějaká specifika nebo je to všechno „jedna verbež“?
Předně zásadně odmítám paušální pohled na lékaře a i na vedení nemocnic. Sám mám s lékaři velmi dobré oosbní zkušenosti a za celý svůj život se mi ani jednou nestalo. že by mi bylo naznačeno, abych „přispěl“ na správnou věc. Vzorek lékařů, kteří se chovají nezákonně nebo v rozporu s morálkou bude odpovídat vzorku v dalších oborech. Zdravotnictví je specifické v tom, že jde o lidsky a sociálně velmi senzitivní oblast. Vztah lékař – pacient není vztahem rovnoprávných subjektů. Společenský status lékaře je velmi vysoký a 9 lidí z 10 na lékaře hledí jako na nezpochybnitelnou autoritu. Na rozdíl od jiných oborů je diskuze s lékařem o tom, zda je nutné provést rentgenové vyšetření nebo zda je potřeba lék takový či makový zcela ojedinělá.
P. Soukenka
Jan Černý
Myslíte si, že má MUDr. Dbalý černé svědomí, když přece peníze, které on měl v kufru, mohly být využité pro léčení lidí?
Jsem přesvědčen o tom, že sám sebe člověkem neobelže. Dříve nebo později mu dojde, že co udělal je špatné. Samozřejmě jsou výjimky. Sociopaté nebo psychopaté si s tím hlavu nelámou. Maximálně litují sami sebe.
P. Soukenka
Jan Černý
Souhlasíte s tvrzením, že lékaři, kteří se nechají korumpovat (stačí si vzpomenout na zlato v kufru), vrhají stín na povolání jako takové?
Jednoznačně ano.
P. Soukenka
Marie Kalivodová
Myslíte si, že změna vedení jakýchkoliv zařízení je všespásná? Přijde mi, že se jen mění podle strany a je to jedna a ta samá pakáž.
Samozřejmě všespásná není. Ale je to nezbytná podmínka, nikoliv však postačující. Je potřeba upravit např. interní procesy, externí legislativu atd. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že celý problém stojí a padá na osobní mravní integritě každého jednoho lékaře nebo manažera.
P. Soukenka
Eva
Jaké taktiky používají farmaceutické firmy pro přesvědčování lékařů, aby předepisovali pacientům právě jejich preparát? Jsou populární zahraniční zájezdy a konference nebo jste se setkal i s drsnějšími praktikami? Postihuje za podobné chování někdo lékaře?
Dobrý den, podle našich informací již farmaceutické firmy od těchto praktik ustupují. Existují rozhodně jiné formy podpory – viz např. konzultační smlouvy, výpomoci příbuzným lékaře, sponzorský dar od neznámé firmy na chod ordinace atd. Nikdy jsme nezaznamenali případ, že pro přesvědčení lékaře bylo využito drsnějších metod
P. Soukenka
Martina
Dobrý den, ráda bych se zeptala jakou roli hrají v rozkrádání peněz zdravotní pojišťovny a jestli jejich zástupci byli také do nějaké kauzy zavlečeni? A dále, co si myslíte o projektu IZIP? Mohl opravdu pomoci pacientům a lékařům nebo se už od začátku projektu počítalo s tím, že poslouží k vyvedení peněz? Děkuji
Dobrý den. Děkuji za dotaz. ZP jsou klíčem pro smluvní vztahy s jednotlivými zdravotnickými zařízeními a je tedy na ZP, jak si definuje smluvní vztah a výši úhrad. Myšlenka projektu IZIP je podle mého názoru zcela správná. Problém je, že od samotného počátku, dle našich informací, vůbec nebylo počítáno s tím, že by se projekt reálně rozeběhl. Sami tvůrci myšlenky byli a jsou lékaři a dobře věděli, že lékaři netouží býti kontrolováni nějakým počítačovým programem, který by nedej bože produkoval nějaké manažerské reporty.
P. Soukenka
anonym
Nevím, zda se na to už někdo neptal. Ale asi by bylo dobré vědět Jak zaregaovat, když si lékař řekne o úplatek a já tedy nemám v úmyslu platit. Existuje nějaké univerzální doporučení
Předně je nutné se zbavit představy, že když lékaři daruji nějaký alkohol nebo lístky na koncert, tak že se již jedná o korupci. Nejedná. Lékaře tím k ničemu nezavazuji a nechci žádnou výhodu. Je to pouze lidské poděkování za nějakou službu. V okamžiku, kdybych byl lékařem osloven, abych mu dal 20 tis. Kč za změnu pořadníku, na kyčelní kloub, tak bych se obrátil na Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Kdyby mi umíral syn nebo manželka a lékař chtěl 20 tis. Kč za to, že pomůže od bolesti, tak bych mu těch 20 tis. Kč dal a situaci řešil následně osobně přímo s lékařem. Neexistuje universální řešení.
P. Soukenka
Renata
Dobrý den, při modernizaci nemocnice v Kladně byl také nakoupen přístroj magnetické rezonance, spekuluje se, že nevýhodně. Osobně mi to přijdou vyhozené peníze, když tyto přístroje jsou v Motole a ÚVN Střešovice. Koordinuje někdo na republikové úrovni tyto nákupy velmi drahých přístrojů? Děkuji
Nekoordinuje a máte pravdu. Řada těchto nákupů měla pouze za cíl vytáhnout peníze pro svojí vlastní potřebu.
P. Soukenka
Ivan
Pane Soukenko, jako bývalý BISon, co si myslíte o současném řízení obou služeb? Proč takovou dobu po volbách nedošlo k jasným personálním změnám? Kdo to brzdí, Bohouš nebo Kobliha?
Dobrý den, děkuji za otázku z oboru :-) Tato otázka nemá ovšem vztah k diskutované problematice. Nezlobte se, snad někdy jindy.
P. Soukenka
BK
Dobrý den a děkuji. Lékaři jsou ve střetu zájmů - mnozí kvalitní mají soukromé aktivity a zároveň pracují ve státních ústavech. To vede k rozkrádání a zneužívání státních prostředků. Tečka. Dovolte humor: Prodejce vyložil výhody nového řešení pro nemocnici jednomu lékaři. Ten se zeptá: "A co z toho budu mít já?" Prodavač: "Aha, dovolte mi se zeptat na jinou věc: Včera jsem si při tenisu zvrtnul kotník. Kolik mi dáte, když vás na to nechám kouknout?" Já to nazývám privatizací zaměstnání.
Dobrý den, otázka střetu zájmu je k diskuzi. Je pravdou, že v jiných oborech je tato praxe těžko představitelná.
P. Soukenka
Pavel
Dobrý den, co říkáte na provázanost krajských nemocnic na vedení krajů kdy po každých volbách dojde k výměně téměř kompletního vedení nemocnic často zcela nekompetentními lidmi i na pro ně zcela nově vytvořená v podstatě virtuální pracovní místa a ty pak slouží pro tunelování nemocnice ve prospěch vítěžné strany v daném kraji? Konkrétně třeba v Liberecké nemocnici je na pozici finančního ředitele bývalý a jednoznačně nejzokurmpovanější primátor LBC p. Kittner - je v pořádku když takový lidé na které bylo podaných x trestních oznámení zastávají takovou funkci?Děkuji
Dobrý den, těžko nesouhlasit. Krajské nemocnice jsou téma samo o sobě (viz kauza Rath). Ostatně minulý měsíc jsme na jednu takovou nemocnici podávali trestní oznámení.
P. Soukenka
Stanislav
Dobrý den, docházíme se synem na pravidelné prohlídky k jednomu z našich nejlepších ortopedů. Téměř při každé druhé návštěvě platíme "sponzorský dar" v řádu tisíců korun. Samozřejmě bez jakékoliv darovací smlouvy nebo podobného dokladu. Rovněž jsme byli upozorněni na to, že pokud se synův stav nezlepší a bude nutná operace, budeme muset jeho ordinaci sponzorovat řádově vyšší částkou. Operaci prý platí pojišťovna, ale "sponzorský dar" by byl za následnou péči. Ano, je to naše volba, věděli jsme to předem a přistoupili jsme na to. Ale skřípeme zuby. Jaký je Váš pohled na takové lékaře a jejich jednání? Jak bychom se měli podle Vás zachovat? Děkuji.
Dobrý den, neexistuje universální řešení. Jedná se o velmi citlivou a hlavně lidsky komplikovanou situaci. Osobní názor: snažil bych se najít jiného lékaře. Polici bych v tomto případě nazapojoval.
P. Soukenka
Vit Pesek
Dobrý den pane řediteli, mám na Vás tyto dotazy: 1. Váš fond vydal na konci roku 2012 podrobnou zprávu o korupci ve zdravotnictví, dokonce z ní hojně citovala i zpráva Evropské komise. Neuvažujete o tom vydat Vaši studii knižně podobně, jako jste vydali knihu o kariéře M. Kalouska? 2. Kdo podle Vás nejvíce poškodil české zdravotnictví? Za jaké vlády se nejvíce ve zdravotnictví kradlo? 3. Co soudíte o současném ministrovi Němečkovi? Slyšel jsem, že má vazby na Marka Šnajdra - významného zákulisního hráče v českém zdravotnictví. Děkuji.
Dobrý den, děkujeme za zájem o naši analýzu. Máte pravdu, Evropská komise z ní skutečně hojně citovala. Zvážíme, zda ji v nějaké knižní podobě nezveřejnit. Pokud jde o 2. otázku, tak největší "klondike", podle mého názoru, byl za doby pánů Tomáše Julínka, Marka Šnajdra a spol. (ODS). Pánové měli navíc v úmyslu zavést u nás tzv. řízenou péči, tedy že by o všem (např. o tom, zda vám proplatí operaci) rozhodovaly zdravotní pojišťovny. Všichni by byli otroky zdravotních pojišťoven, které by se chovaly tržně. Pokud jde o ministra Němečka, mám na něho ostražitý pohled. Když byl ředitelem nemocnice v Ostravě, pořídil Cyberknife s provizí pro prostředníka - alespoň podle České televize - kolem 75 milionů korun, o čemž byla velmi pěkná reportáž v televizi. Pan Němeček v reportáži hledal těžko slova a utíral si čelo... Také byl ve statutárním orgánu společnosti PrimeCell, přičemž odmítl odpovědět, s jakými vědci tato společnost spolupracovala či spolupracuje. Jeho vazby na Marka Šnajdra (a potažmo na Tomáše Chrenka z Agelu) by skutečně stály za to prozkoumat podrobněji.
P. Soukenka
Karel Pribáň
Dobrý den, slyšel jsem názor (dává logiku), že ti šéfové typu Dbalý, Pancová, atd., de facto všichni ředitelé nemocnic jsou dosazeni politiky a téměř všechny zakázky jsou "zpoplatněny" a ti politici z toho dostávají podíly. Ergo, že ti ředitelé jsou takoví bílí koníci, i když se z toho taky napasou dobře. U Pancové je celkem jasné kdo byl tím politikem, v souvislosti s Homolkou se často hovoří o pánovi, který má za stranického šéfa aristokrata, ale mnozí jazykové tvrdí, že ve skutečnosti je šéfem on sám.
Dobrý den, je zcela jisté, že obsazování pozic ředitelů fakultních a krajských nemocnic neprobíhá podle „standardního“ scénáře výběrového řízení, tedy dle nejlepších manažerských dovedností a lidských kvalit. Ze strany ředitelů těchto nemocnic je to tanec mezi vejci, tedy v tom dobrém případě. Nepočítám kauzu Dbalý. Pohybují se v mantinelech, které jsou vymezeny jejich vlastním svědomím a požadavky různých politiků, lobbistů, kamarádů a podnikatelských skupin. Kam jsou ochotni zajít je jen a pouze na jejich rozhodnutí. Nedomnívám se, že Homolka byla pod kuratelou pána, o kterém hovoříte. Naše kauzy směřují do jiných vod.
P. Soukenka
Josef Moldán
Jak může vypadat situace ve zdravotnictví, které je řízeno ředitelem FN Ostrava, jenž nakupoval Gama nůž o 70mil.Kč dráž, než všechny nemocnice ve střední Evropě, který je řízen M.Šnajdrem, jede společně s kolegou Julínkem ve Tkáňové bance a podvodech s tím spojených atd.
Dobrý den, velmi dobrá otázka. Jméno pana ministra Němečka se poslední dobou objevuje na našem fondu čím dál tím častěji a to zejména v souvislosti s Nemocnicí na Homolce. Jeho kroky vůči stávajícímu vedení jsou mírně řečeno nekonzistentní. Podle našich informací se současné vedení Homolky snaží vypořádat se s pozůstatky po Dbalém, byť jim to nejde vždy na 100% nemáme ani jedinou informaci o tom, že by se chtěli chovat jako Dbalý a spol. Na druhou stranu se opět objevují jména, jak M. Šnajdr a zlí jazykové tvrdí, že současný ředitel Homolky M. Šetlík se těmto skupinám vůbec nelibí a Němečkovi bylo doporučeno, aby se ho zbavil, neboť asi dělá věci, které by snad mohly být ve prospěch nemocnice a nikoliv ve prospěch jedinců nebo různých pseudopodnikatelů. Rád bych tímto poděkoval všem čtenářům za jejich dotazy. Nadační fond proti korupci je i nadále připraven přijímat Vaše podněty z oblasti zdravotnictví, neboť je tato tématika trvalou prioritou fondu.
P. Soukenka
Související