Duel současného prezidenta Miloše Zemana a jeho vyzývatele profesora Jiřího Drahoše skončil. Prvním velkým tématem bylo trestní stíhání Andreje Babiše. Jiří Drahoš uvedl, že o vině a nevině by měl rozhodnout soud. On sám Babišovi nevěří. Dle názoru Miloše Zemana ale Andrej Babiš neměl zapotřebí provádět dotační podvod. Trestní stíhání by nezastavil, má se očistit on sám. Zároveň připustil, že si lze v Česku objednat trestní stíhání.

Další otázka se týkala spolupracovníků Drahoše i Zemana. Jiří Drahoš odmítl říci, koho by si vzal s sebou na Hrad. Miloš Zeman zase nepotvrdil, že by si ponechal stávající spolupracovníky.

Moderátorka se současného prezidenta ptala i na původ peněz na jeho účtu. Miloš Zeman v reakci na to vytáhl seznam se jmény lidí, kteří na kampaň přispěli. Další otázka se týkala Krymu. Podle Zemana patří fakticky Rusku, byť byl získán neoprávněně. Podle Drahoše jde o okupaci ukrajinského území.

Zeman se také omluvil za sprostá slova, která v minulosti na veřejnosti řekl. Ohledně eura trvá na tom, že jeho zavedení je možné, až se vyřeší problémy v eurozóně. Konkrétně má prezident na mysli problémové Řecko. Ani Drahoš není pro rychlé přijetí eura.

Následně oba kandidáti dostali několik otázek od publika. Živější diskusi ale přinesla až část debaty, kde si Drahoš se Zemanem pokládali otázky vzájemně. Miloš Zeman se zeptal Drahoše na jeho vztah k migrantům. Drahoš zopakoval, že je proti kvótám a zároveň uvedl, že někdejší Zemanova vláda se nabídla, že přijme pět tisíc muslimů z Kosova. Konkrétně se odvolával na výrok tehdejšího ministra zahraničí Jana Kavana.

Debata se konala v pražském Rudolfinu a lidí v publiku bylo jen několik desítek. Volební místnosti se otevřou následující den ve dvě hodiny odpoledne, v zahraničí už ale Češi volí.

Debatu v České televizi moderovala Světlana Witowská, kterou diváci znají především z pořadu Interview ČT24. Po sociálních sítích byl hojně sdílen její rozhovor s Andrejem Babišem o vládní krizi a anonymních nahrávkách, během kterého velmi neoblomně trvala na zodpovězení svých otázek. Zeman i Drahoš na konci debaty Witovské poděkovali za profesionální moderování.

Debata se odehrála ve dvoraně pražského Rudolfina. Televize odůvodňuje výběr místa tím, že je blízko Hradu a má i velký historický význam. Za první republiky v Rudolfinu zasedalo Národní shromáždění a byl zde zvolen prezidentem i Tomáš Garrigue Masaryk.

Prezidentská debata na ČT: Došlo i na otázku, zda je v Česku možné, objednat si trestní stíhání

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
19:19
On-line reportáž začíná

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže k druhé předvolební debatě Jiřího Drahoše a Miloše Zemana. Debatu bude už v osm hodin vysílat Česká televize. Sledujte ji s námi.

19:25
Dnešní debatu bude moderovat Světlana Witowská

 Česká televize přináší první fotografie z pražského Rudolfina, kde se debata bude odehrávat.

19:31
Češi v Brazílii již volí

Volební místnosti v zámoří se postupně otevírají. Jako první začali ve druhém kole hlasovat Češi v Brazílii, kde se volební místnosti otevřely dnes v 17:00 středoevropského času. 

19:41
Debata bude trvat zhruba hodinu a půl. Na místě bude maximálně 30 příznivců každého kandidáta

Debata bude mít tři části. V první budou kandidáti odpovídat na otázky, které pro ně připravili pracovníci České televize. Tematické okruhy se týkají současné politické situace, důležitých témat veřejné diskuse, pravomocí prezidenta a programu kandidátů. Drahoš se Zemanem budou odpovídat i na dotazy ústavních činitelů a obyvatel z vybrané obce, na závěr si položí dotazy navzájem.

Každý z kandidátů si bude moci do Rudolfina přivést 30 příznivců.

19:45
Oba kandidáti do Rudolfina dorazili před 19. hodinou

Jiří Drahoš i Miloš Zeman dorazili do Rudolfina před 19. hodinou.

Před budovou se shromažďují příznivci obou kandidátů.

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš seutkají 25. ledna v Praze v poslední televizní debatěpřed druhým kolem prezidentských voleb. Na snímkujsou příznivci stávajícího prezidenta před Ru

19:58
Dorazili i neúspěšní kandidáti

Na místo dorazili i neúspěšní prezidenští kandidáti. Prezidenta přišel podpořit Petr Hannig, Drahoše podpoří Michal Horáček a Marek Hilšer.

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš seutkají 25. ledna v Praze v poslední televizní debatěpřed druhým kolem prezidentských voleb. Na snímkujsou příznivci stávajícího prezidenta před Ru

20:00
Moderátorka Světlana Witowská zahájila poslední debatu prezidentských kandidátů před druhým kolem volby
20:04
Kandidáti odpovídali na první otázku

Prezident Miloš Zeman vybízí k aktivní účasti voličů ve druhém kole voleb. Jiří Drahoš uvádí, že současný prezident je pro něj reprezentantem minulé doby, symbolem rozdělování, nálepkování a skandálů na Hradě.

20:07
Kandidáti uvedli, co jim na protikandidátovi vadí nejvíce

Miloš Zeman vytýká Jiřímu Drahošovi, že se účastní boje o prezidentský mandát bez jakékoliv politické zkušenosti. Jiřímu Drahošovi na prezidentovi nejvíce vadí, že je prezidentem takzvaných "dolních deseti milionů" a tím rozděluje společnost.

20:10
Kandidáti se vyjadřují ke kauze "Čapí hnízdo"

Jiří Drahoš uvedl, že o vině a nevině by měl rozhodnout soud. Dle názoru Miloše Zemana Andrej Babiš neměl zapotřebí provádět dotační podvod. Trestní stíhání Andreje Babiše by nezastavil, má se očisti on sám.

20:13
Lze v České republice objednat trestní stíhání?

Miloš Zeman nevylučuje, že je možné objednat si trestní stíhání v České republice, uvádí příklad Aleny Vitáskové. Jiří Drahoš je přesvědčen, že trestní stíhání objednat nelze. 

20:16
Jiří Drahoš se vyjadřuje k osobám ve svém týmu

Jiří Drahoš uvedl, že měl na výběr několik osob, které se mohly stát jeho poradci. S Jakubem Kleindienstem jeho minulost důkladně probral. Ve druhém kole ho prý neupozadil, pouze již nebyl třeba jako krizový manažer, Jiří Drahoš vzal otěže do svých rukou.

20:18
Miloš Zeman se také vyjadřuje ke svým poradcům

Miloš Zeman nechce uvést, jestli s ním spolupracovníci Nejedlý a Mynář budou pokračovat v dalším prezidentském období. "Pan Vratislav Mynář se vůči rozhodnutí NBÚ odvolal," uvádí Miloš Zeman. K jeho prověrce se dál nechce vyjadřovat, žádné bezpečnostní riziko nehrozí.

20:21
Jakub Kleindienst se výrazně neangažoval ve shánění sponzorů, tvrdí Drahoš

Sponzoři se Jiřímu Drahošovi nabízeli sami. Několik sponzorů prý odmítl. Za kampaň svým dárcům nic nedluží, jen chtěli změnu na Hradě.

20:23
Kdo financuje kampaň Miloše Zemana?

Miloš Zeman je osočován, že vybízel Spolek přátel Miloše Zemana k financování kampaně. Žádný z dárců není ze zahraničí. Prezident čte ze seznamu jeho sponzorů, členů Spolku přátel Miloše Zemana.

20:24
Kdo budou nejbližší spolupracovníci Jiřího Drahoše

Moderátorka vyzvala Jiřího Drahoše, aby uvedl, kdo bude jeho kancléř, šéf poradců a mluvčí. Uvádí, že stále není rozhodnut a nechce je uvádět.

20:27
Oba kandidáti by na první zahraniční cestu vyrazili na Slovensko

Kromě Slovenska jsou důležití i ostatní sousedi rovnoceně, uvádí shodně oba kandidáti.

20:29
Drahoš by se na Slovensku omluvil za chování Miloše Zemana

"Určitě bych jel na Slovensko. Chtěl bych se omluvit za nehoráznou větu pana prezidenta o Alexandru Dubčekovi," reagoval Drahoš na otázku na svou případnou první prezidentskou cestu.

20:32
Kandidáti řeší vztah České republiky k Rusku

Vzhledem k tomu, že jsme členem NATO a EU, nepředstavuje pro nás Rusko bezpečnostní riziko. Anexe Krymu byla neoprávněná, ale Krym je nepochybně ruský, uvádí Miloš Zeman.

Jiří Drahoš se obává vlivu ruských tajných služeb. Krym je podle něj bezesporu ukrajinský.

20:36
Jsou české volby ovlivňovány?

Miloš Zeman odmítá jakýkoliv vliv zahraničních tajných služeb na parlamentní volby. Jmenuje i další dezinformace týkající se jeho zdravotního stavu.

I Jiří Drahoš uvádí, že během voleb vyplavalo několik fake news ohledně jeho osoby. Jako příklad jmenuje dezinformaci, že je agent Ruska. Drahoš zvažuje žalobu. Jeho tým vytvořil kompletní analýzu nenávistných mailů.

20:39
Twitter Jiřího Ovčáčka je jeho soukromá záležitost

Prezident se distancuje od soukromého twitterového účtu Jiřího Ovčáčka. Moderátorka namítá, že Ovčáčkův Twitter často slouží jako jediný zdroj informací z Hradu.

Jiří Drahoš uvádí, že jeho mluvčí bude, na rozdíl od Jiřího Ovčáčka, seriózní.

20:40
Miloš Zeman obhajuje svůj zdravotní stav

Miloš Zeman tvrdí, že je jeho povinnost zveřejňovat informace o jeho zhoršujícím se zdravotnickém stavu.

20:41
Odbornice na politický marketing hodnotí dosavadní průběh debaty

"Zeman je zatím precizní, Drahoš velmi bojovný a místy by si to mohl trochu promyslet, občas zbytečně na Zemana útočí, což povede k tomu, že mu to Zeman bude výrazně vracet. Drahoš je opravdu bojovný, evidentně lépe připravený, je vidět, že Prima byla přípravou, respektive si to poprvé zažil a teď lépe ví, co může čekat," komentuje dosavadní průběh debaty odbornice na politický marketing Anna Shavit.

20:43
Miloše Zeman řekl, že se připravuje trestní oznámení na Drahoše

Miloš Zeman: "Chtěl bych pana Drahoše informovat, že na se na něj připravuje trestní oznámení ve věci šíření poplašné zprávy, nejenom ve věci parlamentních, ale i prezidentských voleb."

20:44
Komentátor Petr Honzejk se vyjadřuje k dosavadnímu průběhu debaty
20:47
Miloš Zeman se vyjádřil ke svému vulgárnímu vystupování

"Je to moje chyba, několikrát jsem se za to omluvil. Tři vulgární výrazy byly zobecněny tak, jako bych mluvil sprostě při každém setkání s občany, což není pravda," uvedl Zeman

20:51
První otázku za ústavní činitele pokládá Milan Štěch

Ptá se, zdali by kandidát měl dávat podporu některé z politických stran či kandidátů v zahraničí.

Jiří Drahoš toto jednání vylučuje. 

Miloš Zeman uvádí, že v Rakousku sice podpořil během voleb Höffera, ale kandidát prezidentské volby nevyhrál. Moderátorka dodává, že podpořil i Donalda Trumpa.

20:51
Drahošovi je blízký Kiska, Zemanovi prezident Gauck

Kandidáti měli uvést, který z politiků je jim ze zahraničí nejblíže. Oba jmenovali německého prezidenta Joachima Gaucka. Drahoš si váží také Andreje Kisky.

20:52
Druhou otázku pokládá předseda sněmovny Radek Vondráček. Ptá se, kde by mělo být místo České republiky v EU za deset let

Miloš Zeman uvedl, že Evropa by měla mít lépe chráněné hranice, nadále by pokračoval ve spolupráci národních a nadnárodních institucí. Evropská komise prý vytlačuje pravomoce národních vlád.

"Česká republika by měla být sebevědomým a důstojným partnerem Evropské unie," uvádí Drahoš. Souhlasí s prezidentem, že důležitá ja také ochrana vnějších hranic. Mluví i o ochraně před imigranty.

20:58
Drahoš polemizuje nad přijetím eura

"Tlačit na přijetí eura je nesmyslné ve chvíli, kdy je 80 % společnosti proti," řekl Drahoš. Je třeba rozvířit debatu a vysvětlit občanům, proč může být přijetí evropské měny přínosné.

20:58
Miloš Zeman do diskuse vnesl otázku celostátního referenda
20:59
K tématu společné evropské měny se vyjádřil i Miloš Zeman

"Jsem zastáncem eura, ale nechci, aby český daňový poplatník platil řecké dluhy," řekl Zeman.

21:00
Oba z kandidátů se shodují: "Kvóty bychom měli odmítnout."

"Jsem člověk, který od začátku říká, že kvóty jsou špatně. Je třeba chránit hranice EU. Je třeba pomáhat lidem v zemích, odkud migrace přichází. To je základ," uvedl Drahoš.

21:01
Nyní dotazy kandidátům pokládají voliči

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš sesetkali 25. ledna v Praze v poslední televizní debatěpřed druhým kolem prezidentských voleb. Uprostředje moderátorka Světlana Witowská.

21:06
Kandidáti odpovídají na dotazy voličů

Miloš Zeman na otázku ohledně vzdělávání uvedl, že by kladl důraz na rozvoj technických oborů. 

Drahoš by se rád zaměřil na zlepšení dopravní infrastruktury.

21:07
Kandidáti se nyní ptají sebe nevzájem
21:08
Brexit je výsledek celostátního referenda, přijmout referendum v zásadních otázkách je velmi nebezpečné, uvedl Drahoš

Drahoš: "Nejsme Švýcarsko, přijmout referendum o takto zásadních otázkách je velmi nebezpečné." Máme prý zastupitelskou demokracii a zastupitelé se jednotlivým otázkám věnují na plný úvazek. Uvádí příklad Velké Británie a její vystoupení z EU.

21:09
Komentátoři na Twitteru chválí výkon moderátorky Světlany Witowské
21:11
Drahoš se ptá na Zemanovu poslední návštěvu Ruska, kdy jednal s prezidentem Putinem bez přítomnosti českého velvyslance.

Prezident vysvětluje, že vyjednal dodávku 6000 traktorů do Ruska. Velvyslanec tam podle něj nebyl proto, že ani z druhé strany nebyl členem delegace ruský ambasador.

21:13
Zeman: Kvůli zrušení hospitalizačních poplatků jsme přišli o peníze, které mohly sloužit na zvýšení platů zdravotních sester

Miloš Zeman: "Sociálně znevýhodněným rodinám by měly být hospitalizační poplatky odpuštěny, sto korun denně nikoho z ekonomicky aktivních nepřivede k bankrotu." Dodává, že zrušením těchto poplatků zdravotnictví přišlo o dvě miliardy korun a ty momentálně chybí na platy zdravotních sester.

21:23
Uvedl jste, že s kancléřem bez prověrky byste nespolupracoval, připomíná Drahoš prezidentovi

Miloš Zeman uvádí, že Mynář se k rozhodnutí NBÚ odvolal. Nezávislý soud dosud spor nerozsoudil, a proto nemůžeme dělat závěry.

Jiří Drahoš prezidentovi připomíná výrok před minulou prezidentskou volbou, že s kancléřem bez prověrky by se rozloučil. 

21:25
"Jediné, o co vás prosím, je, jděte k volbám a nezůstávejte doma"

Miloš Zeman svou poslední minutu k voličům využil k aktivizaci volební účasti. Uvádí, že účast je velmi důležitá.

21:25
Výrok o důvěře Drahoše v Miroslava Kalouska je dezinformací, uvádí reportér
21:25
Svou poslední minutu k voličům využil i Jiří Drahoš

"Jsem kandidát, který se dívá do budoucnosti. Miloš Zeman už nemá této zemi co nabídnout, ale jeho poradci si mohou od této země ještě ledacos vzít. Je potřeba tomu zabránit. Budu se zabývat starostí o lidi, sociálními problémy, problémy důležitými pro vás. Bezpečnost, kvalitní vzdělání, sociální záležitosti, to všechno budu brát v potaz jako prezident a bude mi ctí být vaším prezidentem," ukončil svůj projev Drahoš.

21:27
Poslední prezidentská debata před volbami právě skončila

Oba kandidáti nakonec poděkovali moderátorce za nestranné a férové jednání.

21:48
Novináři a politici se na sociálních sítích vyjadřují k férovému průběhu debaty na České televizi. Mezi nimi i neúspěšný kandidát Marek Hilšer
22:07
Na televizní debatu v ČT se dívalo v průměru 2,6 milionu diváků
22:14
Co kandidáty čekalo po debatě?
23:05
Reportáž končí

Vážení čtenáři,

on-line reportáž končí. Děkujeme za vaši pozornost a přejeme pěkný zbytek večera.