Vláda v pondělí schválila návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 100 miliard korun. Kabinet zároveň rozhodl o zvýšení platů státních zaměstnanců už od letošního listopadu, nikoli až od začátku příštího roku.

Novináře o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Rozpočet počítá mimo jiné se snížením DPH na léky, knihy a dětskou výživu na deset procent. Návrh projedná sněmovna a musí ho podepsat prezident.

Vláda schválila v souvislosti s rozpočtem na příští rok i změny v letošním rozpočtu, podle kterých se platy státních zaměstnanců zvýší od listopadu o 3,5 procenta. Více peněz dostalo ministerstvo spravedlnosti, platy všem bezpečnostním složkám by tak měly stoupnout o pět procent. Původně platy měly vzrůst od příštího roku. Na zvýšení platů půjde letos zhruba miliarda korun, kterou stát za jiné, původně plánované výdaje neutratí.

"Vzhledem k tomu, že se letošní státní rozpočet vyvíjí velmi uspokojivě a dosáhneme výrazně nižšího schodku rozpočtu, než stát původně plánoval, rozhodli jsme se zlepšit odměňování zaměstnanců veřejného sektoru už v letošním roce. Jde o jedno z prorůstových opatření vlády, která směřují k podpoře vyšší spotřeby domácností," uvedl premiér.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Sobotka i ministr financí Andrej Babiš (ANO) již ale uvedli, že schodek bude zhruba 90 miliard korun.

Analytici: Vláda se nesnaží spořit

Podle analytiků je rozpočet málo ambiciózní především v tlaku na úspory a snížení schodku. S ohledem na očekávaný dobrý vývoj ekonomiky v příštím roce je tak nižší schodek rozpočtu proti letošku jen optickým zlepšením, shodují se ekonomové.

"Při očekávaném nezanedbatelném růstu ekonomiky v letošním i příštím roce by schodek rozpočtu měl být určitě nižší než plánovaných sto miliard. Zdá se, že ministru financí (Andreji) Babišovi bylo jedinou metou dosáhnout nižšího deficitu, než jaký pro rok 2015 plánoval jeho opoziční rival (Miroslav) Kalousek," uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Neřešeným problémem podle něj zůstává výše mandatorních, tedy povinných výdajů. Ty v plánovaném rozpočtu rostou, a představují tak téměř 64 procent předpokládaných příjmů. "Vláda tedy může poměrně volně nakládat jen se zhruba třetinou svých celkových příjmů," upozornil.

Vláda tak sice na papíře představila přísnější rozpočet pro rok 2015, než byl ten letošní, ve skutečnosti je však podle hlavního analytika Conseq Investment Management Martina Lobotky výrazně expanzivnější. Podle dosavadních dat letošní rozpočet podle něj může skončit jen se schodkem 60 až 70 miliard korun. "Vláda tak místo toho, aby využila mírné oživení v české ekonomice k dalšímu narovnání rozpočtu, dále utrácí. Vypadá to tak, že vyrovnaný rozpočet zůstane v ČR hudbou velice, velice vzdálené budoucnosti," uvedl.

"Navržený státní rozpočet má sice nižší deficit než rozpočet schválený na letošní rok, nicméně při očekávaném vývoji ekonomiky se zdá být málo ambiciózní," doplnil hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Návrh rozpočtu podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška navazuje na tradici minulých let, kdy se rozpočty tvořily na základě konzervativního výhledu pro českou ekonomiku. Zlepšení vývoje ekonomiky přitom podle něj umožnilo, že většina resortů bude příští rok hospodařit s více penězi než letos a přesto schodek státního rozpočtu výrazně nevzroste. "To umožnily mimořádné makroekonomické podmínky (oživení v automobilovém průmyslu, nulová inflace, devalvace koruny), které se v příštích letech nebudou opakovat," upozornil.

Deficit veřejných financí by se měl i příští rok udržet pod požadovanou tříprocentní hranicí. Podle odhadů ministerstva financí by měl příští rok deficit veřejných financí stoupnout na 2,3 procenta.