Na první pohled nesourodá trojice - sloni, velvyslanec a devět koaličních politiků - má jedno společné. Totiž peníze, konkrétně půl miliardy korun. Areál pro slony v trojské zoo bude stát téměř 500 milionů, minimálně tolik zaplatíme i za budovu ambasády v USA a obdobné náklady by měly i nové volby. Všechny tři zprávy proběhly bez velkého vzruchu médii během jediného dne.

Nemám vůbec nic proti vylepšení pohodlí pětice pražských slonů. Ani proti důstojnému zázemí několika pracovníků velvyslanectví ve Spojených státech. A smířil jsem se i s těmi, kteří v prapodivném uskupení s názvem K9 rozhodují o tom, co by měla činit vláda.

Ovšem ve stejných dnech proběhlo i další kolo debaty o nespravedlnosti paušálů pro živnostníky a o nekorektnosti OSVČ, které prý platí menší zdravotní odvody než běžní zaměstnanci. Diskuse, jejíž někteří protagonisté připomínali proletářské nadšence z 50. let, naštěstí neskončila pro půl milionu živnostníků úplně špatně. Odečitatelné paušály se nemění, vyšší zdravotní pojištění zřejmě ale mikropodnikatele nemine. S navýšením se lze smířit, nikoli ale s argumenty. Místo toho, aby se otevřeně řeklo, že stát a pojišťovny jsou nedobrým správcem, hlásáme, že hodné osoby závislé dotují zlé osoby nezávislé. Obě výdělečné skupiny jsou přitom pro ekonomiku nepostradatelné, měli bychom je tedy maximálně motivovat k práci a vést ke vzájemnému respektu. To nejhorší, co můžeme udělat, je začít hrát na city, probouzet závist a oživovat sousedovic kozu.

Půvabné je, že od zrušení drobných výhod živnostníkům si stát slibuje 1,5 miliardy korun, tedy přesně tolik, na kolik by v součtu vyšel sloninec v Troji, ambasáda ve Washingtonu i nové volby. Lze bohužel očekávat, že efekt chystaného opatření a uvedených nákladů by byl nejspíše i stejně mizivý.

Karel Havlíček
předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků

To nejhorší, co můžeme udělat, je probouzet závist a oživovat sousedovic kozu.

Související