První pololetí letošního roku neskončilo pro prodejce nových automobilů v České republice nijak slavně. Naopak dovozci ojetin si polepšili.

Právě stoupající počet dovážených ojetých vozidel a jejich vzrůstající stáří oživuje diskusi, jak stará jsou ve skutečnosti auta v Česku. Podle jedněch údajů je totiž zdejší vozový park tragicky přestárlý, podle druhých na srovnatelné úrovni s Rakouskem či Švýcarskem.

V každém případě se letos obnova vozového parku zpomalila.

Firmy kupovaly s předstihem

Počet prvních registrací nových osobních automobilů v prvním pololetí klesl o 0,8 procenta na zhruba 88 tisíc vozů. V samotném červnu se trh propadl dokonce o téměř třináct procent.

Prodejci však předpokládají, že za celý rok bude výsledek o tři až pět procent lepší než loni.

Meziroční srovnání je totiž silně poznamenáno skutečností, že loni na konci prvního pololetí končila lhůta pro možnost zkráceného (dvouletého) daňového odepisování. Firmy proto v loňském červnu kupovaly mimořádně hodně aut.

Za normálních okolností má poptávka dva vrcholy. První přichází na jaře, kdy kupují rodiny, které chtějí novým autem odjet na letní dovolenou.

Druhý vrchol bývá závěrem roku, kdy naopak nakupují hlavně firmy, které již tuší, jak dopadne jejich hospodaření.

Loňský rok se ale vymykal běžným zvyklostem; podniky nakupovaly o půl roku dříve než obvykle. Na to teď v meziročním srovnání doplácí hlavně Škoda, která má v Česku výrazně nadprůměrný podíl firemní klientely.

Jestliže za první loňské pololetí vykázala Škoda 33procentní podíl na domácím trhu, za prvních šest měsíců tohoto roku to bylo jen asi 29,5 procenta. Pořád však jde o lepší výsledek než předloni, kdy její podíl byl o téměř dva procentní body horší.

Celkem se prodej osobních vozů s okřídleným šípem na kapotě ve srovnání s prvním pololetím loňského roku snížil o 3077 kusů, tedy o 11 procent.

Podle vedoucího tuzemského prodeje Škody Petra Pečenky může za tuzemský propad i rekordní zahraniční poptávka. Celosvětově totiž vzrostly prodeje škodovek o 20 procent, v západní Evropě o 11 procent, v Rusku o 34 procent a třeba v Polsku o devět procent.

»Tím se u některých modelů značně prodloužily dodací lhůty,« vysvětluje Pečenka.

Automobilka přijala řadu opatření ke zvýšení produkce. V druhém pololetí by se proto situace měla zlepšit.

Do konce tohoto roku se chce Škoda znovu dostat k třetinovému podílu na českém trhu.

Domácí odbyt škodovek podle Pečenky v prvním pololetí poznamenalo rovněž ukončení výroby starého modelu Octavia Tour první generace, za který přijde plnohodnotná náhrada v podobě vozu A-Entry až v příštím roce.

Nyní jsou na řadě rodiny

Tuzemská značka si stále udržuje prvenství ve všech segmentech, v nichž je zastoupena. Prvenství na tuzemském trhu podle Pečenky časem dosáhne i v kategorii minivozů, do které poprvé vstoupí letos na podzim, byť s automobilem, který se bude montovat v Bratislavě.

V celkovém žebříčku ovšem některé její modely ztrácejí. Nejprodávanějším osobním automobilem v České republice letos stále suverénně zůstává Škoda Octavia před typem Škoda Fabia. Loni třetí Superb však v žebříčku modelů poklesl na čtvrtou příčku a loni pátý Yeti na sedmou.

Zatímco na českém trhu »flotilových« aut pro firmy a podnikatele má Škoda podíl 36 procent, což je v Evropě unikátní jev, v prodeji soukromníkům drží jen asi 22 procent.

V druhém pololetí se proto automobilka soustředí zvláště na rodiny, které bude oslovovat akčními nabídkami. Půjde například o Roomster.

Hluboký pád Fiatu

Mezi dovozci se nejlépe prosadil Volkswagen, jemuž nové první registrace naskočily o tři procenta na 7494 aut. Celkově třetí Ford, který byl loni druhý, letos prodal 7406 vozů, prakticky stejný počet jako před rokem.

Na dalších dvou místech se nic nezměnilo. Čtvrtý skončil Renault a pátý Hyundai.

Pokračuje totální ústup ruské značky Lada. Naproti tomu se o 60 procent zvýšil prodej rumunských vozů Dacia, a tato značka se tak vrátila do první desítky.

Obě firmy přitom nyní mají stejného hlavního vlastníka, francouzský koncern Renault.

Úspěch slaví rovněž Opel, který loni zažil hlubokou krizi, ale letos zvýšil odbyt o 53 procent, a dostal se ze třináctého na deváté místo.

První desítku opustila Toyota, která klesla z devátého na jedenácté místo. A především Fiat, který v prvním pololetí prodal meziročně téměř o 50 procent méně vozů a z desáté příčky se propadl až na osmnáctou.

Dramatický propad - o 52 procent - postihl i japonskou značku Mazda.

Raději ojetinu

Řada Čechů však stále více sází na použitá vozidla. Podle nedávného průzkumu společnosti GE Money Bank šest z deseti Čechů tvrdí, že až si půjdou kupovat »nový« vůz, zvolí ojetinu.

Tento trend potvrzují i oficiální statistiky: V prvním pololetí se dovoz ojetých aut meziročně zvýšil o téměř tři procenta na 65,6 tisíce vozů.

Nejvíce se v prvním pololetí dovezlo ojetých škodovek, následují značky Ford, VW, Peugeot, Renault, Citroën a Fiat.

Varující je, že 32 procent z dovážených ojetých aut je letos starších deseti let, zatímco loni to bylo jen 25 procent.

Tato čísla znovu otevírají diskusi o tom, jak starý je v Česku vozový park. Respektive jak stará auta po českých silnicích skutečně jezdí, což není úplně totéž.

Z údajů centrálního registru vozidel vyplývá, že průměrný věk osobních automobilů v České republice dosahuje 13,7 roku, což je silně za evropským průměrem.

Avšak podle nedávného průzkumu ředitelství silnic a dálnic činí průměrné stáří osobních aut na českých silnicích ve skutečnosti jen 8,5 roku, takže se od vyspělých západních států příliš neliší.

Rozdíl je v metodice. Průzkum ředitelství silnic a dálnic totiž sledoval takzvanou dynamickou skladbu vozového parku, kdy se určuje stáří vozidel přímo na silnicích.

Jenže s novými vozy vyjíždějí řidiči častěji a jezdí mnohem delší trasy než s přestárlými.

Vozidla vyrobená před rokem 1985 dosud tvoří zhruba deset procent všech automobilů v registru. Na průjezdech kontrolními body se však tyto vozy podílely necelým procentem.

»Staré vozy bez katalyzátorů ujedou ročně jen dva až tři tisíce kilometrů,« upozorňuje ředitel sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Podle registru je kupříkladu letitý model Škoda 120 šestým nejrozšířenějším automobilem v České republice. Východoněmecký Trabant s 24 tisíci provozovanými exempláři dosud drží 32. příčku.

»V Praze a na dálnicích tyto staré vozy téměř neuvidíte, na venkově však opravdu jezdí a slouží zejména tam, kde se lidé nemohou spolehnout na veřejnou dopravu,« doplňuje tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl.

Petr Korbel


Prodeje nových aut

13,7 roku
je průměrný věk aut v provozu.

Vozidla vyrobená před rokem 1985 dosud tvoří zhruba desetinu všech registrovaných vozů.

Související