Šéfkuchař David Kalina prokázal svůj cit pro přípravu tradiční české kuchyně již v úspěšné restauraci Mincovna, a když dostal na starosti kuchyni v novém podniku Tiskárna v Jindřišské ulici (netradiční název koresponduje s tím, že se restaurace nachází v historickém objektu Státní tiskárny cenin), posunul laťku ještě o kousek výš.

Tip:

Chuťově překvapí taštičky z nudlového těsta plněné masem z hovězí oháňky a podávané s čokoládovou omáčkou.

Recepty ze starých knih

Prostudoval několik slavných kuchařských knih a vybral z nich půl tuctu pokrmů, které zajímavě demonstrují úroveň prvorepublikové kuchyně. Jsou poměrně jednoduché, poctivé a chuťově dokonalé. Jako příklad může posloužit skvostné jehněčí hrudí plněné nádivkou s bylinkami a pečené při nízké teplotě šest hodin. Dalším hitem podniku bude jistě i výtečný španělský ptáček připravený z telecí kýty, která je naplněná jemnou nádivkou ochucenou ančovičkami. A zapomenout nesmíme ani na zadělávané telecí karbanátky, které jsou ochucené morkem a husími játry a šéfkuchař je podává s krémovou omáčkou a jemnými krupicovými noky.

Z nabídky:

Jehněčí hrudí nadívané žemlovou nádivkou s bylinkami, listový špenát se smetanou

315 korun

jarvis_5a1ee08b498e08963aa5831f.jpeg

Španělský ptáček z telecí kýty s jemnou ančovičkovou nádivkou a žemlovým knedlíkem

255 korun

jarvis_5a1ee08b498e08963aa58324.jpeg

Sladová zmrzlina, omáčka z rumu

Na malý hlad poslouží hutná "zimní" hříbková polévka s kapustou či zastřené vejce s parmazánem a artyčoky, za zkoušku ovšem stojí i salát z hovězích líček s fenyklem a feferonkami, který představuje ideální doprovod k dobře ošetřené Plzni, čepované z měděných pivních tanků umístěných přímo nad výčepem. Zajímavá je také nabídka dezertů, neboť vedle chuťově podmanivých dukátových buchtiček se sladovou zmrzlinou a vanilkovým krémem bude velkým lákadlem datlový dort s čokoládovou polevou a omáčkou z datlí a rumu.

Dědictví židovské kuchyně

Třetím dezertem na menu je dnes již víceméně neznámý evergreen židovské kuchyně, a sice bramborové placičky zvané latkes, které jsou lehce solené a pepřené a podávají se se sladkou omáčkou ze sušeného ovoce. Poměrně variabilní prostory restaurace se zimní zahradou a podzemním salonkem mají celkovou kapacitu 170 míst.

Sázka na Mělník

Přestože v Tiskárně se bude pít hlavně pivo, potěší vzorně sestavená vinná karta zaměřená výhradně na tuzemská vinařství s velkým důrazem na české vinařské oblasti Mělnicka a Litoměřicka. Ostatně za první republiky se v Praze pilo hlavně mělnické víno a přímo se i říkalo "zajdeme si na mělničinu". Z bílých mělnických vín musíme rozhodně doporučit tradičně povedená vína od Vojtěcha Kušiny ze Školního statku Mělník − hlavně jeho excelentní Rýnský ryzlink. Z červených vín doporučíme Pinot Noir od Krause a Svatovavřinecké opět ze Školního statku.

​​​​​​​Podívejte se, jak v restauraci Tiskárna připravují španělského ptáčka:

Skvělý španělský ptáček podle prvorepublikového receptu. Šéfkuchař ukázal, jak na to
Skvely_spanelsky_ptacek_podle_prvorepublikoveho_receptu._Sefkuchar_ukazal_jak_na_to.jpg

Šéfkuchař pražské restaurace Tiskárna David Kalina nám ukázal recept na španělského ptáčka podle klasického prvorepublikového receptu.

Rozhovor s šéfkuchařem: David Kalina

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

V kuchyni se neobejdu bez kvalitního a proškoleného týmu kuchařů, cukrářů a v neposlední řadě pomocných sil.

Adresa:

Restaurace Tiskárna

Jindřišská 22
Praha 1
@RestauraceTiskarna

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete?

Mám rád brambory pro jejich univerzálnost, je to obyčejná surovina, ze které se dá připravit prakticky jakýkoli chod menu od polévky po dezert.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Své přátele bych určitě vzal do jedné z našich restaurací (tedy Mincovna a Tiskárna) a doporučil bych jim něco z prvorepublikového menu nebo naši vyhlášenou klasiku − svíčkovou. Pokud bych je měl vzít k nějakým svým kolegům na českou kuchyni, tak k Pavlovi Menclovi a Jirkovi Šafaříkovi do restaurace Kastrol.