Jestli si na něco najde ráda čas, pak je to cestování. Ilona Klímová, majitelka firmy Aspius dovážející mražené a chlazené potraviny, nemá ráda plánované akce, takže mnohé cesty organizuje na poslední chvíli a nikdy na stejné místo. "Nejsem ten typ, že by se mi třeba někde líbilo a už jsem si to tam rezervovala na další rok dopředu. Nevím, co bude za rok, jestli se mi tam bude chtít," říká.

Ráda objevuje nové oblasti a už vůbec není fanda polehávání na pláži. "První den se vyspím a už druhý den hledám, co bych podnikla. Jednou jsem riskla dovolenou na ostrově s tím, že se tam budeme věnovat turistice. Ale stejně mě to tam nebavilo."

Kvůli firmě jezdí na potravinářské veletrhy do Paříže, Kolína, Bruselu. Nedávno se vrátila z USA, kde byla na pozvání americké Asociace zpracovatelů mas. "Mám zkušenosti s různými brandy z USA a bylo dobré vidět, jak pracují doma," líčí. Když to jen trochu jde, kombinuje návštěvu obchodních partnerů s osobním poznáním nových lokalit.

"Ale všeobecně jezdím spíš po zážitcích než po turistických místech." Takovým příkladem byl třeba kurz paraglidingu. Nejenže tam poznala jiný okruh lidí, ale také si odnesla postřeh do života i podnikání. "Měnit rozhodnutí na poslední chvíli, třeba o přistání, ale i jinak, je špatné. I když člověk zjistí, že to není ideální, už do toho má jít."

Francie: Kam na velký talíř mořských plodů

jarvis_59d4b05e498e27acb408b031.jpeg
Foto: Shutterstock

Francii i Francouze poznala Ilona Klímová ještě za studií a od té doby se datuje její nadšení hlavně pro Bretaň a její obyvatele. Hovoří francouzsky, takže se nejenom domluví s tamními dodavateli, ale zná také mentalitu Francouzů. Ví, že na domluvený sraz chodí zásadně později a že jim práce začíná v devět, ale první čtvrthodinu pijí kávu a u automatu probírají vše důležité.

Každoročně bývá Klímová ve Francii tak dvakrát. Někdy, tak jako letos, si pracovní pobyt rozšíří o dovolenou. Samozřejmě byla v Bretani, v oblasti Guérande. "Je to tam nádherné. Jsou tam slavná slaniska − jezírka, v nichž se dělá sůl," popisuje. "Není nic lepšího než si dát v bistru s viksvajlantovými ubrusy talíř mořských plodů a k tomu karafu růžového vína."

V Bretani má Klímová ráda městečka z domků ze šedého kamene a kolem barevné hortenzie. A miluje procházky po pláži. Oceán je tam divočejší a při odlivu moře ustoupí třeba o kilometr i víc. Pak vyráží lidé z blízkých vesnic na krevety a mušle. "Mají košíky, do kterých loví, jak se to naučili od babiček a dědů. Pánové s sebou berou lahvinky a kolem poskakují děti. Ráda pozoruji tenhle obraz a nasávám úplně jiný vzduch."

Brdy: Oblíbený cíl cyklovýletů kousek od Prahy

jarvis_59d4b05e498e27acb408b035.jpeg
Foto: archiv Ilony Klímové

Ilona Klímová razí myšlenku, že když je unavená mysl, musí se unavit i tělo. Ověřila si, že po duševním vypětí se jí špatně usíná, že musí nastolit rovnováhu. Za nejlepší cestu, jak se unavit i fyzicky, považuje jízdu na kole. A protože bydlí poblíž Brd, míří často tam.