Home, celým názvem Home by Unic, je nová hotelová restaurace s velmi zajímavým konceptem, který připravil šéfkuchař Petr Šmrha. Jídla na menu jsou totiž rozdělena podle zdroje či původu hlavní suroviny do sekcí ze zahrady, z lesa, z pole či jezera a řeky.

Tip:

V Home sázejí na piva z frýdlantského zámeckého pivovaru, ochutnejte třeba černou Kateřinu.

Signature dezertem v Home se stala laskonka, třeba medová či ořechová, která se podává tu se zmrzlinou z červené řepy, tu zas s jahodami a rebarborou.

Raci až ze Španělska

Tím je dána poměrně jasná orientace na sezonnost a lokální původ produktů, ostatně v menu je také mapa farmářů, s nimiž kuchyně spolupracuje. Šéfkuchař se navíc hlásí k odkazu Magdaleny Dobromily Rettigové, jejíž kuchařka kdysi znamenala revoluci v české kuchyni, a i když od jejího vydání brzy uplyne již dvě stě let, z kuchařského pohledu je stále velmi inspirativní. Byť mnoho tradičních surovin už u nás není k mání, jako třeba raci, které musí (a to je snad jediná velká výjimka) šéfkuchař vozit ze Španělska − jen aby mohl mít v nabídce lahodný račí krém dochucený šťovíkem a fenyklem, který bude jednou z ozdob podzimního menu.