Fakt, že se jídlo probojovalo až na naši obálku, není náhoda. Právě v této branži sledujeme doslova revoluční dění. Jedna módní vlna střídá další. Přes vietnamské polévky se převalila vlna kaváren s tou jedinou pravou kávou, již záhy spláchla vlna smoothies. Následují další a další módní gastrovýstřelky. Jestli někde kvasí úžasné podnikatelské příběhy, je to v této branži.

Třeba na náměstí Jiřího z Poděbrad, kudy často procházím, nedávno dokončili rekonstrukci rohového činžáku. V přízemí vznikly čtyři podniky, všechny gastro, pěkně moderní a trendy. Nabízejí etiopskou překapávanou, aperol a prosecco nebo třeba donuty − ale pozor, domácí, otevřeno jen do vyprodání poslední ráno upečené koblihy. Samozřejmě jde o miliony a stovky milionů korun. V aktuálním Ekonomu přinášíme deset příběhů pochutin či jídel, které úspěšně dobývají Česko.

V dalších textech vydání například developer Marcel Soural vysvětluje, proč ceny bydlení v Česku vystřelily do závratných výšin, kdy se to změní a kdo za to může. V novém seriálu o nástrahách první práce se dočtete, jak odmítnout pracovní cestu, a kolega Josef Pravec ve svém historickém exkurzu dospěl k znepokojivému závěru, že víc než programy stran nás ve volbách ovlivňují skandály šéfů partají.

Citát týdne

Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony.

Andrej Babiš na skryté nahrávce hovoří o firmě konkurující zájmům chemické části Agrofertu.