Kdyby americký student Calder Preyer nezavítal na svých toulkách po Evropě do Prahy, byla by Severní Karolína o jeden minipivovar chudší. Po návštěvách českých hospod se ale student informatiky rozhodl, že místo počítačů se bude věnovat pivu. "Jednou večer jsme s kamarádem seděli v takové malé hospodě, pili pivo a já jsem si říkal, jak je to úžasné − tak dobré pivo a přitom za velmi přijatelnou cenu. Takový podnik bych si chtěl otevřít doma," vzpomíná třiatřiacetiletý muž s plnovousem a v kšiltovce s logem minipivovaru Preyer Brewing, sídlícího v centru města Greensboro v Severní Karolíně.

Od IT k pivu

Cesta od nápadu k vlastnímu minipivovaru trvala Preyerovi několik let. Nejprve dostudoval informatiku, pak se přihlásil do pivovarnického kurzu chicagského Siebel Institute, jedné z nejznámějších škol svého druhu v USA. Poté začal shánět místo a peníze, což se mu s podporou rodiny během několika let podařilo, a v roce 2015 konečně otevřel Preyer Brewing. "Hodně mě podporovala rodina, otec vtipkoval, že se rád na důchod přesune do pivovaru," říká Preyer. Celkem do podnikání investoval v přepočtu kolem 16 milionů korun.

V současnosti vaří Preyer Brewing 1550 hektolirů piva ročně, má pět zaměstnanců a do přilehlého výčepu chodí každý večer desítky lidí na jeho vyhlášený West Coast Style IPA (svrchně kvašený, ale "ve stylu západního pobřeží USA") a další piva. "Letos v létě jsme uvařili první ležák, inspirovaný mými chuťovými vzpomínkami na české pivo," říká Preyer. "Chceme jím oslovit i lidi, kteří jsou zvyklí na masově vyráběná piva, ale chtěli by zkusit něco originálnějšího. Třeba fanoušky baseballu, kteří chodí na nedaleký stadion. Ležák je ideálním pivem pro lidi, kteří chtějí proniknout do světa minipivovarů," říká.