Zatímco italskou restauraci najdete téměř na každém rohu, řeckých podniků je u nás velmi málo. Jedna z ověřených stálic funguje už léta v pražských Dejvicích.

Ať počítáme, jak počítáme, na vyjmenování čistě řeckých taveren v české metropoli bohužel postačí prsty jedné ruky. A přitom lehká a zdravá řecká kuchyně je právě v horkých dnech mimořádně lákavá. Sázkou na jistotu je dejvická Kavala, jež během léta disponuje i příjemnou terasou.

Tip:

Mezi dezerty kraluje řecký cheesecake podávaný s domácí marmeládou z granátového jablka.

Bohatá kolekce mezze

Majitel a šéfkuchař Kavaly Janis Asarlidis klade důraz na tradiční receptury, jeho kulinární nabídka je ovšem mnohem pestřejší než v běžné řecké taverně. Vedle musaky, špízu či bifteků, připravených z kořeněného mletého hovězího masa, zde totiž najdete spoustu zajímavých delikates z řeckých regionů. Doporučujeme hlavně ryby a plody moře, které můžete ochutnat v degustačních porcích v rámci malých řeckých předkrmů zvaných mezze. Jednou z oblíbených pochoutek jsou malé chobotničky připravené na víně a medu, které překvapí jemnou a lahodnou chutí, ještě o fous chutnější jsou ovšem pečené kalamáry servírované s omáčkou připravenou z jiker. Milovníci klasických chobotnic se mohou rozhodnout mezi chobotnicí na grilu nebo chobotnicovým tatarákem.