Tisová je okrajová část Kraslic. Leží v srdci Krušných hor, poblíž hranic s Německem. Stála tam samoobsluha, kterou v rámci akce Z vybudovali místní občané. Tržní podmínky však nepřežila a mnoho let chátrala. K novému životu ji probudili Vlastislav Kopecký s manželkou a společníky: Stal se z ní minipivovar Krušnohor.

Kopecký se přitom vyučil automechanikem, školu končil právě v listopadu roku 1989. Rodiče i prarodiče však vždy pracovali v pohostinství. Jakmile se otevřely nové možnosti, začali podnikat. Vydražili dvě restaurace v Ústí nad Labem a potřebovali, aby jim syn pomáhal.

"Se ženou, absolventkou střední hotelové školy, jsme pak třináct let provozovali hotel Švejk na Bublavě," líčí své další osudy 45letý Vlastislav Kopecký. "Koupili jsme vyhořelou budovu, dotáhli hotelové služby k určitému vrcholu a snažili jsme se zákazníkům nabídnout ještě něco navíc. Dostali jsme nápad, že bychom při hotelu zřídili pivovárek a tím přilákali další hosty. Začal jsem počítat, co by bylo nutné udělat a jak by to vycházelo," dodává.

3 tisíce hektolitrů

ročně hodlá vařit Krušnohor.

70 procent

je podíl piva prodávaného v sudech.

15 milionů korun

činila vstupní investice čtyř spolumajitelů do pivovaru.

Jenže manželé cítili, že už je 25 let práce v gastronomii unavilo. Zkusili hotel nabídnout k prodeji. "Inzerát přilákal zájemce, čímž se naše rozhodování výrazně zjednodušilo," popisuje Kopecký. Z původního plánu na hotelový pivovárek tak vznikl pivovar Krušnohor, který je podstatně větší. Nemovitost koupili Kopečtí v roce 2013, první mok uvařili v roce 2015. Vstupní investice činila zhruba 15 milionů korun. Poloviční podíl mají Libor Sladký s manželkou; Sladký zastává funkci finančního ředitele. Na vybudování pivovaru firma čerpala dotace z operačního programu Rozvoj. Výrobní technologii dodal Josef Krýsl, legendární plzeňský sládek a budovatel malých pivovarů.