Začneme úplně od nuly, odstřihneme se od minulosti, zní strategie manželů Vetyškových, kteří mají od letošního ledna "na povel" minipivovar Helf v Oseku nedaleko moravského Přerova. Dříve se ve stejném domku a ve stejné varně vařilo pivo Osečan a nemělo zrovna valnou pověst. Bylo jedním z příkladů, že pivo uvařené řemeslně nemusí být nutně uvařené dobře.

Místní Osečan byl na čepu v nedalekém motorestu, další sudy se prodaly v okolí, dál než za hranice re­gionu ale nikdy nedosáhl. Značka nebyla vidět, nebyla kvalitní a neúspěch vedl také k výměně spolumajitelů. Jediný z těch původních, Pavel Zselezo, nechtěl vynaloženou investici zahodit a hledal někoho, kdo by pi­vovar "restartoval". Novým sládkem se stal Richard Vetyška, který společně s manželkou přišel do Oseka letos v lednu.

6 měsíců

usilují manželé Vetyškovi o restart kdysi neúspěšného pivovaru Osečan pod novou značkou Helf.

10 nových druhů

piva stihl sládek Richard Vetyška za půl roku uvařit.

250 různých piv

Vetyška uvařil za tři roky v předchozím působišti, pivovaru Wywar.

Přeměna začala důkladně. "Udělali jsme totální převrat. Jediná věc, která zůstala původní, je technologie a jeden z majitelů. Jinak odešli všichni zaměstnanci, sládek a my se od Osečanu oficiálně distancovali," vypráví Hana Ve­tyšková. V pivovaru Helf, který dostal název podle nedaleké zříceniny hradu Helfštýn, má na starosti "papírování" a obchod. Pro novou značku navíc představovalo velkou výhodu, že má Hana Vetyšková s prodejem piva nemalé zkušenosti. Ještě před dvěma lety v Uherském Hradišti provozovala ochutnávkovou pivnici a také založila firmu, která se zabývá distribucí produkce moravských minipivovarů po celé republice. K dosavadním 11 tak přibyl jeden nový: Helf.