Jen pár metrů od malostranských mosteckých věží, přímo na turisticky exponované Královské cestě funguje již řadu let oblíbená restaurace Pod Věží, která se snaží najít průsečík mezi tradiční a moderní českou kuchyní.

Přestože restaurace Pod Věží si získala své renomé díky vybroušené podobě české kuchyně, za zkoušku stojí také několik "mezinárodně" laděných pokrmů, žádané jsou grilované krevety s lehce pikantní wasabi majonézou či vynikající rustikální dýňové gnocchi servírované s jemnou pečenou dýní a skvostnou omáčkou z kozího sýra.

Tip:

Ochutnejte netradiční "štrúdl" v podobě hruškového závinu s rozinkovou omáčkou a pěnou z anglického krému.

Daněk versus divočák

Většina hostů ovšem dává přednost české kuchyni, neboť šéfkuchař se nebojí výrazných chutí a zajímavých kombinací, které dávají českým jídlům nečekaný šmrnc. Jako příklad poslouží povedená zvěřinová paštika podávaná s nastrouhaným kaštanem, houbičkami naloženými v chilli a zázvoru a omáčkou z čerstvých borůvek, kterou můžete ochutnat jen do konce března, stejně jako jelení guláš na červeném víně s jalovcem a jeřabinami či zajímavou konfrontaci dvou druhů zvěřiny − a sice daňčího hřbetu pečeného v bylinkové krustě a konfitovanané plece z divočáka.

Z nabídky:

1. Terina z pražské šunky a selecích líček, smažená cibule, octový dresink

jarvis_58d27c98498e76914ca14c78.jpeg

2. Konfitované kachní stehno marinované s česnekem a tymiánem, s bramborovým knedlíkem, dušeným červeným zelím s brusinkami a kachní omáčkou s foie gras

jarvis_58d27c98498e76914ca14c7d.jpeg

Na černém pivu pečené

Od začátku dubna bude v nabídce již jarní menu, v němž samozřejmě nebudou chybět dvě největší stálice podniku, a sice vyhlášené kachní stehno marinované s česnekem a tymiánem, které vedle domácích knedlíků a červeného zelí doprovází také hutná omáčka z výpeku zvýrazněná kachními foie gras. A také vykostěné vepřové kolínko pečené na černém pivu a podávané s netradiční bramborovou kaší nastavenou chlebem a cibulkou, zauzenými jablky a hutnou omáčkou z černého piva.

Na jarním menu najdete také zvěřinu, a to vynikající kančí konfit servírovaný s kedlubnovým zelím zjemněným smetanou, mandlovou kroketou a zvěřinovou omáčkou. A za zkoušku stojí též jemné králičí maso s karotkovým pyré a ricottovými gnocchi s bazalkou.

Bublinky bez alkoholu

Na vinné kartě nás tentokrát zaujala především zahraniční vína. Na prvním místě musíme upozornit na mimořádně vydařené "šampaňské" bez alkoholu, pod kterým je podepsán světoznámý švédský expert na šampaňské Richard Juhlin.

Jeho nealkoholické Blanc de Blancs připravené z typické šampaňské odrůdy Chardonnay je příjemně minerální, svěží a elegantní s nádechem limetky a zelených jablek a je skvělou volbou všechny, kdo nemohou alkohol. Z klasických vín doporučíme povedený Riesling z malého německého vinařství Johannishof, z červených vín stojí za zkoušku Grand Cuvée Bizé od Petra Bízy.

Podívejte se, jak v restauraci Pod Věží připravují tlačenku:

Česká klasika. Zkuste tlačenku podle šéfkuchaře z centra Prahy

Šéfkuchař restaurace Pod Věží Marek Hrdina nám ukázal, jak se dělá tlačenka. Klasický český recept povýšil na luxusní jídlo. Více se dozvíte ve videoreportáži.

Rozhovor s šéfkuchařem: Marek Hrdina

Bez čeho se v kuchyni neobejdete?

Neexistuje jen jedna věc, bez které se neobejdu. Je toho hodně. Určitě sem patří konvektomat, špičkoví dodavatelé surovin a hlavně schopní kolegové. To je dnes základ pro úspěšnou restauraci.

Adresa:

Restaurace Pod Věží

Mostecká 58
Praha 1
www.podvezi.com

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete?

V jednoduchosti je krása, takže kombinace čerstvých bylin a třeba mořských ryb je zaručená výhra.

Do jaké restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil?

To vždycky záleží na tom, na co by měli chuť. Vzal bych je třeba do restaurace Bruxx, kde mi hodně chutnaly slávky a gratinované ústřice. A samozřejmě také belgické pivo.