Po dvou letech rekonstrukce byla v polovině února znovu otevřena kavárna Cafe Rudolfinum umístěná ve Sloupové síni. Nový podnik provozuje gastronomická skupina Zátiší, jejíž majitel Sanjiv Suri v Praze začínal před 26 lety právě s kavárnou − tehdy v prostorách Národního muzea.

Cafe Rudolfinum chce být současně českou i kosmopolitní kavárnou, která se zaměří na prezentaci kvalitních pokrmů z vlastní výroby a kvalitní kávu, dodávanou zavedenou společnost La Boheme. A přestože nabídka podniku není široká, zaujme nečekaně kreativní a vytříbenou podobou. Vše je totiž laděné tak, aby maximálně souznělo s filozofií Rudolfina, které je v první řadě domovem České filharmonie.

Tip:

Vyzkoušejte chia semínka v kokosovém mléce s kiwi a mučenkou či tvarohový dort s mákem.

Chuťovky ve sklenici

Kavárna nemá klasickou snídaňovou nabídku, neboť je otevřená od 11 do 23 hodin, a spíše se zaměřuje na lehčí jídla k vínu, ať už před či po koncertech. Navíc zde také nehraje žádná hudba, která by po koncertu mohla rušit estetický zážitek posluchačů. Ale pojďme už k samotné kulinární nabídce vystavené v prostorných vitrínách, z nichž si hosté sami vybírají. Potěší nabídka originálních chuťovek, ať už jsou to cuketové matjesy, nakládaná parenica se zelím či pečené papriky plněné sýrem.

Z nabídky:

1. Basturma z lososa, cuketové matjesy a pečivo

185 korun

jarvis_58b6ddac498e640526ecb662.jpeg

2. Caesar salát s praženým špekem, vejcem, parmazánem a dresinkem

75 korun

jarvis_58b6ddac498e640526ecb666.jpeg

Maso jako dort

Velmi povedené jsou oba saláty, tedy chuťově dotažený Caesar s praženým špekem, vejcem a parmazánem či salát z grilované zeleniny s módní quinoou a špenátem. Většina jídel je připravená a servírovaná ve sklenicích, které si hosté také mohou odnést domů. Za vlajkovou loď podniku je možné považovat hovězí líčka na víně, která potěší krásnou konzistencí masa křehkého jako dort, a samozřejmě sušená masa servírovaná na břidlici, ať už hovězí pastrami či vepřovou a lososovou basturmu.

Med ze střechy Rudolfina

Delikátní sušená masa, stejně jako sýry z dnes již proslulé farmy v Krasolesí jsou podávané s domácím fíkovým chutney či výtečnou meruňkovou marmeládou, kterou stejně jako další marmelády připravuje pro kavárnu rodina Malůškových z moravského Slovácka. A ještě jedna perlička − v nabídce podniku je také med z úlů umístěných na střeše Rudolfina, a to zatím z prvního stáčení, které proběhlo loni v létě.

Zaměřeno na Moravu

Nabídka vín je poměrně úzká, nicméně využívá zkušeností skupiny Zátiší, a tudíž zde můžete vyzkoušet řadu příjemných vín, především z Moravy. Za ochutnání stojí výrazně minerální, již téměř "archivní" Ryzlink vlašský 2009 z oblasti CHKO Pálava, který připravilo respektované vinařství Mikrosvín, zajímavý je harmonický ryzlink rýnský z Čejkovic od Ilčíka či sauvignon z Mutěnic. Z červených vín vyzkoušejte zweigeltrebe od Milana Sůkala, jenž patří mezi nejzkušenější výrobce červených vín u nás. Je lehké, hravé, s příjemnou ovocnou chutí.

Podívejte se, jak v kavárně Cafe Rudolfinum připravují dýňovou pomazánku:

Jednoduchý recept na oblíbenou dýňovou pomazánku od šéfkuchaře

Šéf studené kuchyně v Zátiší Group Tomáš David nám ukázal, jak se v jejich novém podniku Café Rudolfinum dělá velmi oblíbená dýňová pomazánka. Stačí vám dýně, balkánský sýr, lučina, sůl a pepř.

Rozhovor s šéfkuchařem: Tomáš David

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

Jednoznačně u mě ve spíži a v lednici nesmí chybět kvalitní olivový olej a další nerafinované oleje, třeba sezamový či lněný, dále pak suché těstoviny, rýže, luštěniny, zelenina a ovoce, kvalitní celozrnné mouky, čerstvé bylinky nebo čerstvá domácí vajíčka. Dělá mi radost podporovat české farmáře, a proto se snažím (jak v práci, tak doma) kupovat české produkty a využívat bio a regionální farmy.

Adresa:

Cafe Rudolfinum

Alšovo nábřeží 12
Staré Město
Praha 1

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete? A proč?

Oblíbených surovin mám hodně, ale nejraději pracuji s fantazií. Bez té to v kuchyni nejde. Jsem rád, když můžu inovovat, zkoušet a vymýšlet nové věci.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Je více restaurací, ale asi bych své přátele gurmány vzal do La Degustation Bohême Bourgeoise na menu šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka. Asi ani ne tak na určitý druh jídla, ale líbí se mi jeho ojedinělý způsob myšlení nad vytvářením jídelního lístku a nevšední kombinace.