Restaurace s obchodem zasvěcená pálivým papričkám funguje už téměř dva roky v Havelské ulici v Praze. Můžete zde zakoupit pestrou kolekci čerstvých i sušených pálivých papriček a ochutnat spoustu více či méně pikantních kulinárních specialit.

O filozofii malé suterénní restaurace vypovídá nejen její název, ale i papričková výzdoba, v níž nechybí portrét Vilbura Scovilla, který před sto lety vymyslel stupnici pálivosti paprik, podle níž třeba jedna z velmi pálivých paprik s názvem habanero má zhruba 300 tisíc jednotek (vůbec nejpálivější paprika již překračuje dva miliony jednotek).

Tip:

Pikantní jsou samozřejmě též dezerty, vyzkoušejte kombinaci čokolády se zmrzlinou z bílé čokolády a papričkami habanero.

Steak na reverz

Přestože všechna jídla v Chilli Pointu obsahují chilli papričky, jídla nejsou zdaleka tak pálivá, jak by se mohlo zdát. Tedy s výjimkou nejpálivějšího steaku v metropoli. Říká se mu Černá perla a kuchaři ho servírují s rouškou na obličeji, zatímco host musí podepsat reverz, že si dává superpálivý steak na vlastní zodpovědnost.

Další (a druhou nejpálivější) stálici představují smažené papričky plněné čedarem a servírované v rámci předkrmů s avokádem a majonézou ze zauzených papriček. Na talíři jsou tři papričky − cayenská, jalapenos a habanero, která je z nich nejpálivější a pro běžného návštěvníka může být její pálivost již za hranicí. Naopak všechny ostatní předkrmy a hlavní jídla pálí mnohem méně, často dokonce jen velmi lehce.

Z nabídky:

1. Smažené chilli papričky plněné čedarem, avokádo, Chipotle majonéza

190 korun

jarvis_58adc0a7498e6405e6877e8a.jpeg

2. Chilli con carne, hovězí ořech, fazole

370 korun

jarvis_58adc0a7498e6405e6877e8e.jpeg

Tuňák v zázvoru

Za ochutnání stojí kreativní verze chilli con carne, které je pojaté jako steak z hovězího ořechu připravený metodou sous vide a podávané s fazolovým salátkem, maniokem a chilli. Pikantní pojetí sluší také steaku z tuňáka marinovanému v zázvoru, který na talíři doprovází čočkové ragú a papričky piri piri.

Na poledním menu se každý den střídá jedna polévka a jedno hlavní jídlo, jako příklad poslouží třeba skotské vejce s bramborovým pyré či steak s polentovou kaší a grilovanou zeleninou a samozřejmě s chilli papričkami, které doplňuje jedno vegetariánské jídlo a dezert, minulý týden mrkvový koláč s citronem a chilli habanero.

Pálivé drinky

Tentokrát vám místo vína představíme několik nápojů, které jsou daleko více propojené s duchem a filozofií podniku. V restauraci Chilli Point můžete ochutnat horkou čokoládu ochucenou čerstvými chilli papričkami, případně vyzkoušet domácí medovinu s chilli.

Specialitou podniku jsou ovšem koktejly připravované z alkoholu, v němž jsou určitou dobu naložené chilli papričky, a tudíž má vedle své tradiční chuti pikantní nádech. K dispozici je třeba jahodové mojito s chilli rumem, mangová caipiroska s chilli vodkou či Tequila Sunrise opět připravená z pálivé tequily. Od jara do podzimu je možné užít si pálivý koktejl i na malé zahrádce.

Podívejte se, jak v restauraci Chilli Point připravují slávky na kari s kokosovým mlékem:

Ochutnejte skvělé pálivé jídlo. Slávky na kari s kokosovým mlékem
Ochutnejte_skvela_paliva_jidla_z_Chilli_Pointu.jpg

Šéfkuchař Jiří Krulich z restaurace Chilli Point v Havelské ulici nám ukázal, jak se dělají slávky s česnekem, chilli, zázvorem a koriandrem.

Rozhovor s šéfkuchařem: Jiří Krulich

Bez čeho se v kuchyni neobejdete?

Asi by každého překvapilo, kdybych řekl jiné slovo než chilli papričky. Nejraději mám samozřejmě čerstvé, ale používáme i sušené či zauzené. V kuchyni se jich točí zhruba deset až dvacet druhů, protože do každého jídla přidávám jiný druh.

Adresa:

Chilli Point

Havelská 8
Praha 1
www.chillipoint.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete?

Rád používám čerstvé bylinky, třeba koriandr nebo citronovou trávu, které krásně ladí s pikantní chutí chilli papriček.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Já osobně se snažím zkoušet a poznávat nové restaurace, kde se mohu inspirovat. Ale pokud bych měl vzít přátele někam, kde to mám rád, tak bych asi volil Grand Cru Honzy Punčocháře. Špičková kvalita a skvělé nápady.