Opakuje se to každý rok. V Česku vznikne několik desítek nových minipivovarů a lidé z oboru diskutují o tom, zda už se český vzestup zájmu o vaření piva v malém dostal ke svému stropu. Potvrdí, že podobně divoký růst se už nebude opakovat − a pak za další rok vznikne několik desítek dalších nových minipivovarů…
Celkem je v Česku k dnešnímu dni podle údajů "pivních" serverů a odhadů odborníků z branže téměř 350 podniků, kde se ročně uvaří do 10 tisíc hektolitrů piva. Právě tento výstav je horní hranicí, do níž se výroba musí vejít, aby mohl minipivovar platit nejnižší spotřební daň. Když týdeník Ekonom připravoval letní speciál o drobných "vařičích" piva před rokem, byl jejich počet 310 až 330, což byl mimochodem jeden z původních odhadů maximálního počtu rentabilních minipivovarů, který nemělo být možné v Česku překonat.
Týdeník Ekonom přináší příběhy desítky zajímavých minipivovarů z řad nováčků i zavedených firem.
S počtem varen stoupá i objem piva, které se v nich vyrobí. V roce 2014 podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven minipivovary uvařily celkem přibližně 180 tisíc hektolitrů piva, loni to bylo už 250 tisíc hektolitrů. O úspěchu svědčí i rostoucí průměrný výstav, který se zvýšil od roku 2014 do loňska ze 750 na 880 hektolitrů piva.
Pro velké pivovarnické skupiny minipivovary zatím stále nepředstavují nijak zásadní ohrožení. Co se objemu výroby týče, ukously si zatím pouze 1,5 procenta trhu. Oproti roku 2014 je to nepatrný nárůst o půl procentního bodu, který asi gigantům jako Staropramen nebo Plzeňský Prazdroj vrásky nedělá − celkem se loni v Česku uvařilo ohromujících 20,1 milionu hektolitrů piva.
Jaký je maximální počet minipivovarů, které se v Česku mohou uživit? Odhady jsou rok od roku opatrnější. Co do podílu na trhu mohou být pro Česko vzorem americké minipivovary, které ukradly obrům jako Budweiser celou desetinu trhu. A počet se zdá vlastně neomezený. Například prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň tvrdí, že by s obživou v Česku neměla mít problém ani celá tisícovka hráčů na trhu. Za reálný odhad považuje zhruba 600 minipivovarů. "Pak by byl v každém větším městečku pivovar, jak to kdysi bývalo," konstatuje Šuráň.
Týdeník Ekonom přináší i v letošním srpnovém dvojčísle příběhy deseti zajímavých minipivovarů: jsou mezi nimi jak nováčci vařící teprve rok nebo dva, tak zavedené značky českým pivařům už nejspíš dobře známé. Vedle toho je součástí speciálu i pivní mapa s doporučenými pivovary v každém kraji Česka a pivem, které v nich stojí za to ochutnat.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 60 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.
Beru na vědomí, že budu dostávat obchodní sdělení, týkající se objednaných či obdobných produktů a služeb společnosti Economia, a.s. Odmítnout zasílání
Můžete si prohlédnout kompletní nabídku,
která obsahuje i tištěné vydání.
Pokud potřebujete poradit, napište nám, nebo zavolejte na +420 233 071 111
Pokud potřebujete poradit, napište nám,
nebo zavolejte na +420 233 071 111