Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Přečtěte si více o službě.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Marinovaný losos Gravlax se žervé, hořčicí Dijon, medem a máslovou brioškou    139 korun

Gratinovaný kozí sýr s červenou řepou, dýňovými semínky, olivovým olejem, pomerančovým vinaigrettem a domácím toustovým chlebem    139 korun

Žloutkové fettuccine se sušenými rajčaty, olivami, bazalkou a sýrem Pecorino Romano    149 korun

Vepřová panenka s hlívou ústřičnou, medvědím česnekem, špekem, tuřínovým pyré a šalotkovou omáčkou        209 korun

Tip

Mezi dezerty kraluje vanilkový krém ochucený rakytníkem či unikátní sorbet připravený ze švestek a máku.

A zase ten Karlín. K desítkám restaurací, bister a zajímavých gastronomických projektů, které oživily snad nejdynamičtější pražskou čtvrť, přibyl v březnu další podnik s názvem Premier Mercato.

Makové buchty i koláče

Bistro v italském stylu je nejen zajímavou restaurací, ale současně výkladní skříní a prodejnou společnosti Premier Wines & Spirits, která už v hlavním městě provozuje dvě restaurace, a to španělský gastrobar Monarch a fine dining restauraci Grand Cru, vedenou špičkovým šéfkuchařem Janem Punčochářem. Ostatně šéfkuchařem podniku je Petr Finn Boštík, který s Punčochářem vařil v Le terroir. Premier Mercato překvapí příjemnou atmosférou industriálního prostoru, který je zaplněn vystaveným zbožím. V rámci předkrmů si hosté mohou objednat skvělé olivy, nakládaná rajčata, artyčoky i výborné španělské sýry, které jsou ideálním doprovodem k vínům. Potěší domácí chléb a především bohatá nabídka skvostných domácích buchet a koláčů, včetně tvarohové či makové klasiky.

Roštěná na pepři

Premier Mercato má otevřeno od půl osmé ráno do půl deváté večer, není tedy podnikem určeným na klasické večeře, ale především na snídaně a obědy. Menu není příliš rozsáhlé, stálou nabídku doplňují obědy připravené ze sezonních produktů. Na aktuálním menu se tak objevuje jemný chřestový krém či hovězí roštěná na pomerančovém pepři servírovaná s restovaným bílým a zeleným pepřem a holandskou omáčkou – jak jinak než domácí.

Z vegetariánských jídel boduje marinovaná mozzarella s loupanými paprikami, cuketou a lilkem či výborný gratinovaný kozí sýr s pestrým salátem. Těm, kteří si nedovedou představit oběd bez masa, doporučíme velmi pěknou prezentaci pečené vepřové panenky, podávanou s křupavými kousky hlívy ústřičné, výborným tuřínovým pyré a lahodnou šalotkovou omáčkou. A protože na konci dubna byla sezona medvědího česneku, nechyběla na talíři ani tato populární bylina.

Tři sta druhů vín

Nové karlínské bistro spojené s obchodem nabízí více než 300 druhů vín z evropských vinařských velmocí z portfolia společnosti Premier Wines & Spirits. Najít tu můžete šampaňské z vinařského domu Deutz či příjemnou španělskou cavu z vinařství Codorníu. Za zmínku stojí také vinařství Barone Ricasoli, jedno z nejslavnějších vinařství centrální oblasti Chianti Classico, či německé vinařství Markus Molitor, jehož vína patří mezi nejpopulárnější ukázky moderně připravených moselských vín.

A nechybí ani vína moravská, ať už z produkce vinařství roku 2015 Mikrosvínu Mikulov, či z rodinného vinařství Trpělka & Oulehla. Řada vín se rozlévá na skleničku, zkuste třeba elegantní Chablis ročník 2013 z burgundského vinařství Denis Race (99 korun).

Podívejte se, jak se v bistru Premier Mercato připravuje vepřová panenka s chřestem:

Nově otevřené bistro a delikatesy Premier Mercato láká panenkou s chřestem
Nove_otevrene_bistro_a_delikatesy_Premier_Mercato_laka_panenkou_s_chrestem.jpg

Rozhovor se šéfkuchařem: Petr Finn Boštík

Petr Finn BostikJaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?

Podle mě se stále málo používají vnitřnosti. A je to velká škoda, jelikož jde o skvělou surovinu, která výborně chutná. Lidé u nás mají stále nějaké předsudky nebo se jim zkrátka nechce příliš dlouho vyvářet, ale za mě jsou vnitřnosti neoddělitelnou součástí výborné gastronomie.

Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?

Já mám hodně rád slanou, kyselou a sladkou chuť dohromady. Třeba chřestový krém, kde máte sůl, cukr a citron, to je moje oblíbená chuť. V poslední době jsem byl celkem mile překvapený z kombinace masa a ryby. V jedné restauraci v Pardubicích jsem ochutnal hovězí tatarák s ančovičkou a ta chuť mě fakt dostala.

Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam obvykle dáváte?

Hodně jsem si oblíbil steaky a ryby, takže právě to vyhledávám nejčastěji. Teď naposledy jsem byl v restauraci U Jonáše v Chrasti u Chrudimi. Dával jsem si tam steak se skvělou koňakovou omáčkou s nakládaným zeleným pepřem. Podnik vlastní řezník, který si vše připravuje sám a z jídla je to cítit. Na tohle místo se hodně rád vracím.

obalka Ekonom 2016 18Objednejte si nové číslo Ekonomu přes SMS . Ke stažení je také v nových aplikacích Ekonomu na iPadu, iPhonu a zařízeních se systémem Android.