Z nabídky

Pomalu pečené hovězí na kávě, domácí špecle    179 korun

Celerisotto připravené z celeru a karotky    109 korun

Choucroute v české podobě, tedy kyselé zelí, šunka, klobása a brambory    149 korun

Tip

V nabídce nápojů zaujmou stoprocentní mošty z louňské moštárny, které jsou připravené bez přidaného cukru a bez konzervačních látek.

Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Přečtěte si více o službě.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Zajímavý nápad stál na počátku jednoduchého bistra, které v únoru obohatilo pražskou kulinární scénu. Česko-francouzský pár se rozhodl propojit tradiční francouzské recepty s českou kuchyní, díky čemuž získalo nové bistro šmrnc a kreativní náboj.

Knedlíkový toust

Šéfkuchař odebírá téměř veškeré suroviny od českých farmářů a každý den z nich vaří čerstvá jídla. Menu je tudíž poměrně krátké a jednou až dvakrát týdně prochází výraznou obměnou. Stálici představují jen dopolední snídaně, servírované od osmi hodin, kde si hosté mohou vybrat z několika snídaňových setů v cenách od 129 do 149 korun. Největší zajímavost skrývá česká snídaně, neboť její součástí je zapečený toust připravený z houskového knedlíku se šunkou, hermelínovým krémem a restovanými houbami. Vedle snídaňových sestav jsou k dispozici také farmářská vejce, francouzský toust s karamelizovaným ovocem či domácí croissant s džemem.

Káva místo vína

V obědovém menu většinou nechybí čerstvá pasta, třeba vegetariánské gnocchi s pestem z červených paprik a jedno překvapivé, zeleninové jídlo. Oblíbené je celerisotto, tedy celer s mrkví servírovaný na způsob risotta (ovšem bez rýže). Potěší také lahodná králičí paštika podávaná s perníkem či výběr farmářských sýrů a uzenin, kde hrají prim vynikající produkty z prestižní kozí farmy z Krasolesí. Největší překvapení ovšem přinášejí kreativní variace na francouzskou klasiku, třeba pomalu pečené hovězí připravené ve stylu beef bourguignon, kde ovšem červené víno nahradila káva. Velmi nezvyklé, ale překvapivě chutné, navíc s netradiční kombinací s rakouskými špeclemi.

Pozdrav z Alsaska

Další průsečík francouzsko-české gastronomie představuje choucroute, tedy kombinace kyselého zelí se šunkou, klobásou a brambory, původem slavné jídlo z Alsaska, které díky použitým surovinám krásně zapadá i do naší kulinární tradice. A potěší také tradiční kuře na paprice, servírované s domácími gnocchi. Ze zajímavých dezertů stojí za zkoušku rakytníkový krém dochucený ciderem.

Podívejte se, jak šéfkuchař francouzsko-české restaurace Karel Jílek připravuje francouzskou klasiku po Česku - zapečený toust z knedlíku se šunkou s hermelínem:

Hermelín a pražská šunka v knedlíku z restaurace Kuizin
Hermelin_a_prazska_sunka_v_knedliku_z_restaurace_Kuizin.jpg

Pálava i Žernoseky

Také vinná karta je rozkročená mezi Českem a Francií, přičemž domácí vinaře zastupuje jak slavné Žernosecké vinařství (Modrý Portugal a Svatovavřinecké) na české straně, tak několik známých vinařů z Moravy – ať už je to třeba mikulovské vinařství Volařík nebo tradiční Mikrosvín. Nejvíce vín však pochází z vinařství Šoman z Dolních Dunajovic: hosté mohou ochutnat povedené Chardonnay, Rulandské šedé či růžové Zweigeltrebe. A v nabídce by se brzy měla objevit také velmi chutná piva z pražského Břevnovského klášterního pivovaru.

Rozhovor se šéfkuchařem: Karel Jílek

final 1Jaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?

Libeček lékařský. Tradiční v české kuchyni, ale nyní opomíjený. Výborný je třeba do omáček, polévek a na pesto.

Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?

Ve francouzské kuchyni, která je pro nás velkou inspirací, je jedno z oblíben‎ý‎‎ch jídel tzv. légumes farcis neboli plněná zelenina. Přemýšlel jsem, jak tento tradiční pokrm využít v české podobě se špetkou originality, až vznikla pečená cibule s jelitov‎ým plněním, což považuji za velmi zajímavou kombinaci, která je však připravená z našich dobře známých surovin.

Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam obvykle dáváte?

Rád jím tam, kde jsou z kuchyně cítit čerstvé suroviny, a ne přepálený olej. M‎‎ým oblíbeným jídlem je ovšem naše specialita, a sice králík s omáčkou ze zelených paprik a jablečn‎ý tatin.