Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Přečtěte si více o službě.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Smažené kalamáry      210 korun

Krokety se sušenou šunkou a domácí tatarskou omáčkou      75 korun

Grilovaná chobotnice na Josper grilu s pikantní paprikou     215 korun

Tip:

Koktejlové nabídce vévodí drink připravený ze středomořského ginu s tonikem, ochucený bazalkou či rozmarýnem.

Příjemný prostor s velkými okny, stěny obložené víny, noblesní atmosféra. Takovým dojmem působí Monarch v novém kabátě, který dostal po krátké zimní rekonstrukci.

Hlavním trumfem příjemného podniku je však snoubení výborných španělských vín s pestrou nabídkou tapas, která připravuje argentinský šéfkuchař Miguel Innella, jenž pracoval jako zástupce šéfkuchaře ve španělské restauraci oceněné michelinskou hvězdou.

Mušle pečené na víně

Jenom připomeňme, že tapas není druh jídla, ale styl servírování menších porcí, který je vhodný pro sdílení a vzájemné ochutnávání. I proto si podnik vybral motto: "Nikdo pro nás není důležitější než host, až na tapas!" V nabídce nechybí výtečný jamón, tedy slavná španělská sušená šunka, či vyzrálý ovčí sýr, velmi oblíbené jsou také tradiční krokety, ať už houbové, nebo šunkové, které se servírují s domácí tatarskou omáčkou.

Mezi nejzdařilejší tapas patří brambory plněné pikantní rajčatovou omáčkou či chuťově zajímavý salát ze sardinek. Velmi úspěšné jsou také plody moře připravené na legendárním grilu Josper, ať už jsou to mušle pečené na víně chardonnay, či měkoučká grilovaná chobotnice podávaná s pikantní paprikou.

Burger z hovězí oháňky

Milovníky ryb potěší rafinovaná úprava mořského ďasa, který se servíruje s jemnou kari omáčkou, či treska s pepřovou omáčkou. Při naší poslední návštěvě bodovalo vynikající vepřové, pečené s arabským kořením a servírované s jogurtem, mátou a kuskusem, stejně jako povedený burger připravený z hovězí oháňky. A potěšil i argentinský rib-eye, jemný, lehce prorostlý a šťavnatý.

Z dezertů stojí za vyzkoušení rýžový pudink s kokosovým sněhem či slavná španělská legenda tocinillo de cielo (překládaná jako nebeská slanina či nebeské vepřové), což je vlastně pečený "pudink" s karamelem, který se servíruje s citronovojogurtovou pěnou.

Výběr španělských vín

Ke španělskému tapas se samozřejmě hodí španělská vína. Začít můžeme povedenou Cavou značky Anna Codorniu. Jedná se o moderně připravené a příjemně svěží blanc de blancs s vůní citrusů a tropických plodů. Z bílých vín nás potěšilo především Pazo Barrantes odrůdy Albariňo ročníku 2014, což je krásně ovocné a svěží víno s minerálními tóny, které se hodí k rybám a mořským plodům.

Podívejte se, jak se dělá vepřové Presa Ibérica s lilkovým pyré:

Šéfkuchař gastrobaru Monarch nám předvedl, jak se dělá vepřové Presa Ibérica s lilkovým pyré
Sefkuchar_gastrobaru_Monarch_nam_predvedl_jak_se_dela_veprove_Presa_Iberica_s_lilkovym_pyre.jpg

Z červených vín máme dva tipy. Jemné a elegantní víno Finca YGay 2009 odrůdy Tempranillo, které zrálo dva roky v sudech, je vlajkovou lodí vinařství Marqués de Murrieta. Naopak impozantní Rioja Gran Reserva z uznávaného vinařství Viňa Real je ukázkovým příkladem klasického vína z tohoto slavného vinařského regionu.

Monarch je otevřen jen večer, od 17 hodin do půlnoci.

Rozhovor se šéfkuchařem: Miguel Innella

2016 PHOTOONE 037Jaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?

Určitě mi tu hodně chybí mléčná jehňata. V Praze se jich používá hodně málo a je to velká škoda. Ve Španělsku máme skvělé recepty právě z mléčných jehňat a všichni je vaří a milují. V Monarchu se v blízké budoucnosti jeden z mých oblíbených receptů stane signature dish.

Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?

Musím říct, že velmi zajímavá pro mě byla chuť choriza z jesetera. Chutné, ale dosti překvapivé.

Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam obvykle dáváte?

Zbožňuji jeden malý bar doma ve Španělsku v Malaze. Dělají tam super flambovanou tortillu s vodkou. To mám moc rád a vždy se do tohoto podniku rád vracím.