reklama
reklama
29. 2. 2016
Byznys menu

Chlupaté krevety a bonbonek z foie gras. Sázka na řecké mezze se restauraci Kavala vyplatila

Dejvická Kavala se proslavila vytříbenou podobou řecké kuchyně. Poslední novinkou je bohatá paleta kreativně pojatých mezze, které poslouží nejen jako předkrmy, ale hosté si z nich mohou sestavit celé menu.
Čtěte více o: Byznys menu
Dejvická Kavala se proslavila vytříbenou podobou řecké kuchyně.
Dejvická Kavala se proslavila vytříbenou podobou řecké kuchyně.
autor: Kavala
Z nabídky

Tatarák z chobotnice       120 korun

"Chlupaté krevety" gambas v tenkém vlasovém těstíčku kataifi, pikantní jogurtovo-zázvorový dip       250 korun

Bonbonek z foie gras v prosciuttu a těstíčku   110 korun

Tip

Překvapí originální domácí zmrzliny, třeba zmrzlina z kozího mléka ochucená vanilkou a fíky, zmrzlina z pryskyřice masticha či zmrzlina z kandovaných lístků růže.

Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Přečtěte si více o službě.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Fine dining se může časem okoukat, pohodová a příjemná atmosféra nezačne nudit nikdy. Zvlášť když je doplněna pestrou nabídkou zábavných a chuťově odlišných jídel. Tímto heslem se řídí zkušený pražský restauratér Janis Asarlidis, který už 15 let vede jako majitel a šéfkuchař dejvickou restauraci Kavala. A proto se v poslední době přesunul od vybroušené aténské haute cuisine k největšímu řeckému gastronomickému pokladu, kterým jsou mezze. A to je trefa do černého.

Omáčka z tresčích jiker

Pestrá kolekce zhruba čtyř desítek zábavných předkrmů překvapí svou fantazií a především skvostnou chutí. Prostě radost vybírat, byť hosté během jedné návštěvy nemohou ochutnat ani polovinu z nich. V nabídce nechybějí známé řecké stálice, jako je pomazánka z jiker taramasalata, svěží vinné listy, hummus či grilované sardinky.

Nás ale více zajímají originální mezze vytvořené šéfkuchařem, které překvapují svou odvahou a nápaditostí. Stálicí na menu se již dávno staly kalamáry s omáčkou z tresčích jiker, stejně jako famózní „chlupaté krevety“, tedy krevety gambas obalené a osmažené v tenkém vlasovém těstíčku kataifi, které se jinak používá hlavně na řecké dezerty. Krevety se podávají s pikantním orientálním dipem a patří k největším hitům restaurace.

Jehněčí tatarák s tahini

Podobně rafinovaný je také bonbonek plněný foie gras, které je obalené v prosciuttu a osmažené v těstíčku. Kombinace několika chutí a textur je mimořádně zábavná. Příjemně překvapí lahodné chobotničky dušené v červeném víně smíchaném s medem či delikátní jehněčí kebab servírovaný v bránici.

A nesmíme zapomenout ani na svěží a zajímavě namíchaný tatarák z chobotnice, milovníci výraznějších chutí naopak ocení jehněčí tatarák z pravé svíčkové, který je dochucený sezamovou pastou tahini. Vegetariány potěší tatarák z pečených lilků, kozí feta sýr pečený v testíčku "fyllo" a servírovaný s červenou řepou či slavný kyperský sýr challoumi lehce opečený na grilu.

Udělejte si plněnou papriku na řecký způsob:

externí video: Udělejte si plněnou papriku na řecký způsob
Udelejte_si_plnenou_papriku_na_recky_zpusob.jpg

Krásná vína z ostrovů

V restauraci Kavala sice najdete jen řecká, ale zato velmi zajímavá vína, často připravená z odrůd, které se jinde v Evropě nepěstují. Máme pro vás tři tipy v kategorii bílých vín. Tím prvním je víno Santorini připravené na stejnojmenném ostrově z odrůdy Assyrtiko. Sopečné podloží ostrova dodává vínu výraznou mineralitu, noční vlhkost zase přináší lehký nádech soli. Výsledkem je originální víno s relativně vysokým obsahem alkoholu (14 %) a výrazně minerální chutí.

Druhý z našich tipů je úplně odlišný, víno odrůdy Malagousia, která jako zázrakem přežila na jednom z ostrovů beze změny dva a půl tisíce let, a je tudíž doslova vínem z časů antiky, má krásnou vůni květin a zralého ananasu, zatímco v chuti se mísí tóny zralého ovoce. I třetí víno bude úplně jiné, tentokrát se jedná o víno Robola, které se připravuje pouze na ostrově Kefalonia. Je lehké, má příjemnou kyselinku a hlavně je ve svém projevu velmi subtilní až křehké, což ocení hlavně znalci, kteří už mají něco nachutnáno.

Rozhovor se šéfkuchařem: Janis Asarlidis

20160218 151224Jaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?

Okra, tedy mladý plod ibišku jedlého, který je rozšířen po celé Asii. Má specifickou chuť i poněkud slizkou konzistenci, ale jde o skvělou přílohu k masu, ať už jehněčímu či hovězímu.

Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?

Stále mě baví jeden kuchařský trik. Když rozšleháte žloutek s kávovou lžičkou kukuřičného škrobu a citronovou šťávou, krásně tím zahustíte polévku či omáčku bez mouky a bez jíšky. V Řecku se to hodně používá a má to výhodu, že je to vhodné pro lidí s bezlepkovou dietou.   

Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam obvykle dáváte?

Mám málo příležitostí na návštěvy restaurací, protože stále vařím v Kavale. Ale když už si najdu čas, rád chodím do indických či libanonských restaurací, jednou z mých oblíbených je Tandoor na Bělohorské. Mají tam jídla od jedné do sedmi hvězdiček, ale stačí mi dvě a už mě pálí pusa.

Autoři: Libor Budinský
reklama
Zobrazit náhled
Zbývá 1000 znaků
Článek neobsahuje komentáře.
reklama
reklama
 

Přihlašte se k odběru Ekonom newsletteru

Pro objednání servisu zadejte váš e-mail a klikněte na OK.

 
   NEPŘEHLÉDNĚTE
Donald Trump.
Jak by Trump oslabil Ameriku? O světě má představy jako z devatenáctého stoletíDonald Trump, předpokládaný kandidát Republikánské strany na...
Ilustrační foto
Za vysoký počet mrtvých na silnicích může i přestárlý vozový parkČeská republika patří z hlediska bezpečnosti silničního provozu k...
Komorní podnik v Norské ulici v pražských Vršovicích nabízí vytříbenou podobu moderní thajské kuchyně s řadou kulinárních překvapení.
Café Buddha má sestřičku. Nový podnik překvapil larvami bource morušového i žabími stehýnkyOtevření druhé restaurace pod značkou Buddha Café se několik týdnů...
Daniel Craig se jako James Bond proháněl po zasněžených tyrolských kopcích. My doporučujeme i "letní" variantu.
24 hodin v Kalsu: V tyrolských stopách Jamese BondaKouzlo východního Tyrolska neučarovalo jen tvůrcům série s agentem...
 
Bílá barva by se mohla zdát nudná, ale v kombinaci s červenou kabinou autu sluší. Otestovali jsme Jaguar F-Type. Patří k nejpovedenějším sporťákům na trhu

Vášně budící kupé a roadster Jaguar F-Type už po silnicích jezdí několik let. Nyní se ale britská automobilka rozhodla, že ho...

 
Komorní podnik v Norské ulici v pražských Vršovicích nabízí vytříbenou podobu moderní thajské kuchyně s řadou kulinárních překvapení. Café Buddha má sestřičku. Nový podnik překvapil larvami bource morušového i žabími stehýnky

Otevření druhé restaurace pod značkou Buddha Café se několik týdnů posouvalo, ale čekání se bohatě vyplatilo. Komorní podnik v...

 
Bytový dům (ilustrační foto) Byty podražily nejvíc za šest let. Největší skok v cenách je překvapivě mimo Prahu

Ceny bytů i domů v Česku pokračují od cenového dna v roce 2013 v prakticky nepřetržitém růstu. Podle údajů HB Indexu Hypoteční...

 
Rychlý úvěr (ilustrace) Soumrak nepoctivých úvěrových firem. Nová pravidla pročistí trh

V tuzemském finančním sektoru se schyluje k revoluci. Nová pravidla pro byznys s úvěry povedou k čistce mezi podnikateli...

reklama
reklama
reklama