Z nabídky

Tatarský biftek „Beer point“ s chlebovými tousty   199 korun

Grilovaný steak z krkovice s modrým sýrem a pivní omáčkou 169 korun

Filírovaný hovězí pupek na opečeném kváskovém chlebu s grilovanou cibulí     269 korun

Tip

Vegetariáni ocení Beemster burger připravený z grilovaného holandského sýru a doplněný baby špenátem.

Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Přečtěte si více o službě.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Kosmopolitní gastronomie. Tak by bylo možné stručně charakterizovat poslání působivého Food Story v Dlouhé ulici. Nabídka podniku, který nemá v centru města obdoby, je neskutečně pestrá a široká, neboť je zde propojen koncept několika bister a prodejen s degustační "pivní" restaurací Pípa Beer Story, přičemž platí, že nikde nejsou žádné bariéry, takže si zde můžete koupit víno, které vám rádi otevřou, a k tomu si nechat dle vlastního výběru nakrájet skvělý sýr či salám – boduje lehce pikantní jelení klobása či lahodná a chuťově křehká sušená šunka San Daniele.

Avokádový salát s krevetami

Ale pojďme si celý podnik představit po pořádku. Už od osmi hodin zde hosté mohou pořídit zajímavé snídaně, a to na sladký i slaný způsob, doprovázené pečivem z řemeslné pekárny Krusta. Přes oběd využijí především špičkového salátového baru, který nabízí kolem dvaceti druhů originálních salátů, byť u konzervativních Čechů stále frčí hlavně Caesar (my naopak doporučujeme svěží salát z avokáda a pečených krevet). K malému obědu poslouží také čerstvě připravené sendviče (či slaný zeleninový muffin), naopak v otevřené kuchyni se připravuje zhruba deset standardních jídel, která jsou k dispozici až do večera.

Lahůdky na prkně

Mezi místní favority patří především oblíbená paella, za zkoušku stojí také dobře namíchaný tatarák, podávaný místo obligátních topinek s na suchu připravenými chlebovými tousty. Jedničkou v nabídce Food Story je pak „královský“ hovězí burger se slaninou, vejcem a domácími hranolky. Pokud si hosté nechtějí dávat klasickou večeři, ale jen něco k výbornému pivu z malých pivovarů, zajímavou volbou je bezesporu bavorské „prkno“ s jitrnicí, jelitem, paštikou, uzeným bůčkem a salámem z divočáka. V nabídce jsou také vyhlášené uzeniny od Dolejšů či výběr vyzrálých sýrů.

Připravte si jednoduchý salát z cukety a krevet jako z restaurace Food Story:

Příprava jednoduchého cuketového salátu s krevetami

Království pivních speciálů

Velkou devízou spodní restaurace Pípa Beer Story s devadesáti místy k sezení je široká nabídka lahvových i točených piv, která v prvním případě čítá zhruba 160 pivních speciálů, zatímco na čepu je osm piv, která se průběžně mění, snad jen s výjimkou famózního irského stoutu O’Hara’s, kterému znalci dávají přednost před známějším Guinnessem.

Při naší návštěvě nás potěšil také pšeničný německý speciál či povedená IPA (India Pale Ale). Místní pivotéku má na starosti erudovaný pivní odborník a milovník německých a belgických piv Robert Demeter, který do budoucna připravuje řízené ochutnávky piv z portfolia nejzajímavějších tuzemských i zahraničních pivovarů. Navíc Pípa Beer Story připravuje také vlastní pivo.

Rozhovor se šéfkuchařem: gastronomický garant a spolumajitel Jiří Konhefr

gastronomickzES garant a spolumajitel JizE A KonhefrJaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?

Nedoceněnou surovinou je podle mého názoru český kapr. Jde o velice chutnou a zdravou rybu plnou výživových hodnot, která se u nás dostává na stůl převážně v období vánočních svátků. Mimo ně je však využíván a konzumován minimálně, a to jak v českých domácnostech, tak v restauracích.

Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?

Velmi mě překvapila kombinace holandských sýrů Beemster a čepovaných piv, kterou jsme nyní začali nabízet u nás v pivotéce Pípa Beer Story. Ke každému točenému pivu zde zákazník dostane malou misku vybraného druhu sýru Beemster v různém stadiu vyzrálosti. Je fascinující, jak jednotlivá piva skvěle korespondují s těmito sýry. Jde o kombinaci, kterou u nás zavedl náš partner z Nizozemska, kde je toto párování velmi oblíbené a rozšířené.

Do které restaurace rád chodíte a co si tam obvykle dáváte?

Minimálně jednou ročně si udělám radost a jdu si užít špičkovou gastronomii do restaurace pana šéfkuchaře Punčocháře. V Praze patří mezi ty nejlepší a jeho práce a kouzla se surovinami jsou pro mě vždy nesmírně inspirující. Běžně si pak rád zajdu na dobré těstoviny do italských restaurací či do pivnic, kde mají dobře ošetřené pivo.

Související