Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Přečtěte si více o službě.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Telecí svíčková, bramborový koláč s volským líčkem, černý kořen, Périgord omáčka   845 korun.

Hřbet ze šumavské srny s foie gras, kapusta, šípková omáčka   845 korun

Tip:

Turecký šéfkuchař Kemal Demirasal bude v Bellevue osobně vařit od 23. do 27. února.

Bellevue se i nadále drží unikátní strategie. Manažer restaurace František Novák cestuje po Evropě a objevuje prvotřídní šéfkuchaře, kteří následně přijíždějí na hostování do Prahy, kde hostům Bellevue několik dní předvádějí své umění, načež jejich nejlepší jídla zůstanou na jídelním lístku restaurace.

Hvězdné války

V současné době se do Prahy chystá velký talent turecké gastronomie Kemal Demirasal. Šéfkuchař restaurace Alancha se inspiruje fastfoodovým jídlem typickým pro ulice Istanbulu, které ovšem přetváří tak, aby obstálo ve vysoké gastronomii. Další očekávanou akcí budou již tradiční Hvězdné války, tedy dubnový souboj dvou renomovaných šéfkuchařů s michelinskou hvězdou. Tentokrát se v nich střetne loňský vítěz, francouzský šéfkuchař Hervé Rodriguez, s kulinárním mágem z Piemontu Walterem Ferrettem.

Lanýže v popelu

Kdo v souboji zvítězí, hádat nebudeme, raději se podíváme na stávající menu, z něhož můžeme doporučit řadu perfektně připravených pokrmů. Mezi předkrmy září noblesně servírované bio vejce "vařené" při nízké teplotě a dochucené lanýži a jemnou majonézou s foie gras. Propojení chutí je absolutně dokonalé. Naopak terina z foie gras je postavená na chuti prémiové suroviny a krvavé pomeranče či perníková krusta jen podtrhují její působivé vyznění.

Vysoké nároky splňuje také moderní prezentace ryb, jemné maso divoké tresky doplňuje výrazná fenyklová omáčka, zatímco excelentní mořský okouník je servírován s lilkem a v popelu pečenými lanýži, což přináší téměř neuvěřitelnou explozi výrazných chutí. Je to jeden z našich velkých favoritů. A hned přidáme dva další.

Šéfkuchař Petr Bureš se podělil o recept na čočku s foie gras a lanýži. Podívejte se, jak se připravuje:

Podívejte se, co dokáže s čočkou profesionální šéfkuchař. S játry a lanyží chutná skvěle
Podívejte se, co dokáže s čočkou profesionální šéfkuchař. S játry a lanýži chutná skvěle

Líčko s černým kořenem

Z mas nás potěšila skvostná telecí svíčková připravená na stupeň medium rare, kterou šéfkuchař podává s kreativně pojatým bramborovým koláčkem plněným masem z volského líčka, černým kořenem a znamenitou omáčkou Périgord. A bodovaly také lehce prorostlé kotletky z irského jehněčího, v tomto případě hlavně díky famózní surovině. V Bellevue se neplatí za konkrétní pokrmy, ale za jednotlivé chody, předkrmy stojí 495 korun, hlavní chody 845 korun a dezerty 345 korun. Pokud si hosté objednají tříchodové menu, zaplatí 1490 korun. Hosté také mohou využít nabídky párování českých či evropských vín, pokud si objednají víno ke třem chodům, zaplatí 690, respektive 890 korun. 

Roučí nebo Barbaresco

Bellevue spolupracuje s řadou prestižních moravských vinařů, takže při doporučeném párování mohou hosté ochutnat třeba Neuburské od Sedláka či Sauvignon od vinaře Milana Sůkala. V nabídce jsou také vína připravená do gastronomie, jako je Cuvée Victoria z Krásné hory či cuvée připravené z Chardonnay a Rulandského šedého z respektovaného vinařství Sonberk.

Z domácích červených potěší Roučí 2007 od Stapletona & Springra z Bořetic, jejichž pinoty dlouhodobě patří k absolutní špičce domácích vín. Pokud chcete ochutnat špičku světových vín, pak je po ruce skvostné Barbaresco Gaiun Martinenga z Piemontu připravené v jednom z nejlepších sklepů Evropy. Jedná se o ročník 2004, takže už je v plné kondici.

Rozhovor se šéfkuchařem: Petr Bureš

DSC09260Jaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?

Připadá mi, že se velmi málo používá tuřín. Přitom tuřín pečený nebo připravený jako pyré chutná skvěle a chuťově dobře souzní s rybou nebo masem.
 
Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?

Maracuja a ryba.

Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam obvykle dáváte?

V poslední době je mou oblíbenou zastávkou Koliba 4 kameny. Je to tam velmi příjemné a většinou si tam pochutnám na haluškách nebo zvěřině.