Z nabídky

Tagliatelle s černým lanýžem, pancetta, lišky, parmezán     320 korun

Kambala s dýňovým risottem, špenátem a kaštanovým pyré      420 korun

Jehněčí hřbet, bramborová gratinka, karotkové pyré a hrášek     420 korun

Golden beef burger s domácími hranolky a majonézou   320 korun

Tip

V Prologu je možné ochutnat nový ročník rumu Diplomatico Vintage 2001, který byl na pražské barové scéně představen právě zde.

Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Nový bar na Smíchově si do svého podtitulu zvolil název The Exceptional Cocktail Bar, čímž chce předeslat své poslání, tedy být místem určeným pro výjimečné okamžiky. Interiér vyzdobený černou kůží, dřevem a mosazí připomíná éru art deco, v níž vítězilo skloubení kvality, funkce a estetického vyznění tak, aby se hosté podniku cítili v první řadě příjemně a komfortně. Velmi působivá je také hra se světlem, neboť celý prostor je nasvícený moderně pojatými světly.

Kaviár s bliny

Přestože je bar Prolog zaměřen v první řadě na prezentaci koktejlů, konkrétně jednadvaceti signature drinků z dílny místních barmanů, velká pozornost je věnována také gastronomii. I když není nabídka pokrmů příliš široká, v menu jsou zařazeny špičkové produkty. V rámci předkrmů si hosté mohou objednat stále populárnější ústřice nebo pravý kaviár podávaný v ruském duchu, tedy se zakysanou smetanou a bliny.

Plátek jedlého zlata

Pro konzervativnější návštěvníky je k dispozici velmi dobře namíchaný tatarák, doplněný žloutkem křepelčího vajíčka, kapary a majonézou a servírovaný s křehkými a suchými tousty. Druhou možností je jemná a lahodná terina z kachních jater foie gras, kterou doprovází cibulová marmeláda. Z větších jídel zaujme velmi pěkně připravená pasta s pancettou, lanýžem a liškami či burger působivě ozdobený plátky jedlého zlata. Nejvíce nás ovšem potěšila šťavnatá a svěží kambala podávaná s dýňovým risottem a kaštanovým pyré, bodoval také jehněčí hřbet s gratinovanými bramborami a mrkvovým pyré.

Gin s becherovkou

Vedle jídla by měl každý host vyzkoušet některý z originálních autorských koktejlů, třeba koktejl Pipes and dream, postavený na chuťovém propojení koňaku, čokolády a švestek. Ještě originálnější je kombinace palmové pálenky Ceylon Arrack, borůvkového sirupu, švestkového čaje a limetové šťávy v drinku s poněkud zenovým názvem Moře klidu. Zajímavý zážitek nabízí také Oxford Time, koktejl určený ke všem druhům rozhovorů a namíchaný z sherry Pedro Ximénez 1970, pomerančové šťávy a kávy. Chuťově neodolatelná je kombinace Tanqueray ginu, domácí marmelády, grepového džusu a Campari v koktejlu Under Bridge Society, Rozmarné léto naopak kombinuje britský gin s domácí becherovkou, marakujou a kokosem.

Podívejte se, jak šéfkuchař baru Prolog připravuje jehněčí hřbet s bramborovou gratinkou:

Jehněčí hřbet s bramorovou gratinkou z baru Prolog
Jehneci_hrbet_s_bramorovou_gratinkou_z_baru_Prolog

Champagne i skvělý sekt

Vinné menu Prolog baru není příliš široké, přesto však nabízí několik velmi zajímavých položek. Například respektované šampaňské Armand de Brignac, které je navíc prezentované v atraktivní zlacené lahvi. Alternativou šampaňskému je mimořádně povedená španělská cava Villa Conchi extra brut imperial 2010, která v loňském roce bodovala na mnoha mezinárodních soutěžích. Naopak ojedinělou kuriozitou je sekt Riesling z německé oblasti Rheingau, který zrál deset let v lahvi a letos se stal vítězem prestižní soutěže Euposia, kde porazil slavná vína, jako je třeba Bollinger la grande année 2004 nebo Bruno Paillard 1er cuvée brut.

Rozhovor se šéfkuchařem: David Kubica

Prolog pokrmy tisk 9415Ze které suroviny rád vaříte a proč? 

Především rád vařím z čerstvých surovin, neboť jen tak mohu dosáhnout maximální chuti a perfektního výsledku. Mojí nejoblíbenější surovinou jsou ryby a mořské plody.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Potěšila mě česká zvěřina, konkrétně výborný jelení hřbet. 

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte? 

Miluju kuchyni restaurace Kulaťák, kde si vždy pochutnám na nějaké specialitě z aktuální nabídky.