Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.
Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.
Tatarák z norského lososa s pažitkou, šalotkou, olivou, wasabi aioli a kaviárem 219 korun
Tygří krevety obalené v pivním těstíčku a pancho strouhance, domácí sweet chilli omáčka 279 korun
Žebírka Barrock podávaná se zelenými fazolovými lusky, pečeným baby bramborem a demi glace s karamelizovanou cibulkou a medem 529 korun
Beef burger s červenou cibulí, slaninou na grilu, čedarem a aioli majonézou 299 korun
Tip
Za nadýchaným karamelovým cheesecakem s pekanovými ořechy a malinovým sorbetem se hosté budou vracet.
Medusa začínala s klasickými restauracemi zaměřenými na kvalitní gastronomii, poté přidala koncept samoobslužných restaurací Presto a nakonec se pustila do spojení gastronomie a zábavy, jehož výsledkem byl největší rockový podnik v centru Bratislavy s názvem Barrock.
Koncept byl úspěšný, a tak mladí slovenští podnikatelé otevřeli stejnojmenný podnik na začátku září také v Praze, přímo v centru dění na Václavském náměstí. Barrock má tři patra, v přízemí je něco jako moderní pivnice, v prvním patře funguje restaurace s barem a v suterénu je rockový klub, všechny prostory jsou propojené a mají společnou kuchyň.
Kdo rozumí hriankám
Na rockovou restauraci je nabídka jídel celkem pestrá, přičemž všechna jsou koncipovaná tak, aby ladila s rockovým prostředím. V předkrmech, vtipně zařazených do sekce Předskokan, zaujme především chutný tatarák z norského lososa, který je dochucen pažitkou, šalotkou a wasabi aioli. A podává se, jak připomene slovenská obsluha, s "hriankami" (topinkami), což možná bude pro mladší generaci trochu nesrozumitelné.
Skvělou volbou jsou také tygří krevety obalené v pivním těstíčku a pancho strouhance, servírované s domácí chilli omáčkou. Ty si mohou hosté objednat také ve větším množství "pro kapelu", kdy vycházejí dvakrát levněji. A podobných vtipných fíglů je v menu víc.
Kreativní burgery
Velmi bohatá je nabídka domácích, pečlivě sestavených burgerů, které budou bezesporu nejoblíbenější položkou menu. Zaujala nás především chilli verze, v níž jsou hovězí, grilovaná slanina a čedar doplněny papričkami jalapeňos a aioli majonézou, přičemž omáčka demi glace dodává burgeru ten správný říz.
Poněkud z jiného soudku jsou kreativní verze – třeba burger plněný smaženým kuřecím stehnem a pálivou peri peri omáčkou či jehněčí burger plněný pomalu dušeným jehněčím masem, slavným kyperským sýrem halloumi a pomerančovým demi glace. V obou případech jde velmi povedené variace.
Stařené maso z Amasa
Přestože burgery budou hrát prim, osobně bych doporučil grilovaná masa, která jsou připravena na slavném Josper grilu, jenž patří mezi nejlepší grily současnosti. V nabídce je stařené hovězí z Karpíškova Amasa, které ocení především znalci, za zkoušku však stojí i jehněčí kotletky či krevety. Ke grilovaným masům se podávají originální teplé omáčky, třeba omáčka z restovaného choriza, medová omáčka s hříbky nebo výtečný hovězí jus ochucený křupavou slaninou a tymiánem.
Křupavý telecí jazyk s omáčkou gribiche si můžete snadno udělat doma na pánvi:
Křupavý telecí jazyk s omáčkou gribiche si můžete snadno udělat doma na pánvi
Krvavá Mary
Přestože v Barrocku mají tankovou plzeň a slušný výběr vín, za zmínku stojí především koktejly. Třeba Bloody Mary, pojmenovaný na "počest" anglické královny Marie I Tudorovny. Koktejl existuje ve stovkách variací, Bloody Rock Mary obsahuje kromě šťávy z čerstvých rajčat, worcesterské omáčky, soli, koření a vodky také Barrock BBQ omáčku a olivový olej ochucený pálivými papričkami.
Jako druhý tip doporučíme slavný koktejl Mint Julep. V Barrocku si pohráli s klasickou recepturou tohoto drinku, a výsledkem je Apricot Mint Julep, který kombinuje whiskey, likér Southern Comfort, mátu, cukrový sirup a domácí meruňkový džem. Díky tomu není koktejl suchý, ani drsný, a rády si ho objednají také ženy.
Rozhovor se šéfkuchařem: Petr Slivoně
Ze které suroviny rád vaříte a proč?
Já mám rád všechno, co je dobré. A nemusí to být nejdražší, ale kvalitní. V poslední době rád pracuji s levnějšími a méně známými kusy masa, z nichž se dají připravit skvělá jídla. Výborné je třeba jehněčí hrudí či hovězí žebra.
Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?
Před pár dny jsme dostali srdce z prémiového hovězího Qualivo, které jsme připravovali na našem Josper grilu. A jeho chuť mě hodně překvapila.
Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?
Mám rád bratislavské Klubovny, které vzdáleně připomínají styl Kolkovny, ale velmi dobře se v nich vaří. Třeba prezentace sekané s lehce nakyslou omáčkou, brambůrky a nasekaným koprem je výtečná.