Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Kostky kořeněného bůčku       125 korun

Sladkokyselé sardinky         125 korun

Česnekové kalamáry     165 korun

Kachní játra s oreganem      125 korun

Tip

Ochutnejte místní kávu, která se připravuje v prémiovém italském, ručně sestaveném stroji La Victoria Arduino, jenž patří k nejlepším kávovarům na světě.

Pod projektem Balcony Baru je podepsána dvojice zkušených restauratérů, kteří před lety rozjížděli populární, byť poněkud snobský Oyster bar či oblíbené britské bistro Fish & Chips.

Když nyní objevila charismatický prostor s úžasnou atmosférou a výhledem v Domě hudebních nástrojů na Jungmannově náměstí, okamžitě se pustila do přípravy nového podniku, který je vzdáleně inspirován módními střešními restauracemi v Londýně či New Yorku.

Podnik funguje od poledne do druhé hodiny po půlnoci a nabízí zhruba 25 míst na terase a dalších 30 uvnitř. Všechno je zde připraveno tak, aby se hosté bavili, od barevných sklenic na vodu a designového prostředí včetně ručně dělaného zinkového baru až po jídelní lístek ve formě leteckého menu, jako by se právě přelétalo nad Prahou.

Pestrá kolekce tapas

Ale pojďme se již přesunout k vlastní kulinární nabídce. Balcony Bar servíruje tapas, což se krásně hodí k danému prostředí, a hosté tak mohou ochutnat větší počet jídel v degustačním množství. Většina pokrmů je připravena z běžných surovin, které jsou ovšem bezvadně chuťově dotažené. Jako příklad mohou posloužit svěží jarní cibulky marinované v rýžovém víně, olivy smíchané s ančovičkami či výtečný toust se sladkokyselými sardinkami.

V nabídce jsou také malé předkrmy v podobě španělské šunky či španělského ovčího sýra manchego. Milovníkům netradiční úpravy vepřového můžeme doporučit „kostky“ pět hodin pečeného bůčku, které jsou marinované ve směsi několikera koření, díky čemuž je maso příjemně pikantní.

Chuťově doladěné špízky

Hlavním klenotem jsou ovšem nápadité špízky připravované na výtečném grilu na dřevěné uhlí, který se jmenuje Bertha a vyrábí se v Anglii. V nabídce jsou jemné a křupavé česnekové kalamáry, krevety připravené s chuťově výrazným chorizem či sezamové hovězí.

Pokud máte rádi výrazné chutě, doporučuji tučnější kachní játra s oreganem či rafinované kuře ochucené levandulí. To by se mohlo stát také jedním ze signature pokrmů Balcony Baru. Ke špízům servírují výtečné domácí omáčky, třeba aioli z pečeného česneku, domácí kečup s tymiánem či pikantní chilli omáčku. A také pečený citron, jehož lahodná šťáva chuť masa ještě zvýrazní.

Přestože nabídka tapas není široká, svou chuťovou rozmanitostí a pestrostí uspokojí každého. Ostatně, pod netradičními recepty je jako autor podepsán jeden ze spolumajitelů restaurace.

Müllerka od horolezce

Vinná karta Balcony Baru je velmi pestrá a nabízí široký výběr zajímavých vín od velmi slušných produktů za dobré peníze až po výrazně dražší, luxusnější vína. Obrovskou výhodou je zhruba 25 vín rozlévaných na skleničku, což dokonale sedí ke stylu tapas gastronomie. Z bublinek můžeme doporučit jak velmi povedené house champagne relativně neznámé značky Thiénot, které je velmi líbivé a uspokojí poměrně široký okruh hostů (pokud zájemci budou vybírat celou lahev champagne, čeká na ně zhruba 60 značek).

Podívejte se, jak se v Balcony Baru připravují grilované špízy:

Chutné grilované špízy v Balcony Baru Praha

Alternativou je pak domácí sekt z vinařství Jana Petráka, který je připraven jako Blanc de blancs, tedy pouze z odrůdy Chardonnay. Z tichých vín doporučíme také dva vzorky rozlévané na skleničku. Tím prvním je Ryzlink vlašský od Zdeňka Peřiny z Pálavy (obec Perná, viniční trať Železná), který je příjemnou ukázkou toho, jak by měl typický suchý vlašák z Pálavy vypadat.

Ještě větší zážitek nabízí na první pohled neokázalý, ale mimořádně zdařilý Müller Thurgau z jižního Tyrolska z vinařství Castel Juval, které patří slavnému horolezci Reinholdu Messnerovi. Shodou okolností jsou vinice umístěné vysoko na skále a dávají výborné hrozny, čehož je nádherně pitelná „müllerka“ krásným důkazem.

Rozhovor se šéfkuchařem: Zdenek Sirový

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Vařím rád ze všech surovin, nejraději z dobrých brambor. Vážně!

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Vlastně ani nevím, zdali jsem rád překvapen… Vlastně jsem šťastný a příjemně překvapen, když nejsem překvapen!

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

V poslední době si velmi pochutnávám v bistru Maso a kobliha, zřejmě to bude tím, že znám Paula Daye, a tudíž jsem tam nikdy nebyl překvapen. Skotská vejce a koblihy s vanilkovou náplní dělá na světě kdekdo, ale bohužel tak, že jste překvapeni. On je dělá bez překvapení, na první dobrou, přesně takové, jaké mají být. A jsou dokonalé!

Související