Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Nové minipivovary

Minipivovary, které začaly vařit pivo v posledním roce (od srpna 2014)

Minipivovar Berko Bernartice, Minipivovar Hauskrecht, Pivovar Frankies Břeclav, Domanínský pivovar Medard, Pivovar Eden Bystřice nad Pernštejnem, Zámecký pivovar Český Rudolec, Olivův pivovar Dolní Břežany, První havířovský minipivovar, Slezský pivovar Havířov, Hradní pivovar Hustopeče, Vesnický pivovar Ohrada, Měšťanský pivovar Klatovy, Minipivovar Polivar Kopřivnice, Rodinný minipivovar Lisý dědek Kounice, Kytlický minipivovar Helene, Minipivovar Kosíř, Novodvorský pivovar, Pivovar Lobeč, Minipivovar Galant Mikulov, Pivovar Jadrníček Náměšť na Hané, Minipivovar Starý hrad Nivy, Pivovar Chomout Olomouc, Klášterní pivovar Osek, Minipivovar Osek nad Bečvou, Starobělský pivovar, Minipivovar Paličák Palačov, Minipivovar U lenocha, Minipivovar Lužiny, Pivovar U Dobřenských, Pivovar Národní, Minipivovar Příšov, Radnický minipivovar Klenot, Zámecký pivovar Sobotín, Pivovar U Švelchů Sušice, Minipivovar Monopol Teplice, Minipivovar Dráteník, Pivovar Velický Bombarďák, Minipivovar Pod Pralesem Velké Karlovice, Šumický pivovar Vildenberg, Pivovar Heřman Vladislav, Pivovar Kujeba Vysoké Mýto.

Poněkud se tak sice zpomalilo tempo z předešlého roku, kdy v průměru vznikal více než jeden nový minipivovar týdně, stále jde ale o nevídaný rozkvět oboru, v němž se dnes dokáže uživit přes 330 hráčů.

"Strop" českého pivního boomu se zdá být v nedohlednu. Sami malí výrobci piva tvrdí, že si příliš nekonkurují a na trhu je dostatečně velká poptávka, která dokáže uživit všechny. Mezi sládky panuje spíše přátelství, či alespoň kolegialita – scházejí se, ochutnávají svá piva, ale umí si i pomoct s recepturami nebo technologickými postupy.

"Známosti" mezi lidmi z minipivovarů potvrzuje i osobní zkušenost Ekonomu. Když cestoval po minipivovarech, donesla se do frýdlantského Albrechta zpráva o tom, že dva redaktoři Ekonomu právě pomáhají v brněnském Lucky Bastardu skládat do sklepa pytle se sladem, během několika minut.

Také majitel a šéf sokolovského pivovaru Permon Ladislav Sás potvrzuje, že se s mnoha sládky či majiteli konkurenčních podniků zná. I proto předpovídá, že pokud něco omezí rozmach minipivovarů, nebude to konkurence jako taková, ale nedostatek surovin.

Pro svrchně kvašená piva typu ale, na která se mnoho minipivovarů specializuje, se používají speciální americké chmely a s rostoucím zájmem je třeba je objednávat se stále větším předstihem. "Objednáváme na rok i více dopředu. Odhaduji, že na chmelu se boom zastaví – jednoduše ho nebude dost pro všechny," konstatuje Sás.

Úspěch minipivovarů dokazuje i další fakt. Přestože segment představuje pouhé jednotky procent českého pivního trhu (pro srovnání, minipivovary vaří do 10 tisíc hektolitrů ročně, velké je počítají až na miliony), větší hráči si jej začínají všímat.

Bez zajímavosti není, že proti velkým pivovarům nemají majitelé či sládci minipivovarů často výhrady. Dobrou plzní většinou nepohrdnou.

Problém velkých pivovarů podle nich může spočívat v nedbalé péči o výčepní zařízení ve většině hospod. Jak potvrzuje Petr Hauskrecht ze stejnojmenného pivovaru, občas v restauracích naráží na hrozné podmínky.

"Měl jsem reklamaci, že mi pivo smrdí slivovicí. Jel jsem se do hospody podívat s vlastní pípou, narazil sud a všechno bylo v pořádku. Nakonec jsme zjistili, že pivo načichlo kvůli tomu, že se tlačilo vzduchem, který kompresor nasával na dvoře. Byla tam palírna," vypráví sládek.

Malé pivovary si proto úroveň hospod hlídají. Ty velké to kvůli logistice důkladně dělat nemohou, na což pak může doplatit kvalita piva. "Když si dáte sebelepší pivo v zaplivané čtyřce, kde se nestarají o výčepní zařízení, bude prostě vždycky hnusné," uzavírá Jan Grmela z pivovaru Lucky Bastard.

obalka Ekonom 2015 32 33Týdeník Ekonom přináší v letním dvojčísle 10 (plus jeden) příběhů zakladatelů českých minipivovarů, které stojí za to navštívit. Koupit si jej můžete i přes SMS. V elektronické podobě je k dostání také na iPadu, iPhonu a tabletu Samsung. 

Související