Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Carpaccio z hovězí svíčkové s lanýžovým olejem a křenovou majonézou    135 korun

Uzený losos s celerovou remuládou, nakládanou salátovou okurkou a kapary    110 korun

Vegetariánský burger s pečenou dýní, houbou portobello, červenou řepou, paprikou a čedarem      195 korun

Tip

Od podzimu bude šéfkuchař, který je také vyučeným řezníkem, připravovat i vlastní stařené maso, které nebude sloužit jen pro potřeby restaurace, ale bude také na prodej.

Hlavní osobností restaurace Kašperk je její šéfkuchař Marcel Onder. Rodák z nedaleké Sušice se po patnácti letech strávených v zahraničí, převážně v předních britských a irských restauracích, a po absolvování prestižních kuchařských kurzů CIA (Culinary Institute of America) či kurzů orientální kuchyně v Bangkoku a Saigonu vrátil domů a výrazně osvěžil šumavskou gastronomickou scénu.

Kreativně připravené saláty

Především díky němu má restaurace Hotelu Kašperk sympatický kosmopolitní nádech a skladba pokrmů na novém menu potěší lehkým britským přesahem, což se projevuje třeba tím, že kuře na talíři doprovází salát coleslaw, v nabídce nechybí thajské curry, prémiové burgery či brownies.

Menu restaurace se mění zhruba po dvou měsících, každý den ovšem obohatí polední nabídku některá česká specialita. Dodavatelé jsou především místní, šéfkuchař spolupracuje s biofarmou Zelený či rybími sádkami ve Vacově.

Mezi předkrmy potěší svěží saláty, ať už je to kreativní salát s feta sýrem, červenou řepou a granátovým jablkem, či skvělý salát s pečenými artyčoky. Velmi zdařilá byla také focaccia s kozím sýrem a uzený losos servírovaný s chuťově výraznou celerovou remuládou, ale jedničkou mezi předkrmy je rozhodně křehké a šťavnaté hovězí carpaccio, lehce zakápnuté lanýžovým olejem a doplněné křenovou majonézou. 

Slávky na whisky

Nejoblíbenějším jídlem v nabídce je domácí burger z prémiového hovězího masa s čedarem, který se servíruje ve výborné domácí briošce. Nás ovšem více zaujala vegetariánská podoba burgeru, v níž maso nahradila zdařilá kombinace pečené dýně, houby portobello a červené řepy, což dohromady skvěle ladilo.

Vyhlášenou specialitou je kachní talíř, který obsahuje konfitované kachní stehno, foie gras i kachní prso, a ukazuje tak, jak chuťově odlišné mohou být různé úpravy kachního masa. Milovníci českých jídel ocení i jemné králičí stehno, servírované s gratinovanými brambory a červeným zelím.

Vedle konzervativnějších pokrmů zaujmou i kreativní variace mezinárodní kuchyně, třeba jedna z novinek, která zpestří letní menu, a sice klasické slávky připravené na whisky a servírované s britským "black puddingem". Přesně tohle na českém venkově stále chybí. Odvaha vymyslet a představit speciality, na které nejsou hosté běžně zvyklí, ale za nimiž se naučí jezdit. 

Bezinková domácí limonáda

V nabídce nealkoholických nápojů dominují domácí limonády, ať už je to bezinková, zázvorová, či citronová, které doplňují ovocné mošty z Lhenice. Vinná karta není příliš obsáhlá, moravskou produkci zastupuje malé vinařství První vinařská, které se specializuje na výrobu špičkových vín v malých sériích.

Podívejte se, jak se Hotelu Kašperk připravuje králičí stehno v moderním hávu:

V nabídce je třeba jejich příjemně kořeněný tramín červený či voňavý muškát. Většina vín pochází z prestižních italských vinařství, nechybí populární Brunello di Montalcino či robustní Primitivo z Apulie. Osobně nás velmi potěšila příjemně strukturovaná Rioja Sierra Cantabria, suché a lahodné víno s lehkou a ovocnou dochutí.

Celá restaurace je nekuřácká, čtyřhvězdičkový Hotel Kašperk má 24 pokojů s kapacitou 64 lůžek, nechybí ani velký bazén či konferenční prostory.

Rozhovor se šéfkuchařem: Marcel Onder

marcel onder hotel kaL perkZe které suroviny rád vaříte a proč?

Nejraději vařím z kachního masa, protože se dá upravit na velmi mnoho způsobů a snadno se kombinuje s rozmanitými surovinami.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

V nedávné době jsem ochutnal pomalu pečené jehněčí koleno v olivovém oleji s rozmarýnem, česnekem a bramborovou kaší se sušenými rajčaty, černými olivami a kardamonem.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Ve všech restauracích Ambiente v Praze, které dlouhodobě udržují vysoký standard podávaných jídel. Většinou si dávám dobré maso nebo rybu.

Související