Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Tip

Za zkoušku rozhodně stojí "After eight", tedy v podání Mlýnce teplý čokoládový fondant s mátovou zmrzlinou a mátovým kaviárem.

Z menu

Grilovaný jehněčí hřbet s jehněčím konfitem a velikonoční nádivkou na talíři doplňuje černý česnek s jarní ředkvičkou.

Jedním z velkých překvapení jarního dubnového menu je salát z karotky a celeru, který je dochucen hruškou, citronem a pestrou paletou bylinek.

Po příchodu nového šéfkuchaře Marka Šády udělala restaurace Mlýnec obrovský krok vpřed. Podnik zaměřený na moderní prezentaci české kuchyně, který ovšem navštěvují především cizinci, předvádí špičkové výkony.

Jednoznačným důkazem je letošní velikonoční menu, které se zde bude podávat během celého dubna.

Revoluční salát

Šéfkuchaři se podařilo dokonale skloubit jak vizuální, tak chuťovou stránku pokrmů, takže celé menu představuje fantastický a nezapomenutelný zážitek. Největší překvapení přináší vizionářský salát, barevné rolky z marinované zeleniny, tedy z karotky a celeru, které jsou ochucené hruškou či citronem a ozdobené čerstvými bylinkami. Vedle krásné barevnosti a svěžesti překvapí vybroušená chuť jednotlivých rolek.

Dalším gastronomickým opusem je smažené vejce v křupavém těstíčku s tekutým žloutkem uvnitř, které se podává s kapustou a smrži.

Špičkové jehněčí

Hlavní chod představuje kombinace několika mas – výrazného jehněčího konfitu, kterému sekunduje zlehka opečený jehněčí hřbet, jemná velikonoční nádivka, černý česnek a čerstvé ředkvičky. Opět jde o krásnou ukázku jednoduché, ale chuťově i vizuálně dokonalé prezentace.

Poněkud divadelní závěr pak obstará zmrzlina z mazance s rakytníkem, která je podávaná na kouřícím seně, jež dodává celému jídlu poněkud rustikální vůni i vzhled. Cena čtyřchodového menu činí 1290 korun, s připraveným párováním vín je o 790 korun vyšší.

Pokud hosté přijdou do Mlýnce v dubnu, měli by jarní menu určitě vyzkoušet, neboť patří k tomu nejlepšímu, co se v sezonní nabídce objevilo.

Řízek jako steak

Naopak nejúspěšnějšími pokrmy Mlýnce jsou tradičně dvě masové speciality. Mezi předkrmy kraluje telecí tatarák, který je pro zvýraznění chuti lehce zauzený a servírovaný s domácí majonézou s lanýžovým olejem.

Číslem jedna mezi hlavními jídly je již několik let unikátní verze "řízku", který se zde připravuje z telecího steakového masa filet mignon, a je tak jakýmsi průsečíkem vídeňského řízku a steaku.

Mezi další stálice patří perfektní carpaccio z mušlí svatého Jakuba, která nechá vyniknout delikátní chuti mušlí.

Nedělní roasty

Velmi oblíbené jsou víkendové roasty, což je jakási kombinace klasického servírovaného obědu s brunchem, neboť jídlo se podává vždy čerstvé doprostřed stolu a to v několika kolech, takže se mezi pokrmy objeví nejen předkrmy, ale také grilované ryby či pečené maso.

Cena roastu na osobu činí 890 korun, v ceně je nealko, čerstvé džusy i výběr alkoholických nápojů včetně sektů.

Povedený sauvignon

Z tuzemských vín můžeme doporučit Sauvignon od Milana Sůkala ze Starého Poddvorova, který dělá svá vína s obrovským zaujetím. Víno potěší příjemnou vůní s lehkými tóny angreštu, rybízu a černého bezu, harmonickou chuť podtrhuje svěží kyselina.

Naopak mezi zahraničními víny kraluje nádherně připravené Barolo 2004 Monvigliero z vinařství Castello di Verduno, které zraje v sudu a na lahvi dohromady šest let, není filtrované a má plnou a výraznou chuť.

Podívejte se, jak se v restauraci Mlýnec upravuje vepřový bůček:

Pro milovníky sladkých vín doporučíme k dezertu Rulandské šedé z německého vinařství Petri, přírodně sladké víno, které své vyšší cukry získalo dlouhým zráním na vinici s botrytidou. Víno má zlatě žlutou barvu a elegantní vůni zralých fíků, jeho chuť je extraktivní a díky vyššímu obsahu kyselin krásně vyvážená.

Otázky pro šéfkuchaře: Marek Šáda

marek4 844x1280Bez jakých jídel se v životě neobejdete a proč?

Já mám rád všechno, takže nedokážu vybrat jedno konkrétní jídlo. Ale určitě se neobejdu bez čerstvých a sezonních surovin, se kterými je radost pracovat.
 
Vyberte tři česká jídla, která by mohla soutěžit na gastronomické olympiádě.

Jako první bych tam poslal zadělávané dršťky s lanýži a majoránkou, to je fantastická kombinace. A potom? Asi koprovou omáčku a naši verzi rozebraného štrúdlu, který je určitě překvapivou podobou české klasiky.
 
K jakému českému šéfkuchaři chodíte nejraději a co si u něj dáváte?

Rád chodím k Honzovi Punčochářovi do Grand Cru, kde jsem ochutnal výborná jídla, naposledy třeba výtečné jehněčí.

Související