Agrofert Andreje Babiše je široce rozkročený od prvovýroby po řadu oborů zpracovatelského průmyslu. Babišovy firmy hospodaří v Česku na 102 tisících hektarech, ročně vyprodukují 90 milionů litrů mléka a 142 milionů vajec, chovají 440 tisíc prasat, 34 milionů kusů drůbeže a 27 tisíc kusů skotu.

Za uplynulých dvacet pět let se ovšem v tuzemsku vyprofilovalo opravdu mnoho velkých a významných zemědělských a potravinářských firem. Na rozdíl od Babiše ale jejich majitelé dělají vše pro to, aby jejich jména nebyla veřejně známá, aby se o nich vědělo co nejméně.

Žádosti o rozhovory zpravidla odmítají, na dotazy nereagují. „Převážná část úspěšných byznysmenů ze zemědělství a potravinářství pochází z rigidnějšího prostředí, jsou konzervativní, bojí se závisti, způsob vyjadřování i uvažování jsou podobné tomu, co tu bylo za socialismu. Tedy když je někdo velký a úspěšný, tak je nepřítel dělnické třídy. Nechtějí na sebe upozorňovat, možná i proto, že někdy nemají nejčistší svědomí,“ míní agrární analytik Petr Havel.

Týdeník Ekonom se rozhodl nadzvednout oponu nad českým agro jevištěm a představit i ostatní české velkostatkáře. Ať už jako největší příjemce zemědělských dotací, či jako majitele největších farem spolu s dalšími zpracovatelskými firmami.


 

obalka Ekonom342014Jejich jména a příběhy najdete v hlavním tématu nového čísla týdeníku Ekonom, které vychází ve čtvrtek 21. srpna. Přečíst si ho můžete i na iPadu iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

Související