Snad žádný jiný podnik v Praze nemá tak famózní rodokmen jako Hotel Evropa na Václavském náměstí, který pod názvem Grand hotel Šroubek otevřel své brány zákazníkům již v roce 1905. Dnes zde fungují tři restaurace, přičemž každá svým způsobem navazuje na slavnou Šroubkovu tradici.
Hoteliér Šroubek byl jedním z největších českých gastronomických mágů a podle jeho receptů se učily vařit celé generace špičkových kuchařů. Navíc v jeho Grand Hotelu se vystřídaly stovky světových celebrit, od chicagského starosty českého původu Čermáka, přes hereckou prvorepublikovou elitu až po sira Nicholase Wintona, který z místní kavárny organizoval svou legendární záchranu několika set židovských dětí. A často sem chodili i osobní přátelé Šroubka jako třeba prezident Masaryk či Vlasta Burian, který coby vášnivý kuchař nosil hoteliérovi své vlastní recepty.
Polední nabídka
V hotelu můžete vyzkoušet unikátní „kosmickou“ zmrzlinu Ice’n‘go! (Ice and go), která vznikla v rámci amerického kosmického programu, je velmi hutná a vydatná. Spíše než zmrzlina je to spíše chlazený dezert s 80 procenty mléka či smetany.
Dýně plněná grilovanými tygřími krevetami připravenými s mangovým a zázvorovým chutney 320 korun
Carpaccio z červené řepy s italským prosciuttem San Daniele a kozím sýrem 180 korun
Lahodný krém z bílého chřestu zdobený opečenými smrži, parmazánem a slaninou pancetta 120 korun
Medové kachní prso s višňovou omáčkou a pečeným jablíčkem, bylinkové krokety 290 korun
Brazilská specialita
Jídelní lístek ve Francouzské restauraci není příliš dlouhý, většina jídel však potěší svým kreativním uchopením, skvělou prezentací a perfektní přípravou. Za příklad může posloužit dýně plněná grilovanými krevetami, které jsou smíchány s kousky zralého manga a zázvorem, což celému jídlu dává příjemně pikantní nádech. Ochutnávka této brazilské speciality je téměř povinností. Chutné je však i carpaccio z červené řepy v kombinaci s kozím sýrem a prosciuttem. Milovníci polévek by ovšem neměli vynechat snový chřestový krém s pancettou, smrži, parmazánem a kousky chřestu, neboť každé sousto je jedinečné. Z hlavních jídel pak můžeme doporučit dokonalý dančí hřbet s chuťově nádherně plným masem, které na talíři doprovázejí jemné bramboráčky.
Vína od Kosíka
Na vinném lístku dominují především zajímavá vína od Kosíka z Tvrdonic, který je původní profesí lékař a vína vyrábí jako koníček, tudíž nevyrábí na kvantitu, ale snaží se udržet co největší kvalitu. Za ochutnání stojí například jeho lahodný rýnský ryzlink za příjemnou cenu 350 korun (tato cena platí v kavárně, v restauraci je víno o sto korun dražší) či rulandské šedé. Velmi hezká jsou také jeho červená vína, ať už je to sametové rulandské modré či barrique cabernet moravia, který zaujme vůní borůvek a lehce čokoládovou dochutí. Pokud hosté nechtějí konzumovat alkohol, mohou k jídlu vyzkoušet německou specialitu v podobě dealkoholizovaných vín společnosti Carl Jung a to buď bílý riesling nebo červený merlot (za stejnou cenu 320 korun).
Byznys klientela může využít dva salónky: první má kapacitu 40 a stojí odděleně od restaurací, zatímco menší salónek pro 12 lidí je propojen s Francouzskou restaurací a umožňuje nerušená uzavřená jednání či pracovní schůzky následované obědem či večeří. Také prostor kavárny nabízí místo na pořádání netradičních akcí – od různých prezentací a módních přehlídek až po komorní plesy.
Otázky pro šéfkuchaře: Miroslav Krupař
Co by správný šéfkuchař nikdy neudělal?
Nikdy bych nedal na talíř něco, za čím bych si stoprocentně nestál.
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Já mám nejradši českou kuchyni. Hrozně rád mám třeba segedínský guláš nebo pečenou kachnu, ale bohužel dobrá česká jídla se dnes nehledají snadno.
Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?
Nedávno jsem byl na večeři v La Gare a tam mi hodně chutnalo.