Tip

Vyberte si z bohaté nabídky špičkových single malt whisky, mimo jiné můžete ochutnat také unikátní „kouřové“ whisky z ostrova Islay, například desetiletý Ardbeg, stejně starý Laphroaig či šestnáctiletý Lagavulin, které milují největší znalci.

Z menu

Bo Luc Lac (hovězí svíčková, červená cibule, ananas, asijské bylinky) – cena 210 korun

Hovězí vývar Pho Bo (marinované plátky hovězí roštěné rýžové nudle, koriandr)  140 korun

Za speciální maki rolky OXO (marinované mušle Sv. Jakuba, pikantní majonéza, sójová omáčka, wasabi) zaplatíte 300 korun (6 kusů)

Mořský vlk marinovaný v miso pastě a saké, paprikové Ratatouille, bramborová kaše ochucená Wasabi    490 korun

Yellow Fin tuňákové sashimi, marinované v limetě a máku, rukolový salát, bílá ředkev, kešu oříšky    300 korun

Restaurace zaujme hned na první pohled, upoutá především netradiční design. Spojuje v sobě asijské vlivy se skandinávským minimalismem, díky čemuž se zde hosté již od první chvíle cítí velmi uvolněně a příjemně. A pozitivní zážitky pokračují i při průzkumu jídelního lístku, který nabízí velmi pestrou a širokou paletu nejrůznějších asijských specialit – možná je jich až trochu moc, takže člověk ani neví, co si vybrat.

 

 

Pomoci vám může malé logo, označující signature jídla, které pro OXO vytvořil osobně Roman Hadrbolec a které nelze ochutnat nikde jinde. Šéfkuchař Roman Hadrbolec vařil pro celou řadu celebrit, například pro Arnolda Schwarzeneggra, Paula Newmana, Jacka Nicholsona či pro zpěvačku Cher, z čehož také vytěžil knihu s výmluvným názvem “Vařil jsem světovým celebritám”. Nyní ze svých oblíbených receptů připravil část menu, které prezentuje restaurace OXO. Pod zbytkem jídelního lístku, který se mění čtyřikrát ročně, je podepsán „výkonný“ šéfkuchař OXO Liam Claringbold z Nového Zélandu.

 

Pocta orientu

Na menu najdete nejslavnější jídla z Thajska, Vietnamu, Indonésie, Číny, Japonska a dalších zemí, většinou v kreativně pozměněné podobě, takže je můžete ochutnávat a porovnávat s tradiční verzí. Z předkrmů určitě stojí za zkoušku výtečná hovězí svíčková Bo Luc Lac, vietnamská specialita doprovázená pikantním salátem s cibulí, ananasem a čerstvými bylinkami.

 

Ještě více nás ovšem potěšily značně kreativní maki rolky Oxo, jejichž základem byla mušle sv. Jakuba perfektně chuťově podpořená pikantní majonézou. Ale určitě vás nezklame ani Tom Yum s tygřími krevetami či tuňákové sashimi, marinované ve šťávě z limetek a máku, která dá čerstvému rybímu masu jemně rafinované tóny.

 

Z hlavních jídel můžete zkusit například oblíbené thajské nudle Pad Thai s kuřecím masem či chuťově překvapivý filet z norského lososa ochucený sojovou omáčkou, rybí omáčkou a palmovým cukrem. Jako číslo jedna ovšem doporučujeme mimořádně lahodné filety z mořského vlka, které jsou marinované v saké a podávané s jemným paprikovým Ratatouille a bramborovou kaší ochucenou wasabi. Šéfkuchař osobně naopak doporučuje především hovězí svíčkovou s pomerančovo-ústřicovou omáčkou a jasmínovou rýží.

 

Majitel restaurace OXO vysvětluje, jak vznikal koncept jeho podniku:

 

 

Molekulární koktejly

Pro milovníky kvalitních vín vybrali someliéři restaurace OXO velmi pestrou nabídku vín z celého světa. Od Evropy, přes Chile a Austrálii až po Argentinu. K různorodým pokrmům je skvělým doprovodem také champagne. V nabídce jsou krásná vína z šampaňských domů Pierre Péters a Michel Arnould & Fils. Pokud máte rádi zajímavé experimenty, pak si nenechte ujít originální drinky molekulární mixologie, neboť řadu koktejlů si můžete vychutnat ve formě želé, kaviárových kuliček či zmrzliny.

 

Koktejly v OXO jsou značně překvapivé. Pod názvem Bacon whiskey crush se například skrývá kombinace domácí slaninové whiskey šejkrované s jablečným džusem, citrónem a zázvorovou limonádou, zatímco oblíbené mojito se zde podává v pěnové verzi. Signature nápojem je pak drink zvaný OXO verde, jehož základem je špičková tequila smíchaná s limetkovou šťávou, zázvorovou limonádou, cukrovým sirupem a koriandrem.

 

Nová restaurace je díky svému poutavému interiéru a pestré kulinární nabídce vhodná pro obchodní jednání i firemní večírky. Běžnou kapacitu 60 osob je možné při konání privátních akcí pozměnit a kapacitu navýšit. V prostoru může vzniknout také molo či pódium. Výhodou je parkování na 50 metrů vzdáleném hlídaném parkovišti. Samozřejmostí je pak skutečnost, že celý podnik je již nekuřácký.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Roman Hadrbolec

Roman HadrbolecCo by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Určitě by nepoužíval umělé dochucovací přípravky.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

Rád navštěvuji italskou restauraci “500 restaurant” na Hradčanech.

Související