Z menu

Kulajda se ztraceným vejcem a lesními houbami      59 korun

Grilovaný kozí sýr zapečený s medem a ořechy        85 korun

Kachní prsa s pomerančovou omáčkou, leštěnou karotkou a mandlovými kroketami    195 korun

Vepřová panenka na chilli s jasmínovou rýží a máslovou brokolicí     195 korun

Telecí vídeňský řízek s bavorským bramborovým salátem     210 korun

Hotel Monínec vyrostl před necelým rokem na svahu nedaleko Prčice, kde překvapivě funguje jediné "nehorské" lyžařské středisko v Čechách. Ve výšce 700 metrů nad mořem nabízí úchvatný výhled a na venkovské poměry také překvapivě pestrou a zajímavou kulinární nabídku. Její vlajkovou lodí jsou speciality slavného českého šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, jehož vesnická hospůdka U koně v Klokočné se stala kultovním místem všech gurmetů.

 

 

Pro dámy a pro pány

Jaroslav Sapík vymyslel pro Monínec dvě nová jídla, která naučil místní personál. Ať si dáte jedno, nebo druhé, budete nadšeni. I když je první z nich určené primárně pro ženy, zatímco druhé bylo připraveno pro pány, spousta hostů žádá degustační porce obou dvou pokrmů. A není divu, neboť "dámská" kachní prsíčka s pomerančovou omáčkou jsou křehká a šťavnatá a v kombinaci s hutnou sladkou omáčkou představují nádherný gastronomický klenot. A výtečná je samozřejmě i vepřová panenka na chilli, která je sice lehce pikantní, ale ne moc, takže opět nechá vyniknout perfektně připravené maso. 

 

I na standardním menu najdete spoustu skvělých pokrmů a zajímavých nápadů. V restauraci se vaří všechno od začátku, nepoužívají se žádné polotovary a klade se důraz na osvědčené lokální suroviny. Takže zde nenajdete žádné pizzy či T-bone steaky, jak by člověk "někde u sjezdovky" čekal.

 

Grilování na terase

EK24 Gastro Moninec panenka chilliNaopak, jednou z nejoblíbenějších položek na menu je domácí kulajda, která je připravená v příjemně rustikálním stylu, s ostrou říznou chutí a zastřeným vejcem, jehož střed je samozřejmě tekutý. Dalším signature pokrmem je telecí řízek s bavorským bramborovým salátem bez majonézy či kreativně pojaté špecle s kousky lososa a cuketou. Naopak vůbec nejoblíbenější místní specialita v podobě líček na léto z menu zmizela a vrátí se zpátky až na podzim.  V letním menu se naopak rozšířila nabídka předkrmů a salátů, mezi nimiž stojí za ochutnání jak grilovaný kozí sýr zapečený v chlebu s medem a ořechy a doplněný výtečným višňovým chutney, tak mátou provoněný kuskus se zeleninou.

 

V nabídce dezertů pak upoutají především jahody na pepři v kombinaci s medem, vlašskými ořechy a šlehaným vanilkovým tvarohem, tedy velmi zvláštní a netradiční způsob přípravy, jehož recept šéfkuchař vymámil od svého známého. A udělal dobře, neboť se jedná o velmi nápaditou a příjemnou variaci. A ještě jeden velký trumf má místní restaurace a tím je nádherná terasa, na které se v teplých letních dnech griluje a kde můžete po jídle zůstat sedět s lahví dobrého vína a kochat se výhledem, kterého se jen stěží nasytíte.

 

Podívejte se, z jakých surovin rád vaří šéfkuchař Marek Volšanský:

Vína za hubičku

Nabídka vín v hotelu Monínec je celkem pestrá, zaujme však hlavně velmi příjemnou cenovou filozofií, neboť vína zde nejsou vůbec předražená, jak se to stává v mnoha pražských podnicích. Takže například za láhev Cuvée 1244 z prestižního, byť mezi širokou veřejností spíše neznámého vinařství Kolby zde zaplatíte pouhých 240 korun, zatímco skvělé rulandské šedé od renomovaného vinaře Mádla, které je lehce ovocné a příjemně minerální, stojí 330 korun. Z červených vín určitě stojí za ochutnání hravé rulandské modré od Vladimíra Tetura či výrazný cabernet sauvignon z dalšího uznávaného vinařství Moravíno (i v tomto případě zaplatíte rozumnou cenu 335 respektive 355 korun).

 

Byznys klientela může využít kompletní vzdělávací či teambuildingový servis, který hotel Monínec nabízí. Hodinu jízdy od Prahy tu v krásném prostředí vedle zajímavé gastronomie fungují dva sály pro 200 a 70 lidí, a také tři menší salonky, vše vybavené moderní audiotechnikou. Hosté mohou využít 36 pokojů s kapacitou 84 lůžek, místní wellness centrum i nabídku sportovního centra, které zajišťuje teambuildingové programy.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Marek Volšanský

 

IMG 2203Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Neměl by si nechat rozvrátit kolektiv v kuchyni, protože když to v kuchyni neklape, tak nemůže připravovat dobrá a kvalitní jídla.

 

Jaké je vaše oblíbené jídlo?

Obecně mám rád zvěřinu, protože představuje úplně jiný druh masa, než když jsou zvířata chována v zajetí.

 

Jaká je vaše oblíbená restaurace?

Restaurace Hotel Dvořák v Táboře, neboť tam mají spoustu inspirativních jídel a vždycky mi tam chutná.