Ochutnávka menu

Liběchovský pstruh s mačkanými brambory na šalotce a bylinkovou omáčkou - 280 korun

Králík se zeleninovou omáčkou a perníkovým knedlíkem - 290 korun

Zapečený ananas s ovocným mascarpone  - 90 korun        

Tip

Rezidence Liběchov je vhodná k pořádání k nejrůznějších pracovních či společenských akcí, neboť součástí hotelu jsou i prostorné konferenční prostory, komorní wellness areál a stylové ubytování pro 25 lidí.

Stylová vila bohatého předválečného továrníka se před lety proměnila v rozkošný hotel s prvotřídní restaurací Kaskáda, jejíž šéfkuchař sází na kvalitu a jednoduchost. A přestože tento zajímavý podnik stojí v poněkud zastrčeném Liběchově u Mělníka, rychle si našel svoji stálou klientelu.

 

Jedinečná atmosféra restaurace Kaskáda uchvátí hosty hned od prvního okamžiku. Na zdech visí portréty prvorepublikových filmových hvězd, na stolech hoří svíčky a celý interiér, pečlivě zrekonstruovaný v původním stylu art deco, vyzařuje zvláštní klid a noblesu, která je tolik vzdálená dnešnímu uspěchanému světu.

 

A přesně v tomto duchu působí také menu talentovaného šéfkuchaře Petra Strnada, jenž v Liběchově tráví už sedmý rok a za tu dobu dotáhl řadu svých specialit k chuťové dokonalosti. V Kaskádě na vás nečekají žádné moderní výstřelky poskládané z 15 exotických ingrediencí na jednom talíři, ale jednoduchá a poctivá kuchyně, jejímž pilířem je česká měšťanská kuchyně a důraz na využití lokálních surovin, ať už jsou to pstruzi, králíci či třeba dýně.

 

Za příklad poslouží například výtečná paštika z pečené kachny, kterou si samozřejmě dělá šéfkuchař celou sám (a na Velikonoce se bude podávat také paštika králičí) či velmi dobře prezentované, jemné a lahodné foie gras s domácí hruškovou marmeládou.

 

Čerstvý pstruh

Velmi oblíbenou položkou jsou steaky, ať už je to křehký steak z telecího masa či steak z amerického anguse podávaný s houbovo zeleninovým ragú, který je nejprodávanějším jídlem z celého menu. Ale dát si tu steak, byť skvělý, je velká škoda, neboť hlavní parketa šéfkuchaře leží trochu jinde.

 

EK12 pastikaMezi klenoty celého menu patří především absolutně čerstvý liběchovský pstruh z místní sádky, který častokrát ještě ráno plave ve vodě, zatímco v poledne je již na talíři. Je podáván s jemnou bylinkovou omáčkou a šťouchanými brambory. Opečené filety vykostěného pstruha mají tak skvělou a výraznou chuť, že hravě překonávají spoustu dovážených mořských ryb.

 

Druhým místním pokladem je lahodný králík s velmi svěží "svíčkovou" omáčkou a famózním, lehce nasládlým perníkovým knedlíkem, jenž v této podobě nikde jinde neochutnáte, neboť je jedním z objevů místního šéfkuchaře. A pokud už jsme u sladkého, doporučíme vám také jeden dezert, který je tu poměrně nový, ale má veškeré předpoklady stát se další stálicí. Grilované ananasové „raviolky“ plněné mascarpone s ovocným nádechem jsou totiž naprosto úchvatné a vřele je doporučujeme.

 

Vína ze statku

Výběr vín v Rezidenci Liběchov není příliš široký, nicméně tu najdete řadu zajímavostí, které nejsou běžně k dostání. Na prvním místě jsou to určitě vína z nedalekého školního statku v Mělníku, jehož pověst nebyla po revoluci nejlepší, ale v posledních letech udělal velký skok a nyní nabízí celkem povedená vína: vyzkoušejte především ryzlink rýnský ročníku 2007, tedy na české podmínky poměrně staré víno, jehož lehce petrolejová vůně připomíná vyzrálé ryzlinky z Alsaska, zatímco v chuti je příjemně nahořklý a minerální.

 

Víno získalo několik medailí ze soutěží a v letošním roce bylo také zařazeno mezi 100 nejlepších tuzemských vín prezentovaných v Salonu vín ve Valticích (cena vína 480 korun, ze školního statku můžete vyzkoušet ještě víno kerner). Sázkou na jistotu je pak například oblíbené veltlínské zelené z Mikrosvínu (ročník 2011 za 420 korun).

 

V kategorii červených vín se však pro tentokrát přeneseme na druhý konec zeměkoule a doporučíme vám ochutnat argentinský malbec z vinařství Baron Rotschild. Víno je krásně kulaté, příjemně pitelné bez větších tříslovin a v ceně 790 korun představuje krásný doprovod k červeným masům. Jen pro úplnost dodejme, že je to jedno z nejprodávanějších vín v restauraci a že je potřeba ho dekantovat.

 

A shrnutí na závěr: Byznys klientelu zaujme především klidné a důvěrné prostředí vhodné na delší, ničím nerušené pracovní obědy či večeře, neboť jen málo míst mimo Prahu (byť to sem z centra metropole trvá pouhých 40 minut autem) nabízí kombinaci tak vysoké kvality služeb a stylové atmosféry jako právě Rezidence Liběchov. 

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Petr Strnad

 

Co by správný šéfkuchař nikdy neudělal?

Já osobně bych by nikdy nedal hostovi jídlo, se kterým bych nebyl vnitřně stoprocentně spokojený.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Mám rád tradiční českou kuchyni, zvláště v zimních měsících preferuji svíčkovou či guláš s knedlíky. V létě zase dávám přednost steakům a grilovaným masům se saláty.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

Tak teď to trochu půjde proti předchozí odpovědi, ale mám rád Grosseto v Dejvicích. Chodím tam již 15 let a pokaždé jsem spokojený.

 

Související