Tip

 Výrobu čerstvé pasty si můžete nejen prohlédnout v malé prosklené výrobně, ale také si ji koupit domů. V nabídce Pasta Fresca najdete také bezlepkové těstoviny.

Z menu

- restované kalamáry s česnekem, rajčaty a černými olivami - 185 korun

- ručně vyráběné Spaghetti alla chitara s rajčaty, italskou slaninou, chilli papričkami a sýrem pecorino -178 korun

- tiramisu - 155 korun

Středověké sklepní prostory v Celetné ulici už léta obývá oblíbený podnik Pasta Fresca, který nabízí nejen nejrůznější variace čerstvých těstovin, ale i zajímavý výběr italských mas a nově také čerstvé ryby z ledového baru.

 

Italská kuchyně je v Česku mimořádně úspěšná. Jejím základem je již tradiční důraz na vysokou kvalitu surovin a relativně jednoduchou přípravu. To sluší především čerstvým těstovinám, které se v Itálii servírují mezi předkrmy a masem, byť u nás si je zákazníci stále objednávají jako hlavní jídlo. V Pasta Fresca připravují domácí těstoviny v mnoha nejrůznějších variacích, ale začněme předkrmy, které by zde nikdo neměl vynechat. Minimálně dva totiž stojí za zkoušku - jedním z nich jsou restované kalamáry s rajčaty a česnekem, které chuťově doplňují lahodné křehké maso. Jsou lehké, křehké a přesto výrazné. Výtečný je ovšem také místní tatarský biftek, který není připraven klasickým českým způsobem, kdy spousta doplňků zamíchaných do masa totálně přebije chuť kvalitní suroviny. Naopak, maso je jen zlehka dochuceno dijonskou hořčicí, smetanou a kapary, takže mu zůstává výrazná a svěží chuť.

 

Domácí špagety z "kytary"

EK10 Spaghetti tenke alla chitarra s raj aty italskou slaninou chilli papri kami a s rem pecorino tifPokud byste měli ochutnat jen jediné jídlo, rozhodně zkuste domácí špagety vyráběné na tradičním italském nástroji zvaném kytara, které jsou společně s chilli papričkami, slaninou a sýrem vyladěné k chuťové dokonalosti, byť budou chutnat především mužům. Čerstvých těstovin mají ovšem v Pasta Fresca široký výběr, takže záleží jen na hostových preferencích, zda má raději lehčí a jednodušší či poněkud komplikovanější variace. Vyhlášené jsou zde samozřejmě klasické špagety carbonara či ravioli plněné ragú s telecího masa a rajčatovou omáčkou. Pokud máte rádi houbové chutě, vyzkoušejte některou kombinaci pasty se smrži, které dávají jídlům poněkud rafinovaný nádech, o čemž vás přesvědčí třeba tagliolini se smrži a šalotkou.

 

Na výběr je také spousta čerstvých ryb z ledového baru, které se zavážejí pětkrát týdně. V Praxi to funguje tak, že si sami vyberete některou rybu či plody moře, která vám vzápětí v kuchyni připraví - většinou tou nejjednodušší cestou, aby zůstala zachována nadstandardní kvalita suroviny. Pokud by vás nezaujaly těstoviny či ryby, či v případě, že chcete absolvovat klasické italské menu s prvním a druhým chodem, čekají na vás také zajímavá masa připravená často s rozmarýnem či česnekem. Pokud chcete nějaké doporučení, vyzkoušejte vyhlášený entrecote.

 

Krásný výběr vín

Nabídka vína v Pasta Fresca je nadprůměrně široká, takže ve zdejším sklepě najde zajímavé víno běžný konzument i zkušený znalec. Už třeba jen pestrá kolekce champagne je příjemně rozkročená od slušného champagne za skvělou cenu (jen málokdy v restauraci narazíte na champagne s cenou pod 1 000 korun za láhev) až po unikátní a luxusní Salon z ročníku 1996 s cenou 12 500 korun. Příjemná je také nabídka vína po skleničce, kde můžete ochutnat třeba chardonnay ze spíše neznámého, ale celkem uznávaného vinařství Trpělka & Oulehla. Největší je pochopitelně výběr italských vín, takže tu najdete například 14 ročníků snad největšího toskánského vína Sassicaia z vinařství Tenuta San Guido, (nejstarší ročník mají 1979) či další fenomenální toskánské víno Masseto z vinařství Ornellaia (občas nazývané králem merlotů) ročníku 2006, které je k dispozici v lahvích magnum či double Magnum (což jsou tři litry).

 

Unikátní prostředí vinotéky

Velkou výhodou pro byznys klientelu je polední rychlost: obědové menu z denní nabídky, kupříkladu grilovaná pražma na šalvěji, je zde servírované do patnácti minut (navíc v příjemných cenách od 115 do 150 korun). Daleko lépe si výtečnou pastu s dalšími specialitami samozřejmě vychutnáte v klidu, kdy také více oceníte moderní a elegantní interiér, který nabízí hostům celou řadu klidných zákoutí (večer tu však bývá plno a je potřeba rezervace). Pokud máte zájem o nezvyklý zážitek, můžete si zamluvit speciální místnost s vinotékou, kde je možné servírovat obědy i večeře pro uzavřenou společnost ve velmi nezvyklém prostředí, kde vám bude dělat společnost sbírka tří tisíc cenných archivních vín.

 

 

DSC 3698Rozhovor s šéfkuchařem Tomášem  Mykytynem

 

Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Osobně bych nikdy nevařil ze surovin, o kterých nejsem stoprocentně přesvědčen, že jsou dobré.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Mám rád českou i zahraniční kuchyni. Když mám možnost, nikdy si nenechám ujít dršťkovou polévku, kachnu se zelím a knedlíkem, kuře na paprice, svíčkovou na smetaně, dobrou pizzu či steak, ale také tlačenku, utopence, dobrou klobásu, rybu a bramborový salátek.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

Rád chodím do Lokálu, kde vím, že vaří dobře a že většinou mají něco z mých oblíbených jídel.

 

 

 

Související