Ekonom v iPadu

Týdeník Ekonom (včetně tohoto článku) si můžete přečíst i na vašem iPadu.

APLIKACI STAHUJTE ZDE.

Nehoda, při níž opilý podnikatel Roman Janoušek 23. března srazil jedenapadesátiletou ženu vietnamské národnosti, mu může vynést až 10 let vězení. Taková je horní sazba u skutků, kvůli nimž je Janoušek momentálně trestně stíhán (těžké ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky). Není ale vyloučeno, že případ bude nakonec překvalifikován, z úmyslného na neúmyslný trestný čin, kde je maximální sazba pět let.

Lobbista by mohl od soudu odejít i s podmínkou, zvláště když poškozená při výslechu na policii nevyloučila, že ji Janoušek srazil nechtěně. "Nejkritičtější bude určit příčinu zranění té paní. Pokud se neprokáže, že tam byl úmysl, je velmi slušná šance, že dostane jen podmínku," odhaduje pražský advokát Tomáš Sokol, expert na trestní právo. Podle něho může být problém Janouškovi dokázat i opilost, když mu nebyla odebrána krev.

Nadstandardní odškodné

Připomeňme, že ke zranění ženy došlo krátce po banální nehodě, při níž Janouškovo porsche zezadu narazilo do ženina volva. Řidička se na nedaleké světelné křižovatce snažila Janouškovi zabránit v odjezdu od nehody. Měla stát vpředu před kapotou, ale ke konfliktu mělo dojít, až když se přesunula na hranici pravého světlometu, kde byla sražena (utrpěla zlomeninu nohy, pěti žeber a krevní výron do mozku). Měsíc byla v nemocnici.

"Ona před policisty řekla: 'Domnívám se, že kdyby mě chtěl přejet, tak mě mohl přejet, když jsem stála uprostřed vozu, když jsem bouchala na kapotu a chtěla jsem, aby vystoupil a řešil se mnou tu nehodu,'" reprodukuje pro Ekonom výpověď ženy její advokát Josef Lžičař, který spolu se svojí klientkou nyní čelí i osočování, že záměrně napomáhají "kmotrovi" Janouškovi uniknout trestu, aby od něho získali maximální odškodné.

Spekuluje se o částkách v řádu desítek milionů, které je Janoušek ochoten zaplatit (on sám prostřednictvím obhájce Víta Širokého vyjádřil připravenost zaplatit "nadstandardní" částku). Lžičař nepopírá, že jeho jediným zájmem je, aby klientka byla řádně finančně odškodněna, včetně stresu a trvalých následků, které patrně bude mít. Zveřejňovat výši odškodného ale nemá v úmyslu.

"O vině rozhoduje jen soud. Vliv poškozeného a jeho zmocněnce v trestním řízení - tak jak je to dnes upraveno - je nesmírně malý, skoro žádný," poukazuje Lžičař na omezené možnosti, které mu zákon dává z hlediska trestání pachatele.

Janoušek získává zastánce

Říká také, že veřejnost byla poněkud mystifikována televizními animacemi, které ukazovaly, jak sražená žena přelétla přes automobil. "Tak se to samozřejmě nemohlo stát," poukazuje Lžičař. Sám je dnes dokonce některými lidmi podezírán, že se s Janouškem osobně zná a jedná v jeho prospěch. "Už jsem to také slyšel. Dostávám různé e-maily tohoto druhu. Mohu vám ale odpřísáhnout, že jsem toho člověka nikdy naživo neviděl, nikdy jsem pro něho nic nedělal ani pro pražský magistrát," brání se nařčení. Nesetkal se prý zatím ani s žádným pokusem o ovlivňování ze strany obhajoby, ačkoli nevylučuje, že by k tomu dojít mohlo i bez jeho vědomí.

Zatím bylo v celé věci vyslechnuto 14 svědků. Klíčový bude ale až plánovaný vyšetřovací pokus na místě činu (termín zatím není znám), kdy dojde ke konfrontaci jednotlivých výpovědí. Značný vliv je přisuzován i znaleckému posudku. Státní zástupkyně Jitka Rybenská zatím trestné činy překvalifikovat nechce, Janouškův advokát je připraven o to požádat sám.

Občas se najde i člověk, který se Janouška veřejně zastane. Třeba Roman Jurečko (ODS), další z vlivných zákulisních hráčů české politiky. "Národu, který dnes nakládá maso na sobotní grilovačku, to asi nikdy nevysvětlíte, ale Janoušek, který byl v době nehody pod obrovským mediálním tlakem, mohl čekat, že nejde o náhodnou kolizi a hrozí mu jisté ne-bezpečí," reagoval na dotaz Jurečko. I on je ale přesvědčen, že za své činy následky nést musí.


 

Více se o Romanu Janouškovi dočtete v novém vydání týdeníku Ekonom, který vyšel ve čtvrtek 17. května, nebo pod odkazem níže:

 

Foto: Profimedia.cz

Související