Nový rok 2009Dobrá zpráva na začátek: Češi ušetří na odvodech. Sazba daně z příjmu u fyzických osob sice zůstává v roce 2009 na patnácti procentech, ale zaměstnanci budou navíc odvádět pouze pojistné na důchodové pojištění ve výši 6,5 procenta.

U osob samostatně výdělečně činných se snižuje sazba pojistného na státní politiku zaměstnanosti z 1,6 procenta na 1,2 procenta. Sazba pojistného na nemocenské pojištění se snižuje z 4,4 na 1,4 procenta. Jaké další legislativní novinky nás v roce 2009 čekají ?

Příspěvek za nepojištěná auta

Od ledna čekají sankce neplatiče povinného ručení. Vlastníci a provozovatelé vozidel, kteří nemají sjednáno pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení), budou muset uhradit zákonný příspěvek do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů - ČKP.

Tento zákonný příspěvek je stanoven denní sazbou podle druhu vozidla vrozpětí 20 až 300 korun za každý den, kdy není sjednáno povinné ručení.

Česká kancelář pojistitelů sdružuje členské pojišťovny, které jí poskytují informace o vozidlech a jejich povinném ručení. Zjistí-li tedy, že provozujete vozidlo bez zákonného pojištění, zašle vám výzvu k uhrazení zákonného příspěvku. Na jeho uhrazení zákon vymezil lhůtu třiceti dnů včetně případných dalších nákladů na jeho vymáhání.

Majitelé a provozovatelé nepojištěného vozidla proto musejí nově počítat také s tím, že když způsobí nepojištěným autem škodu, bude Česká kancelář pojistitelů vymáhat nejen částku vyplacenou poškozenému z Garančního fondu, ale i příspěvek za celé období, kdy vozidlo nebylo pojištěno.

Doklad o pojištění

Naopak dobrou zprávou pro motoristy je, že se nově dočkají zjednodušení při prokazování pojištění z odpovědnosti. Zatím je možné prokazovat existenci pojištění odpovědnosti z provozu vozidla platným dokladem o pojištění nebo zelenou kartou.

Policie ČR při silničních kontrolách velmi často, ač neoprávněně, vyžaduje kromě dokladu o pojištění rovněž předložení dokladu o zaplacení tohoto pojištění.

Od 1. ledna 2009 bude možné existenci povinného ručení prokázat pouze a jedině zelenou kartou. Když zelenou kartu při silniční kontrole nepředložíte, policisté to budou klasifikovat jako přestupek. Mohou vám uložit sankci v rozmezí 1500 až 3000 korun.

Nemocenské pojištění

Firmy budou od 1. ledna 2009 svým nemocným zaměstnancům platit nemocenské dávky. Ovšem jen po dobu prvních čtrnácti dnů pracovní neschopnosti.

Přesněji řečeno půjde o náhradu mzdy ve výši 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu, a to za pracovní dny a v nich za počet hodin, na které byla rozvržena pracovní doba. Náhrada mzdy však bude vyplácena pouze od čtvrtého do patnáctého dne pracovní neschopnosti.

Od patnáctého dne trvání pracovní neschopnosti náleží zaměstnanci nemocenská dávka za kalendářní dny. Tato dávka již ani u firem s 25 a více zaměstnanci nebude vyplácena přímo zaměstnavatelem, ale pouze okresní správou sociálního zabezpečení. Dávky, na které zaměstnancům vznikl nárok v roce 2008 a přecházejí do roku 2009, však budou ještě vyplaceny příslušnými zaměstnavateli, přičemž výše těchto dávek bude vypočtena podle stávajících právních předpisů.
S povinností firem vyplácet za prvních čtrnáct dnů pracovní neschopnosti svým zaměstnancům náhradu mzdy úzce souvisí také jejich oprávnění provádět v tomto období kontrolu nemocných.

Když zaměstnanec poruší režim, firma podá lékaři podnět k přezkoumání rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti zaměstnance. Se zřetelem na závažnost tohoto porušení může být náhrada mzdy snížena nebo neposkytnuta.

Nezávislá povolání

Důchodové pojištění budou muset napříště platit i výtvarníci nebo herci. Od ledna dochází kčástečnému odstranění nerovností vplacení pojistného z příjmů běžných podnikatelů a z příjmů z nezávislých povolání. Doposud, pokud malíř, zpěvák či herec prohlásil, že svou uměleckou činnost nevykonává soustavně, ale pouze nárazově, neměl povinnost platit důchodové pojištění.

To se v současné době týká většiny umělců, kteří nemají stálé angažmá, byť jejich příjmy mohou být nadprůměrné.
Nově však bude přihlášení kdůchodovému pojištění povinné i pro tyto osoby stejně jako pro běžné podnikatele. Nezávislým povoláním však není pouze umělecká činnost, ale také činnost znalců, tlumočníků či profesionálních sportovců.

Tato změna se netýká příjmů z autorských honorářů z příspěvků do médií, které nepřesáhnou celkovou částku sedmi tisíc korun měsíčně od jednoho plátce. Ty jsou rovněž osvobozeny od povinnosti odvádět platby pojistného do systému zdravotního pojištění.

Zelená karta pro cizince

S velkými očekáváními byl spojen projekt takzvaných zelených karet, který od Nového roku zjednoduší podnikatelům zaměstnávání cizinců. Většina firem se ale spíše chystá výrobu omezovat a propouštět, a to v prvé řadě především zahraniční pracovníky. Projekt počítal s tím, že zaměstnavatel nahlásí volné pracovní místo na úřad práce, a pokud toto pracovní místo nebude do 30 dnů obsazeno domácím pracovníkem, pracovníkem z EU či jeho rodinným příslušníkem, bude automaticky zařazeno do evidence volných pracovních míst, která mohou být obsazena držiteli zelených karet.

Evidence bude elektronicky vedena Ministerstvem práce a sociálních věcí a bude veřejně přístupná.

Cizinci by žádosti o vydání zelené karty na konkrétní pozici podávali na zastupitelském úřadě, případně na Ministerstvu vnitra. K této žádosti by museli doložit cestovní doklad, fotografie, doklady o vzdělání a odborné kvalifikaci a na požádání lékařskou zprávu či výpis z rejstříku trestů.

Zastupitelský úřad by provedl se žadatelem pohovor a následně zaslal své stanovisko Ministerstvu vnitra, které bude do 30 dnů rozhodovat o jejím udělení. Zelenou kartu si bude zaměstnanec povinen vyzvednout osobně na Ministerstvu vnitra, a to do tří dnů ode dne vstupu na území Česka.

Hlášení pro vývozce

Dovozce a vývozce čekají nové formuláře a velmi pravděpodobně změna podnikových softwarů. Od 1. ledna 2009 se totiž mění způsob provádění hlášení INTRASTAT. Jinak se bude například určovat hodnota fakturovaného zboží, které budete vykazovat do hlášení. Připravte se také na nový způsob vykazování údajů o dodacích podmínkách.

Povinnost provádět hlášení INTRASTAT má vsoučasné době každá osoba, která odesílá do ostatních členských států EU zboží, jehož hodnota přesahuje čtyři miliony korun, či přijímá zboží v hodnotě přesahující dva miliony korun.

Revoluce teprve přijde

Opravdu zásadních změn vzákonech se dočkáme až příští rok. Poslanecké sněmovně budou pravděpodobně ke schválení předloženy tři klíčové zákony - občanský zákoník, obchodní zákon a zákon o mezinárodním právu soukromém.

Přijetím těchto zákonů dojde k nejvýznamnější změně právních předpisů v oblasti soukromého práva od roku 1990.

Návrhy nového občanského zákoníku i obchodního zákona byly rovněž podrobeny veřejnému připomínkovému řízení, v rámci kterého bylo Ministerstvu spravedlnosti zasláno velmi mnoho připomínek a komentářů nejen od odborné veřejnosti. Proto lze jen s napjetím očekávat zda a v jaké konečné podobě bude rekodifikace soukromého práva přijata.

Alena Říhová,
advokátní kancelář bnt - pravda & partner

Nemocenské dávky

- Za první tři dny nemoci se náhrada od ledna nevyplácí.

- Od čtvrtého do patnáctého dne pracovní neschopnosti vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy ve výši 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu, a to za pracovní dny.

- Od patnáctého dne trvání pracovní neschopnosti náleží zaměstnanci nemocenská dávka za kalendářní dny vyplácená okresní správou sociálního zabezpečení.

- S povinností firmy vyplácet nemocenské dávky úzce souvisí také její oprávnění provádět kontrolu nemocných.

Čtěte více o dalších změnách v roce 2009

300 korun
Až tolik zaplatíte za každý den, kdy není sjednáno povinné ručení.

Související