Kudy tečou miliardy


Kdo nebyl při tom, možná těžko pochopí. Státní agentura a v ní nadšení zaměstnanci, jimž nevadí přijít do práce i v neděli? Zní to jako vtip - a dnes už to také vzbuzuje jen úsměv. Ještě před půl rokem byla ale agentura na podporu podnikání a investic plná mladých lidí, kteří si v CzechInvestu - většinou ve svém prvním zaměstnání po studiích - začali budovat kariéru. Byli to sice úředníci, ale úředníci zvláštního druhu. Díky svým kontaktům s investory i úředníky v Bruselu a kvůli náročným úkolům, které agentura plnila, se považovali za elitu. A ať se to komu líbí či nikoliv, do jisté míry jí i byli.

CzechInvest se během své existence podílel na více než 860 projektech v celkové hodnotě skoro 600 miliard korun. Díky těmto investicím by podle agentury mělo postupně vzniknout téměř 175 tisíc přímých pracovních míst.

Většina projektů, které prošly CzechInvestem, dostala od vlády pobídky - bez rozdílu, zda šlo o české či zahraniční subjekty. Celkový objem přislíbených pobídek se dá vyčíslit v desítkách miliard korun.

ŽÁDNÉ DĚTI! Přestože měla tato příspěvková organizace Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), která vznikla přesně před patnácti lety, za sebou řadu úspěchů a dobré renomé v celé Evropě, ministrovi průmyslu Martinu Římanovi se to nelíbilo. Žádnou mateřskou školku, říkal. Žádnou megaagenturu. Nic takového. Odvolal na jaře ředitele a nastolil nového, který výměnu všech dalších manažerů v CzechInvestu dokončil. Po nich odešly další desítky lidí.

Současný generální ředitel CzechInvestu Roman Čermák, který měl odvahu přijmout nabídku ministra průmyslu a nastoupit letos v dubnu do čela agentury, říká, že většina lidí, kteří odešli před půl rokem, by stejně odešla. Má pravdu. Asi žádný z mladých manažerů neměl v úmyslu vytrvat ve státní správě do středního věku. Věděli, že praxe z CzechInvestu jim jednou otevře dveře k lépe placeným pozicím. Také žádný z nich po odchodu neskončil na podpoře. Někdejší šéf Tomáš Hruda dnes pracuje pro největší rakouskou privátní banku Constantia Privatbank, bývalý výkonný ředitel Jakub Mikulášek našel zaměstnání u jedné z nejvýznamnějších stavebních společností Hochtief. René Samek, dříve ředitel divize investic a aplikovaného výzkumu, je manažerem pro strategii v americké firmě AIG/Lincoln a tak by se dalo pokračovat.

CzechInvest se sice zapsal v minulosti do povědomí hlavně jako "ten, kdo rozděluje pobídky (zahraničním) investorům", nicméně hlavní obava, která se v dubnu nad torzem agentury vznášela, mířila k miliardám ze strukturálních fondů EU, které by měl CzechInvest administrovat.

Z Operačního programu Průmysl a podnikání, který byl k dispozici na léta 2004-2006 a který ještě do konce příštího roku dobíhá, bylo dosud vyplaceno na projekty skoro 2,5 miliardy korun. Na nový program na roky 2007-2013 Podnikání a inovace jsou vyčleněny z fondů EU tři miliardy euro, po započtení národního spolufinancování jde o 100 miliard korun.

TO ZVLÁDNEME... Ředitel Roman Čermák tvrdí, že dnes už je situace v agentuře stabilizovaná a žádné procesy nejsou ohroženy (viz rozhovor na str. 48). A to ani v případě, že CzechInvestu nakonec připadne starost s operačním programem z resortu ministerstva školství, pro který se vžila zkratka VaVpI - Výzkum a vývoj pro inovace (viz str. 34). To by zřejmě znamenalo navýšení stavu o pár desítek lidí, ale jak říká Čermák, struktura agentury je nastavena tak, že stačí jen dodat do příslušných odborů lidi, v organizaci se nic měnit nemusí. Zatím je v příslušné divizi v centrále na fondy okolo 70 lidí, dalších asi 40 se zabývá stejnou agendou v regionálních kancelářích.

Roman Čermák ve vedení agentury vyměnil mladé lidi za starší a aby je v agentuře udržel, změnil systém odměňování a využil možnosti dát těm, kdo nebydlí v Praze, příspěvek na bydlení. Vedoucí pracovníci podle něho mají nárok na 30 tisíc měsíčně, ostatní na deset, a to po dobu čtyř let.

Čermák říká, že teď je lidí na evropské fondy v agentuře akorát, nicméně přiznává, že CzechInvest pár náročných měsíců čeká. V roce 2008 se totiž sejdou programy dvou období: ještě budou dobíhat projekty čerpající prostředky z finančního období 2004-2006 a už budou i nové.

...NEBO OUTSOURCUJEME. Přestože se vedení MPO i CzechInvestu tváří sebevědomě, otevřelo si ještě zadní vrátka. Na části činností, které souvisejí se zpracováváním agendy, by se měla podílet speciálně najatá externí firma. MPO vypsalo výběrové řízení na subjekt, který má kontrolovat kvalitu a úplnost žádostí o platby z evropských fondů. Podle informací Ekonoma výběrové řízení nemá zatím vítěze (podle zdrojů blízkých MPO by to ale mohla být poradenská firma PricewaterhouseCoopers, která už spolupracovala s Ministerstvem pro místní rozvoj).

Zprávy z různých míst se rozcházejí, pokud jde o období, po které by se měla externí pomoc využívat. Generální ředitel CzechInvestu Ekonomu řekl, že by šlo jen o rok 2008, kdy se sejde nejvíc práce. Podle jiných zdrojů má být využito outsourcingu i v dalších letech, a to pro programy z nového období. A možná i na širší objem činnosti, než bylo uvedeno.

K 1. říjnu se rozšířila činnost Čermákova úřadu ještě o dvě nové agendy. Z České energetické agentury přešel na CzechInvest program Eko-energie a z agentury na podporu obchodu CzechTrade program Marketing. To souvisí se snahou centralizovat pod společnou hlavičku aspoň programy jednoho resortu. Ani tento přesun by neměl být podle Čermáka problém; společně s programem přišlo i několik nových lidí.

Vietnam? Indie? Rusko? Ačkoliv se o tom už tolik nemluví, je CzechInvest stále i agenturou na podporu investic. O jejich lákání, jednání s investory a tzv. "after care" se stará stejný počet lidí jako o operační programy. Kromě toho má CzechInvest zahraniční zastoupení v Americe, Velké Británii, Německu, Belgii, Francii, Hongkongu a Japonsku. V USA měla agentura zastoupení dvě, ale před nedávnem se rozhodla jedno (Silicon Valley) zavřít. Naopak se vedou diskuse o tom, zda by nebylo dobré poslat lidi také do Indie, Vietnamu či Ruska.

K úvaze vedl CzechInvest zřejmě fakt, že v těchto teritoriích má kanceláře agentura na podporu obchodu CzechTrade, s níž se bude v zahraničí spojovat pod jednu střechu. Dojde k tomu k 1. lednu 2008 ve všech zemích, kde to jde. "Kanceláře v zahraničí se stanou atraktivnějšími, protože budou poskytovat služby na jednom místě," vysvětluje Čermák a dodává, že v některých funkcích budou lidé zastupitelní. Zejména se ale ušetří.

V Indii, Vietnamu a Rusku již CzechTrade je, ale CzechInvest ne. "Uvažovali jsme nad Indií, odkud by mohly přijít investice softwarových firem, ale nakonec jsme se rozhodli, že bude lepší udělat tam road show," řekl Ekonomu Roman Čermák. K podobnému závěru dospěl CzechInvest i v souvislosti s Ruskem a Vietnamem.

Není ještě zcela jasné, jak to bude v Číně. V úvahu přicházejí dvě možnosti: buď se přestěhuje do Chengdu či do Šanghaje (v obou místech má CzechTrade kancelář) člověk z Hongkongu, kde se zastoupení zavře, nebo bude prostě Čína navíc. Rozhodnutí musí padnout v nejbližších dnech.

Čermák nevylučuje ani to, že by se časem otevřelo znovu druhé zastoupení v USA. Nepotvrdil ale, že by to mělo být v Los Angeles, jak se říká mimo CzechInvest.

Jistota s otazníkem. Z odpovědí Ekonomem oslovených zástupců významných organizací vyplynulo, že nezastupitelnou roli, kterou CzechInvest v české ekonomice sehrál, nikdo nezpochybňuje. Co se budoucnosti týká, názory se ale rozcházejí. Víceméně jisté je, že do roku 2013 (plus 3 roky na dokončení) bude plnit agentura úkoly související s přílivem peněz z Bruselu.

Martin Slabý, předseda Sdružení pro zahraniční investice (AFI), říká: "CzechInvest by měl zůstat silný a viditelný. Aby takový byl, musí stát na dvou nohách: jednou je tradiční podpora a prosazování zájmů velkých investorů, druhou zprostředkování strukturálních fondů zejména pro malé a střední podniky." Podobný názor má i Jan A. Havelka, jeden z otců CzechInvestu, jeho první ředitel (1993-1999) a dnes konzultant v oblasti investic. Skutečnost, že CzechInvest získal do portfolia agendu strukturálních fondů, mu ale nepřipadá šťastná. "Tím se dostal do hledáčku politických stran, a proto také došlo v CzechInvestu k oněm dramatickým událostem letos na jaře," říká Havelka. Mimo jiné také varuje před nápady organizačně slučovat agenturu s CzechTrade: "Mohou spolupracovat, ale jejich náplň je zcela odlišná."

Prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek doporučuje přehodnotit okruh činností, kterým se agentura věnuje. "V dalším období by se měla více zaměřovat na podporu tuzemských podniků a především na strukturální fondy. Administrace prostředků z EU by měla být v budoucích letech klíčová," myslí si Drábek. Změny by uvítal i generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška - ale jiné než Drábek. Podle Lišky by se měl CzechInvest nyní soustředit na přísun hi-tech investic: "Měl by se zaměřit na lákání konstrukčních a vývojových center velkých nadnárodních společností a center strategických služeb."

"Podpora podnikání by měla být hlavní rolí agentury a podpora zahraničních investic by se měla soustředit na lákání nových inovačních technologií, jejichž nositeli jsou často malé a střední podniky," říká Radomil Novák, donedávna ředitel kanceláře CzechInvestu v Silicon Valley. Jeho bývalý kolega z ústředí v Praze, René Samek, vidí ještě další role CzechInvestu. Vysvětluje: "V budoucnu by měl mít trojí poslání. Stále by měl lákat vyspělé investice, zejména do hi-tech a do výzkumu a vývoje. Dále by měl stimulovat - zejména skrze evropské peníze - firmy, které už v ČR jsou, aby více modernizovaly a aby vznikaly klastry. A konečně by měl být CzechInvest místem, které zprostředkovává zpětnou vazbu pro vládu, aby věděla, kde podnikatele tlačí bota."

Weston Stacey, výkonný ředitel Americké obchodní komory v Praze, která zastřešuje desítky nejen amerických firem, připisuje agentuře velké zásluhy v kultivaci prostředí. Pro budoucnost ale podle něho není nejdůležitější, zda bude CzechInvest zachován. "Klíčovou otázkou je, zda by měla vláda hrát vedoucí úlohu v nasměrování budoucí ekonomiky. A myslím si, že odpověď je zcela jasně ano," tvrdí Stacey.

Technologická agentura: možná. Přes značné zájmy CzechInvestu v oblasti strukturálních fondů a přes obavy ministra průmyslu Martina Římana z přílišného bobtnání agentury se dnes i na vládní úrovni mluví o tom, že by se pravomoci organizace mohly ještě rozšířit. Jak řekl Ekonomu Martin Jahn, někdejší šéf CzechInvestu (1999-2004), později místopředseda vlády a dnes člen představenstva Škody Auto a také člen Rady vlády pro výzkum a vývoj (RVVV), takové myšlenky se na Radě objevily. Návrh na přetvoření do tzv. technologické agentury není podle něho nijak scestný. "V jedné organizaci by se spojila podpora malého a středního podnikání, investic i přenos technologií, výzkumu a vývoje. Tyto podpory se dnes překrývají, přitom by bylo možné využít synergií. Bylo by to také přehlednější a jednodušší pro žadatele o podporu," říká Jahn a uvádí jako příklad renomovanou finskou technologickou agenturu, která už funguje řadu let jako prostředník mezi akademickou sférou a firmami.

"Takové soustředění podpor pod jednou střechou," dodává Martin Jahn, "by navíc umožňovalo pružně přecházet od větší podpory jednoho sektoru k jinému, podle aktuální potřeby." Podpora exportu by ale podle něho měla zůstat zvlášť.

RVVV si uvědomuje nejen to, že by taková agentura byla potřebná, ale i fakt, že právě CzechInvest je dnes na takovou roli nejlépe připravený - část z toho už dělá, má zkušenosti s jednáním s EU. Budovat zbrusu novou instituci by bylo zbytečně nákladné. Nevýhodou by podle Jahna mohla být nakonec velikost organizace, kterou by bylo obtížné řídit. "Na světě jsou ale samozřejmě i jiné modely," uzavírá Jahn.

Právě zcela jiný pohled na budoucnost CzechInvestu má Říman. Ten stále ještě neopustil vizi úplného spojení s CzechTrade. "Z CzechInvestu by se měla v budoucnu odloučit agentura, která se bude specializovat pouze na evropské fondy. Ostatní agendy související s investicemi by se měly sloučit s agendami CzechTrade, čímž by vznikla jediná agentura, která by se starala o propagaci investičních příležitostí v ČR a zároveň o informování tuzemských firem o exportních a investičních příležitostech ve světě."

Zastánců takového stanoviska dnes není mnoho, ale co naplat, ministr hraje vyšší kartou. Pochvalu by sklidil možná u zástupců projektu e-stat, který mj. bojuje proti zbytečné byrokracii. Například Edvard Kožušník, vedoucí projektu, říká: "Stát by se měl zamyslet, zda efektivita téměř desítky agentur je optimální. My jsme již přede dvěma lety navrhovali sloučení agentur působících v zahraničí do jedné instituce. Římanovo rozhodnutí, slučující dvě z nich, je krok správným směrem."

LIBUŠE BAUTZOVÁ


Posiluje konkurenceschopnost

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je státní příspěvková organizace podřízená Ministerstvu průmyslu a obchodu, jejím cílem je posilovat konkurenceschopnost české ekonomiky především prostřednictvím různých podpor. Má 13 regionálních kanceláří a devět zahraničních zastoupení.

Hlavní služby:

informace o možnostech podpory pro malé a střední podnikatele

implementace dotačních programů financovaných EU a státem

formální poradenství k projektům

správa databáze podnikatelských nemovitostí

podpora subdodavatelů - správa databáze českých dodavatelských firem

pomoc při realizaci investičních projektů

zprostředkování státní investiční podpory

after care - služby pro zahraniční investory, kteří již působí v České republice, podpora při reinvesticích


15 let CzechInvestu

1992 (1. listopad) - Založení agentury - tehdy ještě pod názvem ČAZI, Česká agentura pro zahraniční investice; název CzechInvest se začal používat až v březnu 1993

1993 (duben) - Generálním ředitelem jmenován Jan A. Havelka

1993 (září) - Oznámení prvního projektu na zelené louce - firma Canstar ve Žďáru nad Sázavou

1994 (prosinec) - Otevřeno první zahraniční zastoupení - v Londýně

1996 (leden) - Oznámena dosud největší japonská investice v ČR - Matsushita Electric Industrial v Plzni

1998 (duben) - Schváleno usnesení vlády, podle kterého lze udělovat investiční pobídky

1998 - První čeká firma dostala investiční pobídku - Pegas ve Znojmě

1999 (listopad) - Generálním ředitelem jmenován Martin Jahn

2000 (květen) - Vstoupil v účinnost zákon o investičních pobídkách

2000 (červen) - CzechInvest dostal ocenění Nejlepší investiční agentura v Evropě

2001 (prosinec) - Oznámena do té doby největší investice v dějinách CzechInvestu - TPCA v Kolíně

2002 (červen) - Schválení programů na podporu projektů v oblasti strategických služeb a technologických center

2004 (leden) - CzechInvest se sloučil s Agenturou pro rozvoj podnikání a Agenturou pro rozvoj průmyslu CzechIndustry. CzechInvest je nadále Agentura na podporu podnikání a investic, bude mít na starosti i peníze z evropských fondů

2004 (říjen) - Radomil Novák se stává novým generálním ředitelem agentury

2005 (říjen) - Nováka střídá v čele agentury Tomáš Hruda

2006 (květen) - V Koreji podepsána dohoda o velké investici Hyundai v Nošovicích

2007 (březen) - Ministr Říman odvolal Tomáše Hrudu, má vážné výhrady k práci CzechInvestu

2007 (duben) - Novým ředitelem se stává Roman Čermák

Související