Po CS fondech dochází i na Trend


Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. S trochou ironie lze první část tohoto přísloví bez uzardění vztáhnout i na českou policii a také na soudy. Ty mají v těchto dnech obnovit jednání o možném tunelu v Investičním fondu Trend. Jedenáct osob v čele s tehdejším šéfem IF Trend Miroslavem Hálkem (na snímku) čelí obvinění, že nezákonně převedli majetek fondu na kyperskou firmu Forminster Enterprises Ltd. Významnou část těchto aktiv tvoří 56 % akcií společnosti Kotva. Od údajného deliktu přitom uplynulo - hlavně díky pomalému vyšetřování - téměř devět let.

Dění v Trendu je přitom námětem na detektivku, v našich poměrech ostatně nikoliv neobvyklým. Zdlouhavé vyšetřování kauzy provázela řada nejasností, včetně sebevraždy jednoho z vyšetřovatelů. Fond je od ledna 2000 v konkurzu, který byl ovšem podle některých drobných akcionářů zinscenován. Zmíněné akcie Kotvy jsou delší dobu zablokovány soudem. Mohlo by se tedy zdát, že Trendu nic nehrozí. Kdyby ovšem nebyl, navzdory řadě nejasností a chystanému soudu, v loňském roce obchodní dům Kotva prodán zhruba za 1,5 miliardy korun irské společnosti Markland, což logicky vyvolává řadu otázek. Podle vedení Kotvy, přejmenované na K-T-V Invest, je ale vše v pořádku. Vnese do této letité kauzy světlo soud?

Snad vynese svůj ortel v kratší době, než tomu bylo v případě mediálně neméně známých CS fondů. Tam totiž Vrchní soud původní rozsudek zrušil a kauzu vrátil zpět k došetření. Koncem minulého roku pak vynesl Městský soud v Praze v této záležitosti již druhý, zatím nepravomocný, rozsudek. Během jednání ovšem zazněly pochybnosti, zda na lavici obžalovaných ještě někdo nechybí. Řada odsouzených se navíc logicky odvolala. Odvolací soud patrně neproběhne dříve než za rok. Nevrátí kauzu znovu k došetření?

Pokud dá státní zástupce Jaromír Jindřich za pravdu policii a podá obžalobu na Viktora Koženého a Borise Vostrého, začnou se soudy konečně zabývat i neméně proslulým případem Harvardského průmys-lového holdingu v likvidaci, jehož majetek byl údajně rovněž protiprávně vyveden do zahraničí. Kdyby Koženého Bahamy do ČR nevydaly, může být, stejně jako Vostrý, žijící ve středoamerické Belize, souzen v nepřítomnosti.

Soudy podobně jako policie často kritizované za pomalý postup, který již stál Česko díky žalobám u Mezinárodního soudu pro lidská práva nemalé peníze, mají v těchto případech jedinečnou příležitost, jak se v očích veřejnosti rehabilitovat. Snad tuto šanci beze zbytku využijí.

Související