reklama
reklama

Šárka Litvinová

spolumajitelka společnosti Asiana

spolumajitelka společnosti Asiana

Odpovědi respondenta

5. 5. 2023
Zklamala vás v něčem současná vláda? Co byste jí vytknul/vytknula? Volil/volila jste některou ze stávajících vládních stran? Hodláte ji volit i v příštích volbách?
Každá vláda v něčem zklame. Vytýkám současné vládě málo odvahy, váhavost a nesrozumitelnost.

Ano, jednu z pěti stran.

Je brzy na rozhodování.
16. 9. 2022
Jakému imagi se podle vás těší mezi českými podnikateli a manažery svěřenské fondy? Dokážete si představit, že byste i vy založil(a) svěřenský fond k ochraně rodinného majetku či mezigeneračnímu předání vaší společnosti?
Mám za to, že svěřenecké fondy jsou určeny pro správu velkých a složitě segmentovaných majetků, které tímto způsobem mohou být zároveň anonymizovány. Správa fondů je značně nákladná záležitost, proto majetky musejí být dostatečně výnosné.
V případě naší rodinné firmy, na jejímž chodu se podílejí téměř všichni rodinní příslušníci a na jejíž majetky dohlédneme prostým okem, svěřenecký fond by byl přílišným luxusem.
22. 6. 2022
Máte naplánovanou dovolenou? Dokážete se na ní zcela odříznout od práce a máte tip, jak toho docílit?
Nezazlívám vám vaši otázku. Ptáte se jako ti, kteří nemají odpovědnost za provoz firmy a za své zaměstnance. Tedy, chvíli na dovolenou plánuji, ale odříznout se tak, jak si to možná představujete, nelze. "Práce" a "soukromí" jsou propojené. V práci jsem 24 hodin denně a v soukromí jsem také 24 hodin denně. Zkuste to oddělit. Neodděluji a obojí mi dělá radost a někdy starost. Je to návod? ....
24. 2. 2022
Jakým způsobem se vašeho byznysu dotkne invaze Ruska na Ukrajinu? Jak dlouhodobé následky pro vaši společnost to může mít?
Pohyb osob v globálním prostoru může být opět ohrožen a to se dotkne celého našeho byznysu. Jak dlouho to bude trvat, jaké to bude mít dopady na Evropu a na svět, si netroufám odhadnout.
18. 11. 2021
ČNB již dvakrát radikálně zvýšila základní úrokovou sazbu. Jak moc vaši firmu zasáhne zdražování úvěrů?
Společnost ASIANA/Letuška.cz své potřeby a svůj rozvoj financuje převážně z vlastních zdrojů, a to nehledě na nepříznivou situaci v cestovním ruchu. Zvyšování úrokové sazby ale ovlivní hospodaření našich zaměstnanců, kteří jsou ve své většině ve věku, kdy si pořizují hypotéky na bydlení. Na firmu bude mít tato skutečnost druhotný dopad v podobě tlaku dalšího tlaku na zvyšování mezd.
20. 10. 2021
Jaká konkrétní opatření máte v podniku připravená pro eventuální další vlnu covidu-19?
Asiana/letuška.cz disponuje prostornými kancelářemi, v nichž pracovníci mohou dodržovat bezpečné vzdálenosti mezi sebou. Velkou část provozu zajišťujeme stále ze vzdáleného připojení. Samotný provoz firmy není pro šíření nemoci rizikový. Neovlivníme ale pohyb pracovníků v jiném prostředí - v hromadné dopravě, pří nákupech, v rodině....

Technologicky jsme k uzavírkám připraveni.
14. 10. 2021
Jak se vás osobně, či vašeho podniku dotkne zvýšení cen energií?Co to podle vás bude znamenat pro český byznys?
Energie nejsou největšími nákladovými položkami v provozu společnosti ASIANA/Letuška.cz. S ohledem na fakt, že se teprve začínáme zotavovat ze zásahu, který nám, cestovní agentuře, způsobila pandemie, tak každé zvýšení nákladů na provoz pro nás bude mít nepříznivé následky.
Skokové zvýšení cen energií se projeví postupně a se zpožděním a bude mít velmi nepříznivý dopad na český byznys.
6. 10. 2021
Jak jste spokojeni s výsledkem voleb? Na jaké priority by se měla příští vláda soustředit, aby se v Česku žilo a podnikalo lépe?
S výsledky voleb jsem spokojená a věřím, že nová vláda s důvěrou se pustí do práce co nejdříve.
Měla by se soustředit na stanovení strategických priorit s výhledem na desítky let dopředu (energetika, ochrana půdního fondu, bezpečnost....vztah k EU). S ohledem na ně řešit současné problémy. Konsolidovat pracovní trh, odstranit mzdovou nerovnost mezi státním a soukromým sektorem. Liberalizovat zákoník práce. Nebát se nepopulárních kroků, pokud nás povedou k prosperitě.
20. 7. 2021
Jak investujete, podle čeho si vybíráte aktiva, do nichž ukládáte volné peníze, a do čeho jste investovali v poslední době?
Všechny termíny, které používáte - investice, aktiva, peníze... se míjejí s tím, co považuji za důležité. Jestli "investice" znamená podpora něčeho, co dává smysl, pak podporuji lidi ukotvené, tvořivé a sebevědomé. Dělám to soustavně.
26. 2. 2021
Covid už je v Evropě téměř rok. Jak se během té doby vyvíjely investice do rozvoje vaší firmy? Utlumili jste je, nebo v některé oblasti i navýšili? Jaké investice plánujete pro letošní rok?
Nehledě na to, že naše hlavní činnost související s pohybem osob bez ohledu na hranice a vzdálenosti byla rok trvající pandemií téměř rozmetána, investujeme do firemní infrastruktury a do nových aplikací v řádech vyšších desítek milionů. Ekonomicky stabilní firemní zázemí nám umožňuje překlenout toto období a soustředit se na budoucnost.
reklama