reklama
reklama

Arthur Braun

advokát a managing partner v bpv Braun Partners

Odpovědi respondenta

25. 5. 2023
Trávíte dovolenou v poslední době aktivněji než v minulosti (sport, loď, karavan, poznávání nových lokalit, gastrozážitky, atd.)? Případně proč ano / proč ne a jak konkrétně dovolenou trávíte?
K mému překvapení jsem si před několika týdny uvědomil, že jsem na dovolenou už více než 4 roky neletěl. A nejen v době Covidu jsem začal více oceňovat flexibilitu užívání auta. Snižuji si tak i vlastní uhlíkovou stopu. Navíc jsem zjistil, že ve střední a jižní Evropě je tolik zajímavých a pohodových oblastí, že už nemám potřebu vyhledávat “umělé světy” například v Dubaji. Ale každému podle jeho vkusu.
5. 5. 2023
Zklamala vás v něčem současná vláda? Co byste jí vytknul/vytknula? Volil/volila jste některou ze stávajících vládních stran? Hodláte ji volit i v příštích volbách?
Zahraniční politika je sice dobrá, ale stále nevidím přísnou úspornou politiku.
Např. navýšení minimální daně na příjem do 2 Mio CZK podpoří Švarc systém. EET přece fungovalo, v restauracích se kradlo méně, stát vydělal více, navíc funguje i jinde ve světě. Pokud by se k tomu snížila i loterijní daň, byl bych velice zklamán.
Ale nedovedu si představit jinou vládu, jen doufám, že současná vláda využije své historické příležitosti a konečně provede hospodářskou politiku orientovanou na budoucnost.
17. 1. 2023
Jak podle Vás může nový prezident pomoci české ekonomice a českému byznysu? Který z dvojice kandidátů tuto představu naplňuje lépe?
Prezident by neměl aktivně dělat byznys nebo se prezentovat jako největší odborník na ekonomii, tak jako dva předchůdci. Měl by hlavně spojovat lidi. Tento stát potřebuje hlavně člověka, který respektuje ústavu, ctí zákony a zásady slušného chování. Volba je tedy jasná.
22. 6. 2022
Máte naplánovanou dovolenou? Dokážete se na ní zcela odříznout od práce a máte tip, jak toho docílit?
Ano. Snažím se předat své kauzy předem (na kterých stejně málokdy pracujeme sami), ale nedělám si dlouhé mema s telefonními čísly do hotelu jako před 25 lety. Nicméně i na dovolené denně ráno nebo večer kontroluji e-maily, ale nepřijímám hovory. Není to úplný digitální detox, ale je to přijatelné i pro mou rodinu. A děti už stejně bez telefonu a internetu nevydrží...
24. 2. 2022
Jakým způsobem se vašeho byznysu dotkne invaze Ruska na Ukrajinu? Jak dlouhodobé následky pro vaši společnost to může mít?
Pandemie covid-19 a invaze na Ukrajinu znamenají, že globalizace se vrátí o desítky let zpět. Západní ekonomika (a to včetně České republiky) se stane opět více regionální; průmysl, energetika a suroviny získají na významu.
Najednou bude v naší společnosti opět hrát větší roli strategické a vojenské myšlení a my se budeme muset ještě více zaměřit na krátkodobé a střednědobé krizové řízení. Krize znamená, že v příštích několika letech ztratí na významu mnoho měkkých a dlouhodobých témat, jako je ochrana klimatu, ekologie, sociální otázky.
6. 10. 2021
Jak jste spokojeni s výsledkem voleb? Na jaké priority by se měla příští vláda soustředit, aby se v Česku žilo a podnikalo lépe?
Doufám, že výsledek (nejvíce hlasů pro Spolu a jasná většina ve Sněmovně) ukončí plány táhnout mezidobí o další rok a půl.
Přeji si, aby nová vláda hrála aktivní roli v EU a využila české předsednictví v Radě EU příští rok ke koherentní a racionální politice směřované na budoucí roli EU ve světě, místo pasivně-agresivní role vzpurného dítěte jakou se prezentuje v současnosti polská a maďarská vláda.
20. 7. 2021
Jak investujete, podle čeho si vybíráte aktiva, do nichž ukládáte volné peníze, a do čeho jste investovali v poslední době?
Nejlepší investice je stále do vlastní firmy a rodinu. Jinak je dobré diverzifikovat - ať už co se oblastí nebo regionu týče.
22. 4. 2021
Byli byste pro to, aby všichni podnikatelé včetně živnostníků museli povinně mít datovou schránku? Je vhodné, aby jim stát tento způsob komunikace nařizoval zákonem?
Stejně, jako je povinnost podat daňové přiznání, by měla být povinnost podnikatele umožnit doručení dokumentů. Urychlilo by to mnohé. Jestli je vedlejším efektem redukce počtu prázdných živnostenských listů, tím lépe
26. 2. 2021
Covid už je v Evropě téměř rok. Jak se během té doby vyvíjely investice do rozvoje vaší firmy? Utlumili jste je, nebo v některé oblasti i navýšili? Jaké investice plánujete pro letošní rok?
Asi jako většina firem jsme více investovali do IT. Dané období home office kvalitní home office strukturu, videoconferencing a zabezpečení dat prostě vyžaduje.
Naopak náklady za marketing, konference, za cesty za klienty a různá externí školení klesaly - nebyly příležitosti.
25. 11. 2020
Pandemie ovlivnila způsoby, jak budou podniky děkovat svým zaměstnancům za práci v uplynulém roce. Jak letos řeší vánoční dárky a večírky vaše firma? Jak bude lidem dárky doručovat, pracují-li z domova?
Ježíšek na nás letos nezapomněl, a navzdory všem covid19 omezením se na něj u nás vztahují jisté výjimky, proto by nám měl dárky doručit na naše pracovní stoly už na Vánoce. Kdy si jej kdo vybere bude záležet už na dotyčném.
Letos jsme se, asi jako většina firem, rozhodli posunout vánoční večírek na bezpečnější dobu, kdy se všichni budeme moci společně vidět jinde než v kanceláři nebo na obrazovce počítače. Po celém 2020 si to jistě zasloužíme
reklama