- obchodní společnosti se chovají netransparentně
- více než polovina českých akciovek využívá anonymních akcií na majitele
- komunikaci s úřady považuje drtivá většina podnikatelů za zbytečně byrokratickou.

Korupce je opakovaně označována za jednu z největších překážek podnikání v České republice. Tento problém se sice týká především veřejných zakázek, dotací a dalších situací, kdy podnikatelé vstupují do přímého vztahu se státní správou. Nevyhýbá se však ani ryze soukromým vztahům. Menší část podnikatelského sektoru se dokonce na korupčních schématech přímo živí, snaží se infiltrovat do politických struktur a zde prosazovat své zájmy. Většině byznysmenů tento stav vadí, přesto zůstávají pasivní. Případy aktivního protikorupčního postoje a snahy o systémové změny jsou zatím spíše ojedinělé.

Stěhování za anonymitou

Všechny obchodní společnosti mají povinnost sestavovat a zveřejňovat účetní závěrku. V praxi však není celá řada důležitých informací o jednotlivých podnicích zveřejňována, což je částečně způsobeno mezerami v legislativě a částečně porušováním zákonů. Povinnost zveřejňovat účetní závěrku nebyla až donedávna v praxi příliš vymáhána ani ze strany rejstříkových soudů a finančních úřadů.

Jedná se o závažný problém, což ukazuje mimo jiné i nedávno medializovaný případ předsedy poslaneckého klubu největší vládní strany ODS Zbyňka Stanjury, jehož rodinná firma 15 let nezveřejňovala účetní závěrku. Firma Eskon přitom pracuje pro některé z velkých českých podniků, a navíc obchodovala s městem Opavou v době, kdy byl Stanjura jejím primátorem. Podle České kapitálové agentury má 51 procent českých akciových společností listinné akcie na majitele, 40 procent používá listinné akcie na jméno a více než 11 400 firem působících v České republice (3,36 procenta) má vlastníky z destinací považovaných za daňové ráje.

Netransparentní vlastnické struktury a nezveřejňování informací o vnitřním chodu společností přitom mají zásadní dopad na oblast veřejných zakázek, mimo jiné proto, že nelze zamezit střetům zájmů.

Jak se chovat eticky

Co se týče trestných činů úplatkářství, byla trestní odpovědnost rozšířena na podnikatelskou sféru v lednu 2010, kdy byl přijat nový trestní zákoník.

V České republice není v platnosti žádný předpis, který by ochraňoval oznamovatele a upravoval takzvaný whistleblowing (situaci, kdy zaměstnanec upozorní například policii na nezákonné či neetické praktiky svého zaměstnavatele).

Třebaže mnohé společnosti mají vlastní kodexy etického chování, praktický důraz na integritu podniků a zaměstnanců je stále spíše marginální a korupce a neetické chování jsou v České republice i v podnikatelské sféře časté. V ukazateli "etické chování firem" v žebříčku Světového ekonomického fóra obsadila Česká republika až 90. místo ze 139 zemí.

Velmi rozšířená je korupce ve zdravotnictví, z hlediska integrity podnikatelského sektoru jsou ale největším problémem veřejné zakázky. V mnoha případech není bez úplatku možné zakázky získat, což se týká zejména stavebnictví.

Podle odhadu Luboše Drobíka, který se snaží podnítit k protikorupční aktivitě členy sdružení Prague Business Club, prozatím většina podnikatelů boj proti korupci nevzala za svůj a situaci ve společnosti se aktivně řešit nesnaží, protože se primárně starají o rozvoj vlastních firem. Někteří podnikatelé se však již angažují přímo ve vlastních projektech nebo konkrétních kauzách.

Týdeník Ekonom ve spolupráci s Transparency International exkluzivně přináší shrnutí stavu všech základních pilířů, na nichž stojí národní integrita České republiky.
(Redakčně kráceno, titulky a mezititulky redakční.)

Role v systému: míra, jakou daná instituce přispívá k celkové (protikorupční) funkci systému

Vnitřní správa: jak zajišťuje své řízení a nakolik je řádné, průhledné a odpovědné fungování dané instituce

Potenciál: jaké má daná instituce k dispozici zdroje k zajištění svých funkcí a jaká je její nezávislost

Číslo vyjadřuje na kolik procent se daná instituce blíží 100% ideálu

Velmi rozšířená je korupce ve zdravotnictví, ale největším problémem jsou veřejné zakázky.

Většina podnikatelů si boj proti korupci nevzala za svůj.

Luboš Drobík
prezident Prague Business Club

Související