- NKÚ má odvahu kontrolovat a veřejně kritizovat neefektivní hospodaření i v politicky citlivých případech
- důvěryhodnost úřadu snižuje časté angažmá vysloužilých politiků včetně nynějšího předsedy Františka Dohnala.

Nejvyšší kontrolní úřad má dostatek pravomocí, prostředků i personálu k tomu, aby kontroloval nakládání s penězi státu. Důvěra v úřad ovšem v posledních letech klesá kvůli spekulacím o jeho vlastním špatném hospodaření i kvůli neochotě prezidenta NKÚ podrobit svůj úřad kontrole.

I když NKÚ dává zbytku státní správy celou řadu podnětů k vylepšení nežádoucího stavu včetně návrhů na změnu legislativy, nemá dostatečnou pravomoc a ani neformální autoritu na to, aby hnal k odpovědnosti viníky zjištěných pochybení. V posledních letech také převažují politické nominace na uvolněná místa ve vedení NKÚ. Ostatně i současný viceprezident NKÚ František Dohnal, který do funkce nastoupil v roce 2008, je bývalým hejtmanem za KDU-ČSL.

Jedno oznámení za dva roky

NKÚ však vystupuje poměrně nezávisle. Doložit to lze například na citlivých kontrolních akcích, které úřad provádí, kupříkladu na kontrole hospodaření státního podniku Lesy České republiky nebo kontrole financí určených na odstraňování starých ekologických zátěží. NKÚ však nemůže svojí kontrolou pokrýt veškeré hospodaření státu. Roční objem prověřených peněz a majetku se pohybuje okolo 10 procent celkových výdajů státního rozpočtu (125 miliard korun v roce 2010). V této částce však nejsou zahrnuty kontroly typu finanční audit, jimiž úřad prověřuje spolehlivost závěrečných účtů vybraných kapitol státního rozpočtu. Kapitol je zhruba 40 a snahou NKÚ je pravidelně prověřovat ty, které hospodaří s největším objemem prostředků, a zbývající kontrolovat s periodicitou několika let.

Další položkou, kterou se NKÚ snaží postupně pokrýt, jsou jednotlivé dotační tituly z prostředků Evropské unie. Kontrolní závěry obsahují celou řadu zjištění, kdy zjevně došlo k protiprávnímu jednání, přičemž za něj zpravidla odpovídají konkrétní osoby. Úřad nemá přímé nástroje, jak takové jednání postihnout, má ale možnost (a často i povinnost) informovat příslušné orgány, které mají ukládání sankcí v popisu práce. Ve využívání těchto možností není NKÚ důsledný. Úřad podal za poslední dva roky pouze jedno trestní oznámení - v souvislosti s pořádáním mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009.

Běh proti zdi

NKÚ ve svých kontrolních závěrech poměrně často konstatuje porušení rozpočtové kázně nebo dotačních pravidel. To oznamuje příslušnému finančnímu úřadu nebo poskytovateli dotace. Například v roce 2010 oznámil NKÚ 17 případů porušení rozpočtové kázně nebo dotačních pravidel v celkové hodnotě 407 milionů korun. Z nedávné kontroly vybírání odvodů za porušení rozpočtové kázně, kterou úřad rovněž provedl, ovšem vyplynulo, že ministerstvo financí za čtyři roky z vyměřených sankcí ve výši 34,5 miliardy korun více než 31 miliard prominulo. Navíc výdaje na administrativu s tím spojenou činily více než 1,2 miliardy.

Při promíjení penále ministerstvo postupovalo podle interní směrnice, kterou odmítalo zveřejnit. Na veřejnost přesto pronikly informace o některých konkrétních případech, které mají silný korupční potenciál. Ministerstvo financí například prominulo sankci firmě UT exposlance za ČSSD Petra Wolfa, který proslul tím, že v roce 2008 podpořil Topolánkovu vládu. Prominulo ji například i podnikateli, který dotaci získal díky tomu, že zamlčel daňové nedoplatky, a dopustil se tak trestného činu úvěrového podvodu.

Týdeník Ekonom ve spolupráci s Transparency International exkluzivně přináší shrnutí stavu všech základních pilířů, na nichž stojí národní integrita České republiky.
(Redakčně kráceno, titulky a mezititulky redakční.)

Role v systému: míra, jakou daná instituce přispívá k celkové (protikorupční) funkci systému

Vnitřní správa: jak zajišťuje své řízení a nakolik je řádné, průhledné a odpovědné fungování dané instituce

Potenciál: jaké má daná instituce k dispozici zdroje k zajištění svých funkcí a jaká je její nezávislost

Číslo vyjadřuje na kolik procent se daná instituce blíží 100% ideálu

Ročně se daří zkontrolovat zhruba 10 procent celkových výdajů státního rozpočtu.

Nynější šéf NKÚ František Dohnal kdysi hájil barvy KDU-ČSL.

Související