- protikorupční agentura v Česku neexistuje
- její roli více méně suplují různé jiné složky státního aparátu
- ke zřízení takové agentury se Česká republika zavázala už v roce 2003

V České republice neexistuje nezávislý orgán trvalé povahy s dostatkem personálu, který by se problematice korupce komplexně věnoval. A to přesto, že požadavek na existenci takového orgánu obsahuje mimo jiné Úmluva OSN proti korupci z roku 2003. Česko tuto úmluvu sice podepsalo 22. dubna 2005, ale dosud ji (jako jeden ze tří evropských států) neratifikovalo.

Návod, jak by infrastruktura pro aktivní protikorupční politiku měla vypadat, představuje právě zmíněná Úmluva. Například vyžaduje, aby byl příslušný orgán nezávislý, a mohl tak vykonávat své funkce efektivně a bez jakéhokoli nepřípustného vlivu. Za tímto účelem má být tento orgán vybaven dostatečnými materiálními zdroji a specializovaným personálem, pro který je zajištěno odpovídající odborné vyškolení.

Kdo tu "zaskakuje"?

Řada zemí naplňuje tento požadavek ustavením speciálních protikorupčních agentur. Ty plní jednak úlohu analytickou (sběr informací o korupci a jejich vyhodnocování), jednak úlohu veřejně informační a výchovnou. Zároveň často provádějí předběžné vyšetřování z otevřených zdrojů, které předchází úkonům orgánů činných v trestním řízení. Někde protikorupční agentury plní i roli nezávislého orgánu, který dohlíží například nad transparentností financování politických stran či nad oznámeními podle zákona o střetu zájmů. Příkladem může být protikorupční agentura v Jižní Koreji, ale také třeba v Lotyšsku nebo v Srbsku.

Které orgány protikorupční agenturu nahrazují v Česku? Represivní složku protikorupční agentury zajišťují v České republice částečně orgány činné v trestním řízení. Jako svého druhu protikorupční agentura bývá někdy označován Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, běžně nazývaný protikorupční policie. Toto pracoviště je však standardním, byť specializovaným, policejním pracovištěm. Neplní tedy žádné další preventivní, analytické či správní úkoly ve smyslu citovaných úmluv. Působnost útvaru navíc zabírá i hospodářskou a finanční kriminalitu, jako jsou daňové úniky či zneužívání evropských dotací. Instituce také není nezávislá, ale plně zařazená do policejní hierarchie.

Institucionální základnu protikorupční represe doplňuje i Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí, který funguje na základě zákona proti praní špinavých peněz. Ten stanoví bankám, auditorům, notářům, advokátům a dalším osobám povinnost oznamovat ministerstvu financí podezřelé obchody. Ministerstvo má díky němu možnost získat a soustřeďovat informace od policie, zpravodajských služeb i daňové správy. V poslední době se kvůli způsobu výběru kauz vyskytly pochyby o možném zneužívání FAÚ k politickým bojům. Podobně jako v případě protikorupční policie platí, že se nejedná o nezávislou instituci, ale o součást aparátu státní správy se všemi negativními důsledky.

Sekce pro boj s korupcí

Preventivní a systémovou složku měla donedávna na starost hrstka úředníků na ministerstvu vnitra, které má boj proti korupci v gesci na vládní úrovni. Teprve vytvoření pozice místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí na jaře roku 2011 a jí podřízené Sekce pro koordinaci boje s korupcí vytváří možnost systémovějšího řešení institucionálního zázemí protikorupční politiky. Vývoj ukáže, zda tato Sekce může plnit i další úkoly suplované výše citovanými úmluvami, nebo zda zůstane pouhým administrativně-koordinačním pracovištěm.

Týdeník Ekonom ve spolupráci s Transparency International exkluzivně přináší shrnutí stavu všech základních pilířů, na nichž stojí národní integrita České republiky.
(Redakčně kráceno, titulky a mezititulky redakční.)

Role v systému: míra, jakou daná instituce přispívá k celkové (protikorupční) funkci systému

Vnitřní správa: jak zajišťuje své řízení a nakolik je řádné, průhledné a odpovědné fungování dané instituce

Potenciál: jaké má daná instituce k dispozici zdroje k zajištění svých funkcí a jaká je její nezávislost

Číslo vyjadřuje na kolik procent se daná instituce blíží 100% ideálu

Represivní složku v podobě protikorupční agentury nahrazuje FAÚ a protikorupční policie.

Související