Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Přečtěte si více o službě.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Salát z řepy a ananasu, pěna ze syrovátky, vanilka, šťovík

Carpaccio z tuňáka, avokádo, foie gras, pažitka, citron, kopr

Hřbet z daňka, čokoládová omáčka, perník, pomeranč, mrkev, kapusta

Tip

Velmi oblíbený je v Mlýnci sobotní a nedělní roast v anglickém duchu, během něhož jsou jednotlivé chody servírované přímo na stůl.

Experimentující šéfkuchař Mlýnce Marek Šáda připravuje na každý měsíc speciální sezonní menu, v únoru samozřejmě zasvěcené svátku sv. Valentýna a zamilovaným. Pro letošní rok vykouzlil hned několik fantastických kombinací, které překvapí i zkušené gurmány. Jako první předkrm podává svěží salát z ananasu, doplněný červenou řepou, vanilkou a šťovíkem.

Také druhý předkrm se nese ve znamení značně odvážné kombinace, neboť jeho základem je tentokrát carpaccio z výtečného tuňáka, které na talíři doprovází pestrá sestava komponentů v podobě avokáda, foie gras, pažitky a kopru.

Překvapení pro vegany

Jako hlavní chod se podává pečený daňčí hřbet s čokoládovou omáčkou, perníkem, pomerančem a kapustou, které rafinovaným způsobem doplní jemnou a nasládlou chuť omáčky. Valentýnské menu nebude, na rozdíl od většiny restaurací, k dispozici pouze 14. února, ale bude se podávat od 1. února až do konce měsíce. Cena za valentýnské menu, v němž samozřejmě nechybí ani dezert, činí 1290 korun.

Restaurace Mlýnec je díky své překrásné lokaci s výhledem na Karlův most oblíbeným podnikem cizinců, proto je také jednou z mála luxusních pražských restaurací, kde si mohou hosté objednat veganské menu ve fine dining podobě.

Jeho součástí je kreativní variace salátu, kterými je Marek Šáda pověstný. Nyní například připravuje salát z lahodného fenyklu s vodnicí, pomelem, granátovým jablkem a šťovíkem, který je navíc ochucen grepovým dresinkem. A jak skvěle může chutnat jídlo bez masa, dokazuje i pečený lilkový kaviár servírovaný s tomatovým kuskusem, bazalkou a parmezánem v základní vegetariánské verzi (vegani se samozřejmě italského sýru musí vzdát).

Řízek jako steak

Největšími hity a stálicemi na měnícím se menu jsou naopak již několik let dvě výrazně masová jídla, a to především skvostný čerstvě zauzený telecí tatarák servírovaný s domácí majonézou, kapary a řeřichou či legendární telecí filet mignon připravený jako český řízek v trojobalu a podávaný s telecí šťávou, pažitkovou majonézou, brambory a nakládanou karotkou. Právě tato kreativní variace byla před časem označena za nejlepší prezentaci řízku v celé Praze.

Zámecké vinařství

V Mlýnci hosté najdou celkem zajímavou nabídku červených vín z Moravy a Čech, které spousta lidí zbytečně zatracuje. Přitom i v tuzemských vinařstvích vznikají velmi zajímavá červená vína. Z Moravy můžeme doporučit třeba velmi povedenou Frankovku od Mádla (ročník 2011) či Cabernet (2009) z bořetického vinařství Springer, které se zaměřuje právě na červená vína.

Z českých vinařství stojí za zkoušku výborné Svatovavřinecké 2009 ze školního statku Mělník z vinice Čarodějnice a také Modrý Portugal z prestižního Zámeckého vinařství Třebívlice, které na zelené louce vybudoval s obří investicí 300 milionů korun Jan Dienstl a které má nyní na starosti velmi zkušený vinař Martin Nesvadba, který deset let řídil další vinařství se zvučným jménem, a sice Hušákovo Kolby.

Podívejte se, jak šéfkuchař Marek Šáda připravuje vepřový bůček se zázvorovou omáčkou a římským salátem:

Ochutnejte výborný vepřový bůček se zázvorovou omáčkou z restaurace Mlýnec

Rozhovor se šéfkuchařem: Marek Šáda

marek sada chef 1Jaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?

Vnitřnosti. Ty jsou u nás stále pojímané jako druholigová surovina a klienti je odmítají. Možná je to ještě pořád vzpomínkami na naše školní stravování nebo se dělá malá osvěta. Všichni chtějí jen libové maso, i když v poslední době se to přece jen trochu zlepšilo.

Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?

Skořice a seafood.

Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam obvykle dáváte?

Moje oblíbená restaurace, když se mi nechce vařit pro rodinu, je „Na dobrém místě“ v Úvalech. Obyčejná hospoda s obyčejným, ale dobrým jídlem.

Související