Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Veganský tataráček s chlebovými chipsy a konfitovaným česnekem   185 korun

Zelenina a marinované tofu v kokosové tempuře podávané se sladkou sojovou, tamarindovou a arašídovou omáčkou   175 korun

Pekingská "kachna" z marinovaného seitanu s čínskými palačinkami, okurkou, jarní cibulkou, servírované s hoisin a švestkovou omáčkou    265 korun

Tip

Milovníky sladkého uchvátí thajská kokosová rýže s mangovým sorbetem a kandovaným zázvorem, stejně jako čokoládový fondant s pistáciovou zmrzlinou a pečenou bílou čokoládou.

Posunout vegetariánskou kuchyni z fastfoodových bister do fine diningové polohy. Takový je hlavní záměr nové pražské restaurace Etnosvět, která chce svým hostům nabízet vzorně prezentované vegetariánské pokrmy z celého světa, od bezmasých těstovin flambovaných přímo u stolu ve velkém kotouči parmazánu až po arabský falafel s humusem.

Po vzoru Hiltlu

Jednou z hlavních inspirací Etnosvěta byla slavná curyšská vegetariánská restaurace Hiltl, která slouží svým hostům již od konce 19. století, a přestože je nejstarším vegetariánským podnikem v Evropě, neztrácí svůj šmrnc a běžně ji navštěvují také konzumenti masa.

Etnosvět funguje ve dvou polohách. Jako denní bistro s vegetariánským bufetem, kde si každý vybere a nabere z bohaté palety chuťovek, salátů i teplých jídel za jednotnou cenu 39 korun za sto gramů. Ve čtyři hodiny se bufet zavírá a od páté začíná fungovat klasický výběr z menu plného originálně prezentovaných pokrmů, které vymyslel mezinárodně ostřílený šéfkuchař Clayton Powell.

Tofu v kokosové tempuře

Mezi předkrmy zaujme jemný a velmi dobře ochucený veganský tataráček podávaný s chlebovými chipsy a konfitovaným česnekem, který je připraven jako alternativa tradiční masové pochoutky. Jinak jsou předkrmy laděné spíše v asijském duchu, ať už to jsou rýžové závitky se skleněnými nudlemi a řasou či kousky zeleniny nebo marinovaného tofu smažené v kokosové tempuře a servírované s trojicí tradičních asijských omáček.

Příjemným překvapením jsou seitanové špízy dochucené pikantní arašídovou omáčkou, křupavou cibulkou a chilli. Jíst je se zavřenýma očima, každý druhý bude přísahat, že se jedná o maso.

Brynzové knedlíčky se špenátem

Největší pozornost přitahuje burger s domácími hranolky a pekingská kachna, neboť hosté chtějí zjistit, jaký je rozdíl mezi reálnou předlohou a vegetariánskou parafrází. Pokud nechcete porovnávat neporovnatelné, vyzkoušejte třeba marocký zeleninový tažín se sušenými datlemi, slaným citronem a pálivou pastou harissou, který se podává s tradičním kuskusem a je velmi chutný.

Jak se v Etnosvětě připravuje čokoládový fondant s opraženými lískovými ořechy a pistáciovou zmrzlinou? Podívejte se:

Jak se připravuje čokoládový fondant z restaurace Etnosvět

Stejně jako falafel s netradičním tvarem kostky, servírovaný s humusem, pita chlebem a opět s pikantní harissou. Pro hosty, kteří arabským či asijským chuťovým variacím příliš neholdují, je v nabídce třeba kroupové risotto s lesními houbami a pečeným česnekem nebo lahodné brynzové knedlíčky s ořechy, špenátem a smaženou cibulkou.

Aperol s marakujou

Vinná karta je poměrně slušně sestavená a hosté mohou vybírat z řady moravských, evropských i jihoamerických vín. Na čepu jsou tři piva, vedle plzně nabízí Etnosvět také oblíbené pivo od Matušky, které se mění podle toho, co známý minipivovar zrovna uvaří. Další zajímavostí je poměrně pestrý výběr drinků postavených na ginu, například gin s bezinkovým tonikem a okurkou nebo gin s tonikem, mátou a jahodami.

Ženy ocení originální verzi Aperolu Spritz s marakujovou či zázvorovou příchutí, z nealkoholických nápojů potěší březová šťáva či celá řada čerstvě připravených džusů, ať už je to ranní fresh džus s okurkou, petrželí, zázvorem a celerem, či "detox" s červenou řepou, mrkví a koriandrem. Z nabídky domácích ledových čajů zaujme bílý čaj s okurkou a mátou či s broskvemi a kardamomem.

Rozhovor se šéfkuchařem: Clayton Powell

016 kopieZe které suroviny rád vaříte a proč?

Jako šéfkuchař nemám žádné oblíbené suroviny, které bych preferoval. Myslím si, že dobrý kuchař by si měl užít práci se všemi druhy surovin a ingrediencí, i když někdy je to skutečně výzva.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Nepřekvapilo mě tak úplně jídlo, ale surovina. A to když jsem prvně ochutnal uzený tempeh. Překvapila mě jeho výrazná chuť i velmi jemná textura. To mě mimořádně potěšilo.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Často chodím do restaurace Kašpárek, což je známá a oblíbená rodinná restaurace v Praze 10. Ale nemám zde žádné jídlo, které by bylo mým favoritem, protože všechna jídla jsou velmi dobrá.

Související